Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Santykiai per atstumą: pavydą užrakinkite lagamine

Santykiai per atstumą dabar „ant bangos“. Ne dėl naujausio mados klyksmo, bet dėl neišvengiamos kasdienybės, su kuria susiduria emigrantai, į komandiruotę išsiųsti žmonės ar studentai, išvykę į užsienį pagal mainų programą. Vis daugiau mylimųjų skiria tūkstančiai kilometrų ir vis daugiau porų, neišlaikiusių bendravimo barjerų, suka skirtingais keliais. Ar tikrai tokie santykiai neturi ateities?
Meilė per atstumą
Meilė per atstumą / Vida Press nuotr.

Nereikia galvoti naiviai – santykius per atstumą tikrai sunku išlaikyti; bet nereikia ir mąstyti skeptiškai – iš karto jų pasmerkti. Išankstinis neigiamas nusistatymas dažnai pakiša koją draugystei. Jei galvosite, kad atstumas jus išskirs, greičiausiai taip ir nutiks, tačiau jei jausite, kad jus sieja stiprūs jausmai, ir abu sieksite santykius išlaikyti – tikėtina, kad ir ateityje džiaugsitės vienas kito draugija.

Nemanykite, kad jei būsite toli vienas nuo kito, nereikės jokių pastangų. Reikės, gal net didesnių, nei būnant šalia.

Santykiams per atstumą, kaip ir kiekvienam ryšiui, būtinas nuolatinis dėmesys. Nemanykite, kad jei būsite toli vienas nuo kito, nereikės dėti jokių pastangų. Reikės, gal net didesnių, nei būnant šalia. Esate pasiryžusi šiam iššūkiui? Puiku. Tada susipažinkite su namų darbais, kuriuos abu turėsite kruopščiai atlikti.   

Prieš išvažiuojant: „Ar tu tikiesi to paties, kaip ir aš?“

Prieš išlydėdama mylimąjį į tolimą kraštą, atvirai aptarkite savo ir jo lūkesčius. Kaip abu matote bendrą ateitį? Ar ši vizija sutampa? Kiek galite vienas kitam įsipareigoti? Suderinti pozicijas itin svarbu.

Tik aiškiai žinodama, ko partneris tikisi iš šių santykių, galėsite spręsti dėl ateities. Jei vienas kitą mylite ir norite būti kartu, tikėtina, kad joks atstumas santykiams nepakenks. Juk kai ko nors trokšti, bet kokiomis priemonėmis stengiesi tai pasiekti. Tačiau svarbu, kad šis noras būtų abipusis.

Vida Press nuotr./Laiminga pora
Vida Press nuotr.

Jei kažkuris iš partnerių abejoja santykių ateitimi, vargu ar tokią meilę išsaugosite, kad ir kiek pastangų dėtumėte. Nebijokite išsakyti savo jausmų, abejonių, norų partneriui. Geriau viską išspręsti dabar, nei gailėtis tuščiai praleistų metų bandant atgaivinti jausmus. Tiek jis, tiek jūs nusipelnote teisybės. Na, o jeigu jūsų požiūriai sutampa ir abu ryžtatės šiai sudėtingai kelionei – sveikiname. Svarbiausias dalykas – abipusė meilė – jūsų rankose. Belieka ją išsaugoti.   

Pavydą užrakinkite lagamine 

Priimdami iššūkį išlaikyti romantiškus santykius per atstumą, judu taip pat įsipareigojate besąlygiškai pasitikėti vienas kitu. Vadinasi – jokių pavydo scenų, paranojiškų spėliojimų apie galimą partnerio neištikimybę, apie norinčias jį nuvilioti konkurentes ir pan. Kaltinimai tik dar labiau padidina dvejones dėl bendros ateities ir kuria įtampą. Vargu ar norėtumėte draugauti su žmogumi, kuris keltų sceną kaskart jums pabendravus su priešingos lyties atstovu. O jų būtų, ir daug. Kur kas lengviau gyventi vadovaujantis filosofija „visiškai pasitikėsiu žmogumi tol, kol jis duos pagrindą elgtis kitaip“.

TAIP PAT SKAITYKITE: 7 porų tipai: kuriam priklausote jūs ir jūsų antroji pusė?

Žema savivertė ir nepasitikėjimas mylimuoju dažnai sužlugdo santykius. 

Žema savivertė ir nepasitikėjimas mylimuoju dažnai sužlugdo santykius. Daugeliu atvejų taip elgtis skatina nenusisekę ankstesni santykiai. „Buvau išduota, todėl pasitikėti dabar man labai sunku“, – skundžiasi Lina. Atsinešti iš praeities skauduliai trukdo naujiems santykiams.

„Naująjį draugą įtarinėjau tol, kol jis nusprendė iš tiesų mane palikti, – tęsia pažįstama. – Atsisveikindamas prisipažino, kad pagrindinė jo apsisprendimo priežastis buvo nuolatiniai mano kaltinimai ir pavydo scenos.“ Atminkite: seni nenusisekę santykiai neturi nieko bendro su dabartimi. Jei buvote išduota, dar nereiškia, kad naujas partneris pasielgs taip pat. Tarpusavio pasitikėjimas yra vienas svarbiausių meilės tvirtovės blokų. Jam sudrebėjus, gali suirti ir kiti. 

Kasdieniai pašnekesiai virtualioje erdvėje

Kai nėra atviro ir nuoširdaus bendravimo, santykiai pasmerkti žlugti. Laimei, šiuolaikinės technologijos leidžia tai nesunkiai įgyvendinti. Atminkite, kad bendraujant svarbiausia kokybė, ne kiekybė.

Vida Press nuotr./Meilė per atstumą
Vida Press nuotr.

Galite valandų valandas šnekėtis per „Skype“, tačiau jei neliesite rimtų, gilių temų, vargu ar jūsų ryšys bus stiprus. Pasakokite ne tik apie praleistą dieną, sutiktus žmones, bet ir apie kilusias emocijas, mintis, savo jausmus. Svarbu, kad bendraujant būtų palaikoma pusiausvyra: kalbėkite nei daugiau, nei mažiau nei partneris. Jeigu jis uždaresnis už jus, skatinkite jį atsiverti, domėkitės jo gyvenimu. 

Iš anksto sutarkite laiką, kada galėsite šnekėtis, ir to susitarimo laikykitės. Gregory Guldnerio atliktas tyrimas parodė, kad net 70 proc. porų, palaikančių santykius per atstumą, išsiskiria, jei su antrąja puse nesuderina tam tikrų kertinių dalykų, pavyzdžiui, kada ir kaip dažnai kalbėsis, kada susitiks ir pan. Jei negalite dažnai tiesiogiai bendrauti su mylimuoju, kasdienes savo mintis perduokite el. laiškais ar vaizdo žinutėmis. 

Būkite atviri vienas kitam, venkite dviprasmiškumo. Jei turite tam tikrų abejonių, jas tiesiai išsakykite, nelaukdama ir nesitikėdama, kad brangusis jus supras iš užuominų. 

Atspėti žmogaus būseną itin sunku, kai nematai jo kūno kalbos, negirdi balso intonacijos.

Skirtingi žmonės žodžius interpretuoja skirtingai (ypač jei jie pateikti raštu), todėl svarbu kuo aiškiau ir vienpusiškiau perduoti informaciją. Nors kiekvienas tikisi, kad kiti, ypač artimiausi žmonės, supras iš poros žodžių, realybė rodo ką kitą: mylimieji dviprasmiškus sakinius supranta neką geriau nei nepažįstamieji. Atspėti žmogaus būseną itin sunku, kai nematai jo kūno kalbos, negirdi balso intonacijos. Todėl bendraudama raštu stenkitės mintis reikšti kuo aiškiau. Psichologai pataria laišką perskaityti skirtingomis intonacijomis ir pasižiūrėti, ar kai kurie sakiniai negali būti suprasti ne taip, kaip norite, kad juos suprastų. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius