Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šimtus pusryčių receptų siūlanti Gabrielė pirmąjį kiaušinį savo gyvenime virė padedama „Google“

Jei kalbėtume apie pusryčių džiazą, greta neabejotinai turėtų būti ir Gabrielė Žutautaitė. Apie pusryčius rašanti ir skirtingus pusryčių variantus siūlanti Gabrielė turbūt įpratintų juos valgyti ir didžiausią skeptiką, o jos virtuvės atradimai įkvėptų ir tą, kuris kas antrą rytą tik nerangiai susitepa sumuštinį.
Gabrielė siūlo idėjas pusryčiams
Gabrielė siūlo idėjas pusryčiams / J.Kunigiškytės nuotr.

„Šiame gyvenimo etape save vadinu laisvai samdoma tekstų rašytoja ir turinio kūrėja: rašau komercinius tekstus bei įvairiausiems prekių ženklams kuriu internete matomą turinį.

Jeigu negaminu pusryčių ir nerašau tekstų, greičiausiai skaitau knygą, kepu duoną, žiūriu serialą (labai gali būti, kad šimtąjį kartą tuos pačius „Draugus“), vaikštau miške su savo šuniu Kopa ar galvoju dar kokį naują projektą, apsunkinsiantį man gyvenimą. Labai nemėgstu sėdėti vietoje ir tuščiai leisti laiko, tad dažniausiai pati sau prisigalvoju naujų veiklų ir projektų“, – sako Gabrielė, puslapio pusryčiams.com įkūrėja.

Čia maistas gal neatrodytų toks skanus, jeigu ne jos pačios sukurti tekstai bei pasakojamos istorijos. Tai įtraukia ir vilioja – tarsi tobulai iškeptas omletas.

Gabriele, sakote, kad meilę pusryčiams atradote studijų metais, kai iš tėvų namų išsikraustėte su žiniomis, kaip viso labo užsitepti sumuštinį, o kiaušinį išmokote virti, naršydama „Google“. Čia rimtai ar ironija?

– Kad ir kaip keistai skambėtų, šį tekstą parašiau gana rimtai. Šeimoje visad buvau lepinama maistu, tad į virtuvę paauglystėje įžengdavau tik savo malonumui: kepdavau įvairiausius desertus draugams ir artimiesiems.

Taip ir nutiko, kad išvykus studijuoti, visko teko mokytis nuo nulio: pavyzdžiui, ieškoti, kiek tiksliai virti kiaušinį, kad jo nepervirčiau.

D.Butėnaitės nuotr. /Gabrielė Žutautaitė
D.Butėnaitės nuotr. /Gabrielė Žutautaitė

Ar pavyko?

– Dabar jau tiksliai nepamenu, kaip man tas pirmasis kiaušinis pavyko, bet spėju, kad neblogai. Juk taip ieškodama ir bandydama vis labiau ir pamilau virtuvę.

– Šiandien kiaušinius galite paruošti mažų mažiausiai 9 skirtingais būdais. Kokie jie yra?

– Geras klausimas!  Pamenu, kad rašydama tiksliai skaičiavau ant pirštų, bet dabar jau tenka galvoti iš naujo. Virtas su lukštu, virtas marškinėliuose arba be lukšto, omletas, plaktas keptas kiaušinis (angl. scrambled egg), keptas kiaušinis tryniu į viršų (angl. sunny side up), iš abiejų pusių apkeptas kiaušinis (angl. over easy eggs), orkaitėje keptas kiaušinis, marinuotas kiaušinis, karštame aliejuje virtas kiaušinis su mėsa arba, kitaip tariant, škotiškas kiaušinis.

Dar gerai pamenu, kad tuo metu buvo populiarūs kiaušiniai debesyse – jį ruošiant orkaitėje pirmiausia kepamas puriai išplaktas baltymas, o tik po to į tuos baltymų debesėlius įdedamas trynys. Taip jau išeina visi dešimt!

– Savo tinklapyje, pasakodama apie save, tą pasakojimą ir pradėjote nuo kiaušinio. Ar tiesa, kad tai populiariausias pusryčių patiekalas? Kodėl pusryčiams mėgstame valgyti būtent kiaušinius?

– Nedrįstu kalbėti už visus, nes tarp mano skaitytojų labai populiarūs ir blynų receptai, tačiau bent jau mano pačios virtuvėje kiaušiniai karaliauja populiarumo viršūnėje.

Manau, kad taip nutiko dėl mano jau aukščiau minėto jų universalumo. Iš vieno ingrediento galima nesunkiai ir greitai paruošti daugybę skirtingų interpretacijų. Žinoma, tiek pat svarbios ir maistinės savybės: į pusryčių meniu įtraukusi kiaušinių patiekalus visada jaučiuosi pasisotinusi, bet ne per daug apsunkusi.

– Pernai vasarį priėmėte kiaušinių iššūkį ir pusryčiams valgėte tik juos. Kiek jų suvalgėte ir kaip sekėsi su šiuo iššūkiu? Ar tai reiškia, kad juos vis kitaip ruošėte?

– Po iššūkio suskaičiavau, kad per 29 dienas suvalgiau 33 kiaušinius. Ir taip, tuo metu tikrai buvo susirūpinusių mano cholesterolio kiekiu (juokiasi).

Kiaušinių iššūkį sau mečiau norėdama darkart įrodyti šio ingrediento universalumą: siekiau sugalvoti 29 skirtingus patiekalus, kurių pagrindinė žvaigždė būtų kiaušinis. Ir manau, kad man puikiai pavyko.

Nebuvo dienos, kai valgyčiau tą patį, ką valgiau mėnesį, o pats iššūkis neprailgo – kiaušinius aš dievinu ir galiu valgyti kasdien be jokios prievartos.

Asmeninio archyvo nuotr. /Gabrielė siūlo idėjas pusryčiams
Asmeninio archyvo nuotr. /Gabrielė siūlo idėjas pusryčiams

– O kas per iššūkis buvo 30 dienų košės?

#30dienukoses buvo kiek sudėtingesnis iššūkis. Bent jau pradžioje. Jį sugalvojau norėdama prisijaukinti avižinius dribsnius, nes niekad jų per daug nemėgau. Ir prisijaukinau!

Per 30 dienų teko išbandyti įvairiausių kombinacijų, tad iš pirmo žvilgsnio nuobodi košė atsiskleidė naujomis spalvomis. Iš visų keistų kombinacijų dar dabar dažnai valgau košę su sojų padažu ir be lukšto virtu kiaušiniu arba rudeninę košę su moliūgų tyre ir aromatingais prieskoniais.

– Dar vienas klausimas apie kiaušinius: kaip juos išsirinkti ir į ką atkreipti dėmesį? Jūs pati perkate ne visus kiaušinius?

– Aš kiaušinius visada renkuosi pagal du kriterijus: kilmės šalį ir vištų laikymo sąlygas. Nepriklausomai nuo to, kokie skambūs šūkiai parašyti ant pakuotės, abu kriterijai tiksliai nurodomi antspaudu ant kiaušinio.

Aš kiaušinius visada renkuosi pagal du kriterijus: kilmės šalį ir vištų laikymo sąlygas.

Vištų laikymo sąlygos visada būna paaiškintos pirmuoju skaičiumi, todėl aš renkuosi tik 0 arba 1 pažymėtus kiaušinius: 0 reiškia ekologiškus kiaušinius, o 1 – laisvai laikomų vištų kiaušinius. Kiaušinių kilmės šalis nurodoma dviejų raidžių kombinacija po skaičiaus. Stengiuosi pirkti tik LT žymimus kiaušinius.

Asmeninio archyvo nuotr. /Gabrielė siūlo idėjas pusryčiams
Asmeninio archyvo nuotr. /Gabrielė siūlo idėjas pusryčiams

– Kokia yra jūsų kuriamo puslapio pusryčiams.com idėja? Jūs ne tik dalinatės receptais, tačiau ir siunčiate juos naujienlaiškiais, o pusryčių patiekalai ne tik skaniai nufotografuoti, tačiau ir aprašyti. Taip pat yra ir skaitinių.

– Nors pirminė „Pusryčiams“ idėja buvo parodyti, kad pusryčiai neturi apsiriboti sumuštiniais ar koše su sviestu ir druska, manau, kad dabar šis puslapis išaugo į bendruomenę. Ne tik pusryčiautojų (arba kaip aš vadinu – Pusryčių klubas), bet ir maisto mylėtojų bendruomenę. Mes dalijamės duonos raugu ar kombučios grybais, keičiamės mėgstamų filmų, serialų ar knygų rekomendacijomis, aptarinėjame aplankytus restoranus ir būtinai vieni kitiems parodome, kas šįryt gero pusryčių lėkštėje.

Ne ką mažiau svarbi ir edukacija. Pati nuolat domiuosi maisto naujienomis ir jas bandau perduoti savo sekėjams įvairiausiais būdais: socialinių tinklų įrašais, naujienlaiškiais ir net specialiais forumo įrašais mano Patreon platformos rėmėjams.

– Kiek pusryčių variantų jau esate sugalvojusi, sukūrusi – kiek jų yra siūloma?

– Šiuo metu tinklaraštyje yra 104 receptų įrašai, vadinasi, tikrai yra bent 104 receptai. Dažnai į vieną įrašą parašau po kelias galimas recepto variacijas, tad skaičių tikrai būtų galima dauginti bent iš pusantro karto.

Dar daugiau receptų rasite mano socialinių tinklų paskyrose. Pavyzdžiui, vienas įrašas yra skirtas įdomiausioms grikių kombinacijoms, kurių išvardinau net 19. Taip galiausiai ir atrodo, kad visų receptų suskaičiuoti jau neįmanoma.

Asmeninio archyvo nuotr. /Gabrielė siūlo idėjas pusryčiams
Asmeninio archyvo nuotr. /Gabrielė siūlo idėjas pusryčiams

– Ar jums yra kas nors nepavykę gaminant pusryčius? Ar lieka smagių nutikimų paraštėse?

– Žinoma, kad yra! Visai neseniai kažkodėl sugalvojau į Hollandaise padažą įplakti kiaušinio baltymą (nedovanotina klaida!) ir dar pasidalinti rezultatu. Aišku, greitai supratau, kad padariau nesąmonę, ir greitai visų tai pamačiusių atsiprašiau, bet tai tik darkart įrodo, kad būna visko. Juk nei aš virtuvės šefė, nei maisto technologė – kasdien pati mokausi gaminti, o jau kaip pavyksta, taip.

– Kodėl jūsų meile tapo būtent pusryčiai? Pati visada juos valgote?

– Kartu su pirmuoju kursu Politikos mokslų institute pradėjau ir pirmąjį savo darbą, tad laisvo laiko mano dienotvarkėje nebuvo daug. Nuolat laksčiau tarp instituto, biuro ir bibliotekos. Būtent todėl ramesni būdavo tik rytai: pamėgau atsikelti anksčiau ir dienoje atrasti bent kiek laiko sau, kai nereikia skubėti.

Šią tradiciją puoselėju iki šiol. Nors šiuo metu nedirbu samdomo darbo ir galėčiau keltis kada tik norisi, žadintuvas vis tiek skamba 7 valandą: ryte esu produktyviausia, tad anksti pradedu darbo dieną ir, žinoma, niekada nepraleidžiu pusryčių

– Kaip patartumėte valgyti pusryčius? Kaip susikurti pusryčių ritualą ir kodėl tai svarbu?

– Patarčiau pusryčius pritaikyti prie esamų gyvenimo aplinkybių ir valgyti juos taip, kaip yra patogu. Anksčiau buvau ramių pusryčių ambasadorė ir siūlydavau geriau atsikelti 10 minučių anksčiau, negu valgyti paskubomis, o dabar puikiai suprantu, kad tam ne visada yra laiko ir noro. Juk ir pati kartais pusryčiauju prie kompiuterio ekrano.

Pavyzdžiui, neturint laiko ryte, pusryčius tikrai galima pasiruošti iš vakaro.

Manau, kad svarbiausia pastovumas. Turbūt ir dietologai paantrintų, kad organizmui naudinga valgyti visada tuo pačiu metu. Jeigu apie pusryčius visad pagalvojate paskutinę minutę ir griebiatės greito sumuštinio, yra keletas triukų. Pavyzdžiui, neturint laiko ryte, pusryčius tikrai galima pasiruošti iš vakaro, pasigaminant per naktį brinkintos avižinių dribsnių košės arba ispaninio šalavijo pudingo.

– Jei aš labai skubu, ką man rekomenduotumėte pusryčiams?

– Jei jau iš anksto žinote, kad ryte skubėsite, rekomenduoju pusryčius paruošti iš vakaro. Pavyzdžiui, avižinius dribsnius stiklainyje užpilti pienu ar vandeniu, įmaišyti šaukštą riešutų sviesto ar uogienės ir viską palikti šaldytuve pernakt. Ryte nereiks niekur skubėti – užteks pasišildyti stiklainį, nors tokia košė skani ir šalta.

Jeigu apie skubėjimą sužinojote tik ryte, susiplakite sotų kokteilį su avižiniais dribsniais, bananu, špinatais, uogomis, šaukštu riešutų sviesto – užtruksite kelias minutes.

Asmeninio archyvo nuotr. /Gabrielė siūlo idėjas pusryčiams
Asmeninio archyvo nuotr. /Gabrielė siūlo idėjas pusryčiams

– O jei neskubu?

– Jeigu neskubate, siūlyčiau išsikepti purių amerikietiškų blynelių su klevų sirupu ir šonine, sodrių čederio sūrio vaflių arba pasigaminti izraelietiškos šakšukos.

– Ką šiandien valgėte pusryčiams?

– Pradėjau nuo to paties sotaus kokteilio iš banano, avižinių dribsnių, šilauogių, maca miltelių ir kakavos, o po valandos skrandį papildžiau savo pačios keptos duonos rieke su sviestu ir druska. Buvo tikras malonumas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius