Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Skauda galvą? Parodykite rankinę

Ko gero, nustebsite, bet kartais dėl nugaros, kaklo ar pečių skausmo gali būti kalta per sunki rankinė arba netinkamas jos nešiojimas. Pasitaiko atvejų, kai manome esant migreną, o iš tiesų problemų yra mažiau nei atrodo: tereikia sumažinti rankinės svorį.
Moteriškos rankinės
Moteriškos rankinės / „Fotolia“ nuotr.

Beje, dėl rankinės, o ne dėl sėdimo darbo, kaip jūs manote, gali iškrypti ir jūsų eisena. Tačiau bet kuriuo atveju, tik jūsų gydytojas gali pasakyti, kiek rimta yra situacija.

1. Sunki didelė rankinė

Ar dažnai tvarkote savo rankinę? Pabandykite ir pačios nustebsite. Beveik kiekviena, ypač mamos, joje ras tiek daug nereikalingų daiktų. Kam kasdien tampytis papildomą svorį?

Rekomenduojama, kad rankinės svoris neviršytų 10 proc. kūno masės. O mes vaikštome kaip kupranugariai: be rankinės ant peties, pasikabiname dar ir nešiojamąjį kompiuterį, ir, žiūrėk, vakare dar į prekybos centrą užeiname...

Susitvarkykite rankinę ir išimkite nereikalingus daiktus. Pagalvokite, ar tikrai verta visur tampytis darbo kalendorių? Gal verčiau jį ant darbo stalo laikykite? Ar tikrai visi penki rašikliai reikalingi? Ar ne per daug 2 l vandens butelio? Gal pakaks ir mažesnio?

2. Nuolat – ant to paties peties

Pečių, netgi galvos skausmų, gali atsirasti ir dėl to, jog metų metais kasdien ant to paties peties kabinate savo rankinę. Ypač jei mėgstate daug daiktų nešiotis. Taip yra nuolat užspaudžiami pečių raumenys, gali net sutrikti kraujotaka. Dėl tokio rankinės nešiojimo jūs greičiausiai vaikštote persikreipusi.  

Žinoma, jūs sakysite, kad taip patogiau, tačiau pabandykite: eidamos penkias ar dešimt minučių, neškite rankinę ant vieno peties, kitas penkias – ant antro, taip nuolat keisdamos. Iš pradžių gal ir nebus labai patogu, bet verta pabandyti.

3. Kaip nešiojate kuprinę?

Yra daug moterų, mėgstančių kuprines: jos įsitikinusios, jog taip sveikiau ir visiškai nekenkia nugarai. Iš dalies jos teisios, tačiau atkreipkite dėmesį, kaip nešiojate kuprinę. Labai dažnai – tik ant vieno peties. Taip pat stebėkite, kad ji nekabėtų per daug žemai, ties juosmeniu – idealiu atveju ji turėtų būti apatinėje krūtinės ląstos dalyje.

Taip pat skaitykite: Klastinga liga – lėtinė maisto alergija: žmogų kamuoja migrena, didėja antsvoris

Jei norite sveikos nugaros, nureguliuokite kuprinės petnešas ir nešiokite ant abiejų pečių. Beje, nemanykite, kad galite prikrauti, kiek pavelkate.

4. Per ploni dirželiai

Rankinės ar kuprinės, kurių dirželiai yra pernelyg siauri ir kurios prikrautos daiktų, taip pat gali sukelti nugaros ar pečių skausmą. Maža to, netgi gali sužaloti – įsirėžti į odą, pritrinti pūslių ar sukelti kraujosrūvų.

Jei vis dėlto mėgstate siaurus dirželius, neprikraukite daug daiktų, turėkite atskirą pirkinių maišelį.

5. Nedėkite rankinės ant žemės

Daugelis dėl prietaro nededa rankinės ant žemės: esą taip visi pinigai išeis. Tuo netikinčios taip pat vis mažiau numeta rankinę, kur papuola. Sveikintina! Tačiau kavinėje ar darbe, visuomeninėse vietose, pripažinkime, dažnai neturime, kur jų dėti.

O jos keliauja ne mažiau nei mes: iš namų į automobilį ar viešąjį transportą, biurą, parduotuvę ir viešąjį tualetą, o galiausiai – ant virtuvės stalo, kol iškraunami pirkiniai. Taigi suprantate, kodėl jos nereikia dėti ant žemės? Žinoma, dėl galybės bakterijų, kurių gali būti ant grindų.

Be abejo, nemėtyti, kur pakliuvo. Ir prisiminkite, kada paskutinį kartą valėte rankinės išorę? Na, kasdien gal ir neišeis, bet nors kartą per savaitę pabandykite.

6. Viskam – viena rankinė?

Nusiperkate didesnę rankinę ir manote, kad joje viskas tilps, todėl nereikės apsikarsčius maišais vaikščioti? Ji bus sunkesnė nei galėsite panešti. O tada – nugaros skausmai ir diskomfortas bus neišvengiami.

Jei treniruojatės, įsigykite rankinę sportinei aprangai. Pirkiniams taip pat turėkite atskirą maišą, o dar geriau – du: taip paskirstysite pirkinių svorį ir kiekvienai rankai teks po lygiai.

Taip pat skaitykite: Galvos skausmo priežastys. Kaip išvengti migreninių ir kitokių negalavimų?

Beje, pirkdamos rankinę ar kuprinę, atkreipkite dėmesį ne tik į jos grožį, bet ir patogumą:

  • Žiūrėkite, kad ji pati nebūtų per sunki. Kai kurios natūralios odos, gausiai dekoruotos rankinės būna pakankamai sunkios. O kur dar jūsų asmeniniai daiktai? Panešiokite parduotuvėje, kad įvertintumėte jos svorį.
  • Jei sunku suvaldyti potraukį rankinėje „nešiotis visą pasaulį“, nusipirkite mažesnę ir įsigykite lengvai sulankstomą pirkinių maišelį.
  • Įvertinkite rankenas. Svarbu, kad jos būtų ne per plonos, neslidžios ir reguliuojamo aukščio.
  • Įsitikinkite, kad jums rankinė yra tinkama: nei per maža, nei per didelė. Paprastai ji turi būti ties jūsų talija.

Šaltinis – sveikas.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius