Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sergate šlapimo takų infekcija? 6 dalykai, kurių neturėtumėte daryti

Jei kada sirgote šlapimo takų infekcija, žinote, kad tai yra savotiškas pragaras. Pasak JAV Nacionalinio inkstų fondo (National Kidney Foundation), viena iš penkių moterų nors kartą gyvenime yra ja sirgusi, ir, jei jūs su tuo dar nesusidūrėte, – susidursite.
Mergina su telefonu.
Mergina su telefonu. / Shutterstock nuotr.

Infekcija atsiranda, kai bakterijos prasiskverbia į šlapimo pūslę per šlaplę (per ją išeina šlapimas) ir dauginasi – dėl to šlapimo takų sienelės ištinsta ir dar kyla tokie simptomai, kaip dažnas poreikis šlapintis, deginimas šlapinimosi metu, skausmas dubens srityje ir daugelis kitų.

Todėl „labai svarbu vengti tam tikros veiklos ir duoti tai zonai laiko sugyti, išnaikinti bakterijas ir išvengti simptomų stiprėjimo ar sudirgimo makšties srityje“, – teigia Bilalas Chugtai, medicinos mokslų daktaras, Weill Cornell medicinos universiteto bei Niujorko presbiterionų ligoninės urologas.

Tad jei nenorite, kad tualetas taptų tikru kankinimų kambariu, venkite šių blogiausių įmanomų dalykų, kuriuos galite padaryti sirgdami šlapimo takų infekcija.

Neatidėliokite vizito pas gydytoją

Kai šlapimo takų infekcijos simptomai pasireiškia visu „gražumu“, bandymas pačioms juos išsigydyti tik suteikia bakterijoms daugiau laiko pasklisti. Kuo ilgiau atidėliojate vizitą pas gydytoją, tuo labiau rizikuojate sulaukti rimtų komplikacijų.

„Per ilgai delsdamos ir laiku nepradėjusios gydymo, suteikiate infekcijai progresuoti nuo paprastos šlapimo pūslės infekcijos, įprastais geriamais antibiotikais pagydomos per tris dienas, iki sudėtingos inkstų infekcijos, reikalaujančios gydymo intraveniniais antibiotikais, – teigia Ekene Enemchukwu, medicinos mokslų daktarė ir Stanfordo medicinos universiteto urologijos docentė. – Laiku nenuėjusios pas gydytoją taip pat rizikuojate pavėluotai nustatyti rimtesnę būklę. Infekciją primenančius simptomus, kylančius ne dėl bakterijų, gali sukelti kitos būklės, tokios kaip makšties infekcijos, lytiškai plintančios ligos (LPL), inkstų akmenys, sunkus vidurių užkietėjimas ir makšties atrofija.“

Patarimas: saugokite save. Nebandykite „palaukime ir pažiūrėkime, kas bus“ metodo – kai tik pastebėsite kokį nors infekcijos požymį, užsiregistruokite pas gydytoją. Atminkite: nuskausminamieji nuslopins skausmą, tačiau nesunaikins bakterijų, sukeliančių tą skausmą.

TAIP PAT SKAITYKITE: Lytiškai plintančios ligos: grėsmingi signalai ir rekomenduojama apsauga

Nenutraukite paskirtų antibiotikų vartojimo

Kai daktaras liepia vartoti antibiotikus 3, 7 ar 10 dienų, tuos skaičius jis vardina ne šiaip sau. Atliekama daugybė įvairių tyrimų, norint nustatyti, kiek laiko kiekvienas antibiotikas turi būti jūsų sistemoje, kad panaikintų infekciją.

Tad, nors tikėtina, kad geriau pasijusite po vienos ar dviejų antibiotikų vartojimo dienų, tai nereiškia, kad antibiotikų darbas baigtas. Jei gydymą baigsite per anksti, paskatinsite bakterijų atsparumą medikamentams, ir antibiotikai taps neveiksmingi – taip išsikasite sau dar gilesnę duobę.

„Bakterijos, išgyvenusios trumpą antibiotikų kursą, evoliucionuos ir taps atsparios tiems antibiotikams“, – sako Davidas Kaufmanas, medicinos mokslų daktaras, Niujorko urologinės klinikos specialistas. Tai reiškia, kad infekcija nebereaguos į medikamentus, dėl to bus daug sudėtingiau atsikratyti ŠTI.

Patarimas: vaistus vartokite taip, kaip nurodo gydytojas. Kartais smagu pamaištauti, tačiau tai ne tas atvejis. Taisyklė labai paprasta: jei daktaras liepia antibiotikus gerti 10 dienų, tai ir gerkite juos 10 dienų. Pamirštate išgerti tabletę? Telefone nusistatykite žadintuvą. „Jei pabaigus antibiotikų kursą simptomai neišnyksta, gydytojas turėtų jus dar kartą apžiūrėti“, – sako E.Enemchukwu.

Nemažinkite suvartojamo vandens kiekio

Tie baisūs vizitai į tualetą gali priversti atsisakyti vandens (ar kitų skysčių), tačiau neduodami organizmui vandens, sukuriame labai palankią aplinką infekcijai plisti.

„Vanduo yra būtinas visoms kūno funkcijoms, – sako Carolyn DeLucia, medicinos mokslų daktarė. – Jei organizmui trūksta vandens, bakterijos kaupiasi šlapimo pūslėje. Kai geriame pakankamai vandens, reguliariai šlapinamės, o vanduo lengvai nuvalo šlapimo takų sieneles. Tai tarsi stiklinės, kurioje buvo pomidorų sultys, valymas – jei valysite ją nenaudodami vandens, nebūsite tikri, kad gerai ją nuvalėte iš visų pusių.“

Taip pat, negerdami pakankamai vandens, trukdote vaistams patekti ten, kur reikia. „Antibiotikai turi gerai prasiskverbti į inkstus ir šlapimo pūslę, – sako Vandana Bhide, medicinos mokslų daktarė, sertifikuota Mayo klinikos terapeutė ir pediatrė. – Didelis vandens kiekis padės antibiotikams pasiekti šlapimo takus. Didelis vandens kiekis taip pat padeda „praskalauti“ inkstus ir šlapimo pūslę bei apsaugo nuo dehidratacijos ir inkstų akmenų.“

Patarimas: visada po ranka turėkite buteliuką vandens. Pasak C.DeLucia, auksinė vandens gėrimo taisyklė – reikiama vandens dienos norma lygi svorį padalinus iš dvidešimt. Tai yra, jei sveriate 60 kilogramų, per dieną turite išgerti 3 litrus vandens. Turėkite omenyje, kad vanduo taip pat padės atskiesti šlapimo takuose esančius toksinus ir palengvins simptomus, tačiau nepagydys infekcijos. Vienintelis būdas atsikratyti infekcijos – gerti paskirtus vaistus.

Fotolia nuotr./Šlapimo tyrimas.
Fotolia nuotr./Šlapimo tyrimas.

Nevartokite nieko, kas galėtų pabloginti simptomus

Tik todėl, kad derėtų gerti daugiau vandens, nereiškia, kad galite be saiko gerti bet kokius skysčius. Gydytojai labai rekomenduoja vengti maisto ir gėrimų, dirginančių inkstus, įskaitant kavą, alkoholį, gazuotus gėrimus su kofeinu, rūgščius vaisius, aštrų maistą bei dirbtinius saldiklius.

Tačiau negraužkite savęs, jei netyčia suvartojate, ko nederėtų. „Jei infekcijos įkarštyje į organizmą pateks kuris nors iš išvardintų dirgiklių, pavojaus sau nesukelsite ir savo būsenos nepabloginsite, – teigia D.Kaufmanas. – Tiesiog jausitės blogiau. Tai tas pats, lyg berti druską ant žaizdos.“

Patarimas: rinkitės becukres spanguolių sultis. Jei norite skonių, rinkitės 100% natūralias spanguolių sultis (ne kokteilį). „Pasvarstykite apie spanguolių papildus (kartu su antibiotikais), – sako Alyssa Dweck, medicinos daktarė, ginekologė ir klinikinė docentė. – Spanguolėse esančios medžiagos suteikia šlapimo pūslės sienelėms slidumo, todėl bakterijos negali įsitvirtinti.“

TAIP PAT SKAITYKITE: Kuo pavojingos inkstų ligos? Konsultuoja specialistė

Neužlaikykite šlapimo

„Pas nykštukus“ bėgioti kas penkias sekundes nėra labai smagu ar patogu, ypač jei mintis apie viešuosius tualetus jus šiurpina. Tačiau jei norite nusišlapinti, tačiau kenčiate, savo šlapimo takams sukeliate labai daug problemų. Sulaikydamos šlapimą taip pat sulaikote visas šlapimo pūslėje tūnančias bakterijas – kaip tik to turėtumėte nedaryti, norėdamos greičiau pasveikti.

„Ištuštindamos šlapimo pūslę atsikratote ten tūnančių bakterijų, – sako V.Bhide. – Dauguma moterų dienos metu yra tokios užsiėmusios, kad net neturi laiko nusišlapinti. Tai padidina infekcijos riziką (ir pablogina simptomus, jei jau turite infekciją).“

Jei gydymą baigsite per anksti, paskatinsite bakterijų atsparumą medikamentams, ir antibiotikai taps neveiksmingi – taip išsikasite sau dar gilesnę duobę.

Patarimas: eikite į tualetą tiek, kiek reikia. Tai galioja ir sveikoms, ir infekciją jau turinčioms moterims: jei reikia eiti – eikite. Nebūtina ant klozeto praleisti visos dienos, tačiau jei yra galimybė – nekentėkite. O kai ateina laikas atlikti savo reikalus, nepamirškite šluostytis nuo priekio į galą.

„Moterims tai rekomenduojama, kad išangės ir gaubtinės žarnos bakterijos per šlaplę nepatektų į šlapimo pūslę, – sako V.Bhide. – Moterų šlaplė gerokai trumpesnė nei vyrų, būtent todėl šlapimo pūslės infekcijos moterims pasitaiko dažniau nei vyrams.“

Ekspertai taip pat rekomenduoja šlapintis prieš ir po lytinio akto, kad pašalintumėte bakterijas, kurios galbūt prasiskverbė į šlaplę „veiksmo“ metu.

Nesantykiaukite

Lytiniais santykiais užsiimti, kol sergate šlapimo takų infekcija, nelabai rekomenduojama. „Dauguma moterų, patiriančių infekcijos simptomus, vengia sekso, kadangi tai labai nepatogu, – sako E Enemchukwu. – Išties reikėtų susilaikyti nuo seksualinio aktyvumo ir leisti uždegimui išnykti.“

Patarimas: būkite atsargios. Nors gydytojai rekomenduoja palaukti, kol infekcija praeis ir dings simptomai, tai nereiškia, kad paišdykauti visiškai draudžiama. „Paprastai leidžiu pacientei pačiai nuspręsti, kada ji pasiruošusi seksui, – teigia D.Kaufmanas. – Tai nėra didelė problema, ypač pradėjus gydymą antibiotikais.“

Tad jei negalite atsiplėšti vienas nuo kito, pabandykite. Jei įsiskverbimo trintis skausminga, sustokite. Jei ne – mėgaukitės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius