-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Probleminė oda: kokius maisto produktus įtraukti į valgiaraštį, o kokių atsisakyti

Spuogai, išsiplėtusios poros, inkštirai, padidėjęs odos riebumas ne visada atsiranda tik paauglystėje. Įvairios odos problemos gali kamuoti ir suaugusius žmones. To priežastys gali būti įvairios: stresas, miego trūkumas, netinkama higiena ir turbūt pagrindinė – nesubalansuota mityba.
Spuogai
Spuogai / Fotolia nuotr.

Spuogai, ypač ant veido, – ne tik estetinė problema. Probleminė oda gali sukelti diskomfortą ir įvaryti kompleksą ne tik paaugliui, bet ir suaugusiam žmogui. Specialūs kremai ir losjonai nuo spuogų ne visada padeda atsikratyti šios problemos, o kartais tik pablogina situaciją. Taip yra dėl to, jog problema dažniausiai slypi kur kas „giliau“ ir pradėti ją spręsti reikia iš „vidaus“, t. y. iš esmės keičiant mitybą.

Sutrikus virškinamojo trakto veiklai ir sulėtėjus medžiagų apykaitai, žarnynas nespėja valyti organizmo, šalinti toksinų ir šlakų, kurie absorbuojasi organizme ir jį „nuodija“. Viso to rezultatas: papilkėjusi veido oda, spuogai, inkštirai, užsikimšusios riebalų liaukos, odos jautrumas ir nelygi jos spalva.

Sunormalizuoti virškinimo veiklą, pagerinti medžiagų apykaitą nėra taip sudėtinga, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Tereikia įtraukti į mitybos racioną naudingus maisto produktus, o tuos, kurie kenkia – išbraukti. Tai ne tik pagerins odos būklę, bet taip pat turės teigiamą poveikį sveikatai apskritai.

Rekomenduojami produktai:

  • Vaisiai, daržovės, grūdai, ankštinės kultūros. Juose gausu ląstelienos, kuri gerina žarnyno veiklą, valo jį ir „sutvarko“ jo mikroflorą.
Fotolia nuotr./Vaisiai ir daržovės
Fotolia nuotr./Vaisiai ir daržovės
  • Liesa mėsa, žuvis, jūrų gėrybės, pieno produktai. Tai baltymų šaltinis, kuris yra pagrindinė organizmo naujų ląstelių ir audinių statybinė medžiaga.
Fotolia nuotr./Šviežia lašiša
Fotolia nuotr./Šviežia lašiša
  • Jautienos kepenėlės, špinatai, alyvuogių aliejus, oranžinės spalvos vaisiai ir daržovės. Juose gausu vitaminų A ir E –  pripažintų antioksidantų, kurie padeda iš organizmo šalinti kenksmingas medžiagas, dažnai sukeliančias bėrimus ir pūlingus spuogus. Vitaminas E taip pat saugo odą nuo randelių, kurių gali likti po spuogų. O alyvuogių aliejus prailgina odos jaunystę, jame esantis vitaminas A drėkina ir daro odą elastinga.
  • Silkė, jautiena, šparaginės pupelės, austrės, sėlenos – cinko šaltinis, kuris reguliuoja riebalinių liaukų veiklą.
  • Riešutai, kviečiai yra pagrindinis seleno šaltinis, kuris atstato pažeistas odos ląsteles. Be to, riešutuose gausu omega-3 riebalų rūgščių, suteikiančių odai švytėjimo ir kovojančių su uždegiminiais procesais.
Fotolia nuotr./Riešutai
Fotolia nuotr./Riešutai
  • Grūdai, kopūstai, sūris, ankštinės kultūros – B grupės vitaminų lobynas, būtinas gražiai odai. Kai trūksta B grupės vitaminų, oda būna išblyškusi, pleiskanoja, parausta.

Taip pat skaitykite: Norite geresnio gyvenimo – atsikratykite 10 įpročių

  • Linų sėmenų aliejus, linų sėmenys, žuvų taukai. Juose gausu polinesočiųjų riebalų rūgščių, kurios mažina cholesterolio kiekį, stabdo kenksmingų riebalų susidarymą.
Fotolia nuotr./Linų sėmenų aliejus
Fotolia nuotr./Linų sėmenų aliejus
  • Citrinos, česnakai, imbieras, petražolės – neutralizoja toksinus, šalina riebalų perteklių, turi antibakterinių savybių.
  • Vanduo, žalioji arbata. Odą būtina drėkinti ne tik iš išorės, bet ir iš vidaus. Tad nepamirškite gerti daug vandens, kuris padės išlaikyti odos jaunystę ir grožį. O žalioji arbata kovoja su laisvaisiais radikalais, kurie kenkia odai.

Taip pat skaitykite: Produktai plokščiam pilvukui

Ko vertėtų atsisakyti:

  • Bandelių, blynelių ir kitų miltinių patiekalų;
  • Cukraus ir kitų saldumynų;
  • Gazuotų gėrimų;
  • Greitojo maisto, traškučių, įvairių padažų, majonezo, aštrių prieskonių, aromato ir skonio stipriklių;
  • Riebos, keptos mėsos, lašinių, dešrų, rūkytų mėsos gaminių;
  • Arbatos (išskyrus žaliąją), stiprios kavos, alkoholio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius