Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Situacija: blogi santykiai ir geras seksas

Dažnai sakome, kad be meilės intymūs santykiai negali būti kokybiški. Tačiau ar visada tai tiesa?
Seksuali pora
Seksuali pora / Fotolia nuotr.

Kiekvienas turi savo skalę – „geras ir blogas“, todėl tuos pačius santykius jūs galite vertinti skirtingai. Pavyzdžiui, seksas jums patinka, tačiau likusi santykių dalis visiškai nesiklosto. Natūralu, kad pastarasis aspektas jums rūpės labiausiai, domashnyi.ru sako šeimos psichologas Borisas Novoderžkinas.

Todėl šiuo atveju reikėtų įvykiams leisti tekėti savo vaga, nepulti vartoti frazių – „reikia“, „tu privalai“, „taip teisinga, o ne kitaip“ ir pan. Kitu atveju ir puikūs intymūs santykiai gali subyrėti į šipulius.

Žlugdantis spaudimas

„Seksas turi būti meilės tąsa“. Tokias ir panašias dogmas esame girdėję ne kartą ir dažnai priimame kaip neišvengiamybę, tiesą, nesiginčijame ir patys neapmąstome. Ilgainiui tai gali suteikti daugybę abejonių, pavyzdžiui, moteris mąsto: „Štai vyras man nerodo pakankamai dėmesio; reikia, kad jis pasikeistų; taip, nors santykiai lovoje puikūs, tačiau juk ne tai svarbiausia“.

Savinimasis nužudo viską – ir santykius, ir seksą. Jeigu sau kartosite, kad „seksas privalo būti puikus“, „santykiai privalo būti puikūs“, tikėtina, kad viskas bus atvirkščiai. Savinimasis – tai kova su pačiu savimi, tai melagingas moralizavimas, todėl įsitikinimus turėtumėte įvertinti iš naujo ir priimti savo galva.

Kas pirmesnis – višta ar kiaušinis?

Panašiu principu galima įvertinti ir santykius, ir seksą. Pavyzdžiui, geras seksas sukuria susidomėjimą santykiais, pastūmėja atvirumui, pasitikėjimui, padeda spręsti ir aptarti bendrus klausimus ir reikalus. Meilė savo ruožtu užkuria erotikos ugnį, kadangi įsimylime žmones, kurie mums yra seksualiai patrauklūs.

Todėl laikydamiesi taisyklės „pirma santykiai“, mes turime įtikinti save, kad partneriui fizine prasme mes esame abejingi, tačiau visomis kitomis prasmėmis jis nuostabus. Ir turime laukti, kada ištiks meilė, kad tada prisimintume, jog partnerio kūnas patrauklus ir dailus. Greičiausiai tokia meilė irgi atrodys kaip smurtas prieš save patį. Dar baisiau – įtikinti save, kad ji yra ten, kur jos nėra. Sugalvota meilė yra daug pavojingesnė nei tiesiog vienas kito supratimas lovoje.

Geri santykiai gali būti sekso pagrindu, tačiau taip pat tiesa, kad geras seksas gali padėti santykiams vystytis ir tobulėti.

Žaidimas „Blogi santykiai“

„Na, kodėl, – klausia herojė, – mes po skandalo taip svaigiai vienas kitą mylime?“ Visų pirma, tai nieko keisto – skandalas – tai energijos iškrova. Labai dažnai tai, kas liko neišsakyta žodžiais ir sudaužytais indais, prasiveržia intymiuose santykiuose.

Inscenizuoto skandalo nauda yra akivaizdi, tačiau tik iki tol, kol mūsų neįsupo buities ir rutinos šleifas. Praradę naujumą ir žavumą dalykai nustoja jaudinti ir traukti. Blogi santykiai yra susiję, kad ir kaip žiūrėtume, su pažeminimu – aukos ir budelio vaidmuo gali kisti, tačiau čia ir vėl įtampa, energijos išsiliejimas.

Tačiau ir pati įtampa gali būti kuriama arba destruktyviai („tu nepastebėjai, nepasveikinai, pavėlavai, pamiršai“) bei pasibaigti aistringu seksu, arba konstruktyviai, kai veiksmui persikėlus į miegamąjį santykiai atgyja ir kai du priešininkai balansuoja ant „galima – negalima“ ribos. O juk labiausiai kaip magnetas tai ir sukuria trauką. Todėl geriau žaisti sąmoningus, o ne nesąmoningus žaidimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius