-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 08 14

Psichologė paaiškino, kokį maistą renkamės jausdami pyktį, liūdesį, nerimą ar džiaugsmą

Pirminė maisto funkcija – kuras, kuris aprūpina organizmą būtinomis jam medžiagomis ir suteikia energijos. Tačiau ne mažiau svarbi ir kita maisto funkcija – emocinis malonumas, kurį patiriame valgydami. Būtent dėl to maistą mes dažnai naudojame emocijų reguliavimui. Kaip patiriamos emocijos lemia maisto pasirinkimą, suvalgomą jo kiekį, net vietą ir laiką, kalbamės su psichologe, knygos „Sutramdyta meška“ bendraautore Rosita Kanapeckaite.
Emocinis valgymas
Emocinis valgymas / 123RF.com nuotr.

Kaip maistas tampa ritualu

Visi mes kasdienybėje turime tam tikrų ritualų ir mums patinka tai, prie ko esame įpratę. Maistas taip pat yra ritualo dalis, pavyzdžiui, rytinis kavos puodelis. Arba popietinis kavos puodelis su desertu.

„Jeigu ryte prieš darbą ramiai išgėriau puodelį kavos, mano diena pavyko, nes patirtis rodo, kad 80 proc. atvejų pavyksta. Žinoma, pavyktų ir be kavos, bet šis įsitikinimas mums suteikia daugiau pasitikėjimo ir savotišką įsižeminimo jausmą. Kaip ir tam tikras maistas, kurį mėgau ir dažnai valgiau vaikystėje.

Pavyzdžiui, jeigu mama dažnai virdavo grikių košę, kuri būdavo patiekiama skaniai su sviestu ar pienu, šis patiekalas tapo mano savastimi, jis priklauso mano gyvenimui. Gali būti ir priešingai. Jeigu vaikystėje dažnai buvau verčiamas valgyti man nepatinkantį maistą, nuo to momento, kai jau galėjau rintis, tas maistas iš mano gyvenimo išnyko“, – aiškino pašnekovė.

Paklausta, ar dėl šių įpročių žmogui taip sunku keisti mitybos įpročius, net kai jis nusprendžia tai padaryti, psichologė pabrėžė, kad nuspręsti keisti ir keisti yra skirtingos sąvokos. Jeigu žmogus nusprendžia keisti mitybos įpročius dėl sveikatos ar kitų naudų sau, tas keitimas dažniausiai įsivaizduojamas kaip laikinas – mėnesį, du ar tris šiek tiek pasistengsiu, šiek tiek pasikamuosiu, o po to gal įprasiu ir šis įprotis pasidarys man įprastas, tai jau bus mano.

Asmeninio archyvo nuotr./Rosita Kanapeckaitė
Asmeninio archyvo nuotr./Rosita Kanapeckaitė

Dar sunkiau atrasti motyvacijos, jeigu nusprendžiu keisti mitybos įpročius todėl, kad mano kolegė ar šeimos narys taip valgo. Tokiu atveju ryžtas vargiai išsilaikys ilgai. Bet kuriuo atveju, norint pasiekti sėkmės, būtina sau atsakyti į klausimą, o kas dabar yra blogai su mano valgymo ar gėrimo įpročiais, kad juos turėčiau keisti.

Maistas kaip emocijų reguliavimo priemonė

Kaip vieno ar kito maisto pasirinkimas susijęs su mūsų teigiamomis ir neigiamomis emocijomis?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius