-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Profesorius G.Brimas: kodėl tunkame labiau nei mūsų kaimynai?

„Esame nutukusi tauta, kuri vis dar kelyje į prevenciją ir didesnį fizinį aktyvumą“, – lygindamas nutukimo statistiką Lietuvoje ir kaimyninėse valstybėse konstatuoja chirurgas, prof. Gintautas Brimas.
 „Nutukimą gydantis šeimos gydytojas mažina arba visiškai eliminuoja daug kitų ligų, kurios eina drauge su nutukimu ir prapuola kūno masei sumažėjus“, – dėmesį atkreipia G.Brimas
„Nutukimą gydantis šeimos gydytojas mažina arba visiškai eliminuoja daug kitų ligų, kurios eina drauge su nutukimu ir prapuola kūno masei sumažėjus“, – dėmesį atkreipia G.Brimas / Asmeninio archyvo nuotr.

Kodėl kaimyninėse valstybėse pokyčiai nutukimo prevencijai spartesni nei mūsų šalyje?

Apie tai –15min pokalbis su vienu pirmųjų Lietuvoje chirurginį nutukimo gydymą pradėjusiu bariatrinio centro „CaloryCare“ pilvo chirurgu G.Brimu.

Paskutiniais duomenimis, Lietuvoje gyvena 26,3 proc. nutukusių žmonių, palyginimui, JAV tokių – 38 proc. Kaip manote, kaip šie rodikliai keisis dar po kelerių metų?

– Nesiimdami aktyvių pokyčių ir Lietuvoje sulauksime JAV likimo. Jau dabar Europos Sąjungoje esame penkti pagal nutukimą. Tik viena dešimtąja atsiliekame nuo Vengrijos, kuri yra ketvirta. Lyginant su latviais, estais, lenkais ir kitais, šalia gyvenančiais, lietuviai yra labiau nutukę.

Atrodytų, mitybos tradicijos labai panašios ir kaimynų, bet kodėl mes pagal nutukimą pirmaujame?

– Matyt, atsakymas slypi prevencijoje, profilaktikoje ir sveikesnėje gyvensenoje. Šiuo metu medikamentų, gydančių didelio laipsnio nutukimą, vis dar neturime. Taip pat nė vienas gydymo būdas (nei konservatyvus – dieta ar fizinio krūvio padidinimas, nei chirurginis) negydo nutukimo kaip ligos.

123RF.com nuotr./Kas šešios sekundės nuo cukrinio diabeto pasaulyje miršta vienas žmogus, o tai juk – ir viena iš nutukimo sukeltų ligų
123RF.com nuotr./Kas šešios sekundės nuo cukrinio diabeto pasaulyje miršta vienas žmogus, o tai juk – ir viena iš nutukimo sukeltų ligų

Apie nutukimo geną

Jūs šioje srityje – ne viena dešimtis metų, ar pastebite, kad keistųsi Lietuvos visuomenės požiūris į nutukimą?

– Daugiau nei dvidešimt metų pasaulyje didėjantis nutukimas jau vadinamas globaliu ir įvardijamas kaip pandemija. Dėl nutukimo žmogaus organizme padidėjantis cholesterolis, gliukozė ir kitų medžiagų apykaitos sutrikimai sukelia didesnę riziką susirgti vėžiniais ir kitais sunkiais susirgimais.

Kas šešios sekundės nuo cukrinio diabeto pasaulyje miršta vienas žmogus, o tai juk – ir viena iš nutukimo sukeltų ligų. Žmones vis dar labiau veikia estetinis faktorius. Tai, kad nutukęs žmogus negražus, kai kam baisiau nei grėsmė sveikatai (cukrinis diabetas, arterinė hipertenzija, metabolinis sindromas ir t. t.). Tačiau visuomenė vis labiau suvokia, kad nutukimas yra ne tik estetinė, bet ir sveikatos problema, bet kol tai nepriartėja prie individo namų durų, prevencijos retas imasi.

Beje, visuomenės požiūris į nutukimą neigiamas. Tik žmonėms vis dar labai trūksta suvokimo ir pastangų, kaip nesusirgti nutukimu, išsaugoti normalų kūno masės indeksą.

Visuomenė vis labiau suvokia, kad nutukimas yra ne tik estetinė, bet ir sveikatos problema, bet kol tai nepriartėja prie individo namų durų, prevencijos retas imasi.

Ar žinoma, kas lemia žmonių nutukimą?

– Retas pacientas težino, jog nuo 40 iki 80 proc. nutukimo ligas lemia genetika, ne žmogaus apsileidimas (kaip kad atrodo daugeliui) ar negebėjimas mažiau valgyti, ar judėti. Genai pasireiškia per medžiagų apykaitą, jos taupumą, itin gerą medžiagų įsisavinimą (kartais atrodo, kad žmogus storėja vien pagalvojęs apie maistą). Kitas variantas, kurį taip pat gali nulemti genai – žmogus valgo daug, bet nestorėja.

Išties, kaip paaiškinti fenomeną, kada kai kurie žmonės valgo daug, juda mažai, o yra pavydėtinai liekni. Kas tai nulemia?

– Šis fenomenas paaiškinamas tik vienu dalyku – jų medžiagų apykaita netaupi. Kitaip tariant, jie – švaistūnai. Jų kalorijos greitai ateina ir taip pat greitai išeina. Gana dažnai girdžiu tokius pavyzdžius iš pacientų lūpų. Jie pasakoja istorijas, kaip jų antra pusė valgo žymiai daugiau, o yra liesa. Dažniausiai nutukimas paveldimas iš tėvų ar senelių.

123rf.com/„Pasitelkęs nutukimą gydančias operacijas žmogus gali atsikratyti iki 70 proc. perteklinės kūno masės“, – įsitikinęs profesorius G.Brimas
123rf.com/„Pasitelkęs nutukimą gydančias operacijas žmogus gali atsikratyti iki 70 proc. perteklinės kūno masės“, – įsitikinęs profesorius G.Brimas

O jei individo medžiagų apykaita taupi, bet jis pateko į gyvenimo sąlygas, kur labai mažai maisto ir didelis fizinis krūvis. Ar jis vis tiek susirgs nutukimu?

– Ankstesniais amžiais taupi medžiagų apykaita buvo teigiama savybė (tais laikais, kai maisto trūko). Trūkstant maisto taupieji ilgiau išgyvendavo, būdavo atsparesni ligoms, tai buvo teigiama savybė. Šiandien organizmo savybė taupyti energiją tapo nereikalinga. Ji veda prie nutukimo – svorio pertekliaus, kuris pradeda kenkti organizmui. Maža to – nutukimas su savimi atsineša kitas ligas (cukrinį diabetą, arterinę hipertenziją, širdies nepakankamumą ir daug kitų ligų, nuo kurių žmonės ir miršta). Ne paslaptis, kad didžiausia mirtingumo priežastis pasaulyje, o ir Lietuvoje, išlieka širdies ir kraujagyslių ligos.

Ar kinta lietuvių mityba vertinant istoriškai?

– Mūsų mitybos įpročiai pastaruoju metu gerokai keičiasi. Žinoma, tradiciniai bulviniai patiekalai – cepelinai, plokštainiai – niekur nedingo. Pigūs, riebūs ir kaloringi… Jie vis dar lengvai prieinami. Bet nepamirškime, kad fenotipo formavimuisi svarbi ir socialinė aplinka, mūsų šeimos tradicijos. Jos taip pat smarkiai formuoja mūsų mitybą.

Galime pasidžiaugti, kad pastaraisiais metais situacija keičiasi į gerąją pusę, atsiranda specializuotų centrų, kur pacientams suteikiamas visapusiškas nutukimo gydymas.

Prevencija ir edukacija – vartai į išsigelbėjimą

Daugelis apie nutukimo grėsmes, matyt, išgirsta tik šeimos gydytojo kabinete?

– Šeimos gydytojas – tarsi starto linija, diagnozuojanti pacientų nutukimą ir jo laipsnius. Labai norėtųsi, kad šeimos gydytojas būtų kuo aktyvesnis, skatintų žmogų įsitraukti į svorio mažinimo procesą. Viskas prasideda jo kabinete nuo paciento apžiūros, kurios metu ir matuojamas ūgis, svoris, spaudimas, na, ir kūno masės indeksas. Jei šis per didelis, pacientas turėtų būti siunčiamas gydytojo dietologo ir kitų specialistų konsultacijai.

Laiku sumažinęs KMI žmogus gali atsikratyti širdies, sąnarių, stuburo ir kitų ligų, o jei jų neturi, – rizikos įgyti šias ligas ateityje. Kiekvienam pacientui reikia tai išaiškinti. Prisidėti prie sveikesnės mitybos namuose ar didesnio fizinio krūvio laisvalaikiu, žinoma, turėtų ir tukti linkusio asmens partneris.

Edukaciją reikia pradėti nuo vaikystės, kad jau mažieji nenorėtų riebaus maisto, būtų orientuoti į vaisius ir daržoves. Kol kas Lietuvoje esame pakeliui į tai, aplinkinėse valstybėse šie veiksmai vyksta sparčiau.

Ne vienas, nuo nutukimo kenčiantis, į jus kreipiasi jau išmėginęs visus kitus būdus?

– Gydytojai dietologai ar šeimos gydytojai matydami, kad konservatyvaus gydymo rezultatai yra nepakankami ar trumpalaikiai, turėtų dažniau rekomenduoti savo pacientams konsultuotis su nutukimą gydančiais chirurgais – tai užtikrintų gydymo tęstinumą, kai esant nepakankamam vieno gydymo būdo efektui rezultato siekiama kitais – chirurginiais metodais.

Bet galime pasidžiaugti, kad pastaraisiais metais situacija keičiasi į gerąją pusę, kadangi atsiranda specializuotų centrų, kur pacientams suteikiamas visapusiškas nutukimo gydymas su pilnaverte gydytojų komanda ir gydymo tęstinumu.

Į jus kreipiasi asmenys, pavargę nuo kūno masės?

– Palyginus paciento nuotraukas prieš chirurginį nutukimo gydymą ir po jo matomas labai didelis skirtumas. Netekęs daugybės kilogramų žmogus atjaunėja, pagražėja, o svarbiausia – pagerėja jo sveikata, grįžta kokybiškas miegas. Mažėjant kūno masei, ligos (cukrinis diabetas, hipertenzija ir pan.) taip pat traukiasi. Taigi, nebereikia jokių vaistų ar ypatingų dietų joms koreguoti – sumažėja cukraus kiekis kraujyje ir kraujospūdis tampa normalus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius