Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sergantiesiems kasos vėžiu – efektyvesnė terapija

Kasos vėžys yra viena sunkiausiai išgydomų onkologinių ligų, tačiau mokslininkai skelbia atradę būdą padidinti gydymo efektyvumą, rašo medicalnewstoday.com.
Vėžio ląstelės.
Vėžio ląstelės. / Fotolia nuotr.

Nauja studija, aprašyta žurnale „Nature Medicine“, atlikus bandymus su pelėmis įrodė, kad vaistas, vadinamas FAK inhibitorium, statistiškai reikšmingai pagerina naviko atsaką į chemoterapiją ir imunoterapiją, padidindamas graužikų išgyvenamumą.

Dabar vienas pagrindinių tyrimo autorių profesorius D. G. DeNardo iš Vašingtono universiteto medicinos fakulteto ir jo kolegos kuria planus, kaip pakartoti šį bandymą su pacientais, sergančiais pažengusiu kasos vėžiu, tikintis pagerinti jiems taikomo gydymo rezultatus.

„American Cancer Society“ duomenimis, JAV 2016 m. apie 53 070 žmonių sirgs kasos vėžiu ir daugiau nei 41 000 mirs nuo šios ligos. Dabar išgyvenamumo rodikliai sergant šia liga yra itin maži – tik 7,7 proc. žmonių išgyvena 5 metus po diagnozės nustatymo.

„Kasos vėžys yra pagarsėjęs kaip nepasiduodantis jokiai dabar taikomai chemoterapijai ir naujoviškiausiems imunoterapijos metodams. Įtariame, kad taip yra dėl gausaus skaidulinio audinio, būdingo šiam vėžiui“, – komentavo tyrėjai.

Skaidulinis audinys apsaugo vėžines ląsteles nuo organizmo imuninių ląstelių. Taip pat sustabdo navikinių ląstelių patekimą į kraujotaką ir taip susilpnina chemoterapijos poveikį.

Atliekant bandymą, pelės suskirstytos į kelias grupes: vienai daliai skirta tik chemoterapija, kitai – tik imunoterapija, trečiai – tik FAK inhibitorius, ketvirtai – chemoterapija/imunoterapija su FAK inhibitoriumi, penktai – visų 3 gydymo priemonių kombinacija.

Didžiausias naviko atsakas į gydymą ir gautas taikius chemoterapiją, imunoterapiją ir FAK inhibitorių kartu. Kai kurių graužikų išgyvenamumo rodikliai padidėjo daugiau nei trigubai, o prabėgus 6 mėnesiams po gydymo nestebėta jokių naviko progresavimo požymių. Remiantis gautais rezultatais, planuojama pradėti 1-ąjį klinikinio tyrimo etapą – pritaikyti šią terapiją pacientams.

Mokslininkai tikisi pagerinti šios ligos gydymą, nes dabar išgyvenamumas sergant išplitusiu kasos vėžiu siekia tik nuo pusės iki vienerių metų. O ši terapija turi didelį potencialą, nes ją taikant vėžinės ląstelės atakuojamos net trim keliais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius