-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Produktai, padėsiantys normalizuoti cukraus kiekį kraujyje

Diabetas – endokrininė problema, kurią sukelia angliavandenių apykaitos sutrikimai, lemiantys gliukozės kiekio pokyčius kraujyje. Nors diabeto požymiai gana aiškūs – silpnumas, nuovargis, troškulys, padažnėjęs šlapinimasis, odos niežulys, – jis tiksliai diagnozuojamas tik tada, kai gauti kraujo tyrimai rodo, jog cukraus kiekis kraujyje, arba dar vadinama gliukozės koncentracija kraujyje, yra didesnė nei turėtų būti.
Kukurūzų piurė su daržovėmis.
Kukurūzų piurė su daržovėmis. / 123RF.com nuotr.

Į šią problemą negalima numoti ranka, turint cukrinį diabetą būtina speciali dieta, kad teisinga mityba gliukozės kiekis kraujyje būtų nuolat palaikomas optimalus ir žmogus dėl to jaustųsi gerai, sako kilo.lt mitybos specialistė Eglė Šinkevičiūtė.

Salotų lapuose yra riebaluose tirpių vitaminų, todėl būtų pravartu juos apšlakstyti nedideliu kiekiu šalto spaudimo alyvuogių aliejumi.

Greičiausiai iškart kyla klausimas: nejaugi nebebus galima jokių angliavandenių mitybos racione? Todėl turiu perspėti, kad net ir diabetu sergantiems žmonėms angliavandeniai yra būtini, tik jie turi būti gerieji, dar vadinami ilgo veikimo angliavandeniais. Žinoma, taip pat privaloma ir gerai subalansuota mityba, kurios dėka turite jaustis gerai. Labai svarbu, kad valgomas maistas tenkintų valgytoją, tai būtų viena iš garantijų, kad žmogus nuo paskirto mitybos plano nenukryps.

Pateikiu septynias maisto produktų grupes, kurios padės sureguliuoti cukraus kiekį kraujyje:

1. Žalios, troškintos ar keptos daržovės. Daržoves galite rinktis pagal spalvą – nepamirškite, kad kuo maistas spalvingesnis, tuo labiau motyvuoja nenukrypti nuo plano. Pasirinkite jums skanias, mažai angliavandenių turinčias daržoves, kaip svogūnai, baklažanai, pomidorai, briuseliniai kopūstai, moliūgai, cukinijos. Šios daržovės gali būti puikiu garnyru.

2. Salotos. Norint reguliuoti cukraus kiekį kraujyje, derėtų rinktis kopūstus, špinatus ar įprastus salotų lapus. Jie skanūs, turi mažai angliavandenių, tačiau yra puikios sudėties. Nepamirškite, kad salotų lapuose yra riebaluose tirpių vitaminų, todėl būtų pravartu juos apšlakstyti nedideliu kiekiu šalto spaudimo alyvuogių aliejumi.

Kilo.lt nuotr./Mitybos specialistė Eglė Šinkevičiūtė.
Kilo.lt nuotr./Mitybos specialistė Eglė Šinkevičiūtė.

3. Kvapnūs, tačiau mažo kaloringumo gėrimai. Paprastas vanduo yra visada gerai, bet jei į vandenį išspausime šiek tiek vaisių sulčių, įdėsime mėtos, – toks gėrimas taps tik įdomesnis, labiau motyvuojantis gerti. Jei norisi šilto gėrimo – užpilkite cinamono lazdelę karštu vandeniu, pagardinkite citrina – gausite puikaus kvapo natūralią arbatą. Taip pat tai veiks ir gliukozės kiekį kraujyje.

Prisiminkime, kad skysčiai naudingi ir tuo, jog suteikia pilnumo jausmą, taip išvengiama papildomų, nereikalingų užkandžių racione.

4. Saldainis – uogos. Ar žinote, kad 1 puodelis uogų turės viso labo apie 15 g angliavandenių? Žinoma, tokie „saldainiai“ šiek tiek brangesni nei įprastiniai, bet visuomet galvokite apie sveikumo santykį! Tokiu būdu ne tik pasisaldinsite gyvenimą, bet gausite ir reikalingų vitaminų, ląstelienos.

5. Kruopos. Avižiniai dribsniai ar avižinių dribsnių košė – vienas geriausių pasirinkimų diabetikų pusryčiams. Šios kruopos turi didelį kiekį skaidulų, todėl yra lėčiau virškinamos, taigi nesukelia staigaus gliukozės kiekio pakilimo kraujyje. Tip pat valgydami avižas dar ir kraujagysles valysite, kaip žinia, šios kruopos yra ir cholesterolio prevencija.

6. Riebalai. Derėtų rinktis tik geruosius riebalus. Gerų riebalų šaltiniai – alyvuogių aliejaus, avokadai, riešutai, sėklos, riebios žuvys. Aišku, ir gerųjų riebalų turinčius produktus reikia nepamiršti dozuoti!

7. Baltymai. Diabetu sergantys žmonės drąsiai gali vartoti liesus pieno produktus, vištų kiaušinius, tą pačią vištieną, žuvį. Juos galima kepti, virti, troškinti, gardinti įvairiomis žolelėmis, bedruskiais, tačiau aromatingais prieskoniais.

Prie patariamų dalykų privalu paminėti ir tai, kas turint cukrinio diabeto problemą, yra nepatariama – alkoholis. Net ir nedideliais kiekiais jį vartojant galima sukelti smarkių gliukozės kiekio pokyčių kraujyje, kurie kaip tik yra labai pavojingi žmogaus sveikatai. Todėl jei sergate cukriniu diabetu ar turite polinkį į jį – alkoholio derėtų atsisakyti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius