Dabar populiaru
Publikuota: 2019 rugsėjo 11d. 12:27

Šilkmedžio nauda: lapų arbata padeda sureguliuoti cukraus lygį kraujyje

Šilkmedžio uogos
„TV Topas“ nuotr. / Šilkmedžio uogos

Šilkmedis – tai medis, kurio lapais minta šilkverpio vikšrai. Senovėje šis augalas buvo auginamas kaip šilkaverpių maistas, tačiau šiandien dėl turtingų savo maistinių savybių, jis vis dažniau įtraukiamas į receptus, naudojamas maisto papildų gamyboje bei liaudies medicinoje.

Moksliniais tyrimais įrodyta, jog naudingos yra visos šilkmedžio dalys: lapai, šaknys, uogos, žievė, o kasdien geriama šilkmedžio lapų arbata yra puiki priemonė diabetikams, siekiant sureguliuoti cukraus kiekį kraujyje, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Šilkmedžiai – sparčiai augantys ilgamečiai medžiai, kurių lapai pasižymi skirtingomis formomis – dalis lapų būna panašūs į liepų, kiti – karpyti ir primenantys vynuogių lapus. Azijos šalyse iš jaunų lapų verdamos sriubos, lapai troškinami su įvyniota malta mėsa, o iš vasaros gale subrandinamų uogų ruošiamos uogienės, arbatos.

„TV Topas“ nuotr./Šilkmedžio arbata
„TV Topas“ nuotr./Šilkmedžio arbata

„Šilkmedis yra turtingas savo chemine sudėtimi, biologiškai aktyviais ir natūraliais antioksidaciniais junginiais. Nors pasaulyje yra keliolika šilkmedžio rūšių, Lietuvoje labiausiai prisitaikęs augti yra baltasis. Dėl unikalios savo sudėties jie pasižymi antimikrobiniais, antibakteriniais, antivirusiniais poveikiais“, – teigia VDU Žemės ūkio akademijos lektorė Dovilė Levickienė.

Tradicinėje medicinoje šilkmedžio lapų arbata naudojama peršalimui gydyti, atsikosėjimui lengvinti, nes juose gausu tokių naudingų mikroelementų, kaip geležis, kalis, kalcis, fosforas, siera, silicis. Šilkmedžio uogos taip pat pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis, gerina kraujo darbą, gydo nuo peršalimų, mat yra kupinos vitaminų ir mineralų.

VDU Žemės ūkio akademijos mokslininkai nustatė, jog šilkmedžio lapų nauda žmogaus organizmui gali priklausyti nuo mėnesio, kada lapai yra renkami.

„Jeigu norime, kad mažintų cukraus kiekį kraujyje, šilkmedžio lapus reikėtų skinti birželio mėnesį, juos susidžiovinti ir turėti iki kito sezono. Liofilizuotus šilkmedžio miltelius galima panaudoti kaip prieskonį, skonio ar spalvos stipriklį“, – pasakojo D.Levickienė.

„TV Topas“ nuotr./Skinti šilkmedžio lapai
„TV Topas“ nuotr./Skinti šilkmedžio lapai

Saugant šilkmedžius nuo žiemos šalnų, jie puikiai auga Lietuvos klimato sąlygomis, tačiau dideliu populiarumu, deja, dar nepasižymi. Bene didžiausią šilkmedžių medelyną šalyje turintis ūkininkas Gintaras Kikas tikina, kad žmonės veltui nuvertina vertingas šilkmedžio savybes.

Šilkmedis geležies ir kalcio kiekiu pralenkia ir pačius špinatus.

„Šilkmedžio lapai yra puiki vaistinė medžiaga, sergantiems antro tipo cukriniu diabetu – geriant arbatą tris kartus per dieną po maisto ji padeda susireguliuoti cukraus lygį kraujyje. Šilkmedžio lapus galima panaudoti ir maisto gamyboje, jie gali atstoti net įprastą salotą, mat geležies ir kalcio kiekiu pralenkia ir pačius špinatus“, – teigia G.Kikas.

Šilkmedžio panaudojimų – apstu. Lapus galima panaudoti vietoj kopūsto gaminant balandėlius, lapų miltelius galima įdėti kepant sausainius, gaminant makaronus, pagardinti jogurtą ar varškę. Lapus galima džiovinti arba naudoti šviežiai nuskintus, iš jų spausti sultis ar daryti arbatas, užpilus, o iš prinokusių uogų verdamos itin gardžios uogienės, padėsiančios įveikti peršalimą šaltuoju metų laiku.

Komentarai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Vardai

Praktiški patarimai

Skanumėlis
Gerumu dalintis gera

Video

01:02
01:19
00:44
Parašykite atsiliepimą apie GYVENIMO rubriką