Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Protarpinis badavimas: kam iš tiesų jis naudingas?

Interneto paieškos lauke suvedus žodį „dieta“, galite rasti daugybę įvairiausių dietų, tačiau pastaruoju metu viena populiariausių yra protarpinis badavimas. Tai badavimo forma, kai valgoma tik tam tikrą valandų skaičių per dieną. Vis dažniau apie ją galima išgirsti ir iš nuomonės formuotojų lūpų, tačiau kyla problema, kad tai iškreipia jaunųjų sekėjų nuomonę apie grožio standartus. Tad Rugilė Kančaitė pateikia faktais pagrįstą informaciją, pasiremdama ir savo patirtimi, kokią žalą protarpinio badavimo skatinimas gali daryti sekėjams.
Mergina valgo desertą
Mergina valgo desertą / Vida Press nuotr.

Remdamasi Harvardo mitybos mokslininkės straipsniu, R.Kančaitė pasakoja, kad vieno iš mokslinių tyrimų su storomis žiurkėmis metu buvo išbandytas protarpinis badavimas.

Rezultatai buvo stulbinantys. Žiurkės numetė daug svorio, sumažėjo cholesterolis, kraujo spaudimas, cukraus kiekis kraujyje.

Kaip veikia protarpinis badavimas?

Kai mes ilgą laiką nevalgome, mūsų kūne nukrinta insulino kiekis. Tai – hormonas, reikalingas pasiimti cukrų iš kraujo. Kai nereikia pasiimti cukraus, krinta ir insulinas. Dėl to manoma, kad toks badavimo būdas yra naudingas žmonėms, kuriems gresia susirgti cukriniu diabetu. Atlikti tyrimai su nutukusiais žmonėmis tą patvirtina.

Visgi šiems žmonėms jų svoris turi aiškų neigiamą poveikį sveikatai. Kaip toks badavimas galėtų paveikti vaikus, paauglius ar jaunas moteris, kurių sudėjimas yra normalus, nėra aišku.

Kaip sulieknėti nedarant žalos sveikatai?

Rugilė dalinasi patarimais, kurie tinka beveik visiems. Ką daryti, kad jaustumėtės gerai ir kad skaičiai ant svarstyklių nerūpėtų?

  • Nustokite valgyti prieš miegą.
  • Laikykitės valgymo režimo: maitinimasis tris kartus per parą.
  • Maitinimąsi suderinkite su fiziniu aktyvumu.
  • Nepamirškite vartoti sveiką ir maistingą maistą.

Prieš rinkdamiesi kokią nors dietą, nepamirškite patikrinti patikimus šaltinius ir ką apie tai mano dietologai, dietų specialistai ir mitybos specialistai, o ne nuomonės formuotojai.

Išsamų pasakojimą apie protarpinį badavimą klausykite čia:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius