Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Smurto aukoms ieškoti išeičių padeda specializuoti centrai

Apie smurtą artimoje aplinkoje Lietuvoje pradedama kalbėti drąsiau, tačiau didelė dalis su juo susiduriančių vis dar kenčia tyliai. Specialistų teigimu, viena to priežasčių – nežinojimas, kaip išeiti iš smurtinės situacijos, ypač, jei tenka spręsti ne tik psichologinius, bet ir teisinius, finansinius ar būsto klausimus.
Moteris kalba telefonu
Moteris kalba telefonu / 123rf.com nuotr.

Tam, kad nukentėjusiajam tokių klausimų nereikėtų spręsti vienam, nuo 2012-ųjų visoje Lietuvoje veikia specializuotos pagalbos centrai – kompleksinę pagalbą teikiančios nevyriausybinės organizacijos. Smurto atveju kreipusis į policiją, pareigūnai apie įvykį praneša to regiono pagalbos centro specialistams. Šie susisiekia su nukentėjusiuoju ir siūlo savo pagalbą. Taip pat į specializuotą pagalbos centrą galima kreiptis ir tiesiogiai.

Pirminis specializuotų pagalbos centrų tikslas – suteikti nukentėjusiajam informacijos apie galimus pagalbos jam būdus.

Vilniuje įsikūrusio Moterų informacijos centro vadovė Jūratė Šeduikienė pasakoja, kad pirminis specializuotų pagalbos centrų tikslas – suteikti nukentėjusiajam informacijos apie galimus pagalbos jam būdus.

„Pirmiausia su nukentėjusiuoju susisiekia socialinis darbuotojas arba tam tikrų įgūdžių turintis konsultantas ir išsiaiškina situaciją. Nukentėjusiajam sudaromas pagalbos planas, padedama kreiptis į įvairias institucijas, tvarkyti dokumentus. Jei reikia, naudojamasi teisininko ir psichologo konsultacijomis“, – sako J. Šeduikienė.

Kiekvienu atveju nukentėjusiajam gali būti suteikta skirtinga pagalba, priklausomai nuo jo padėties. Pavyzdžiui, viena vyresnio amžiaus moteris kentė smurtą nuo savo pačios anūko. Specializuotos pagalbos centro specialistams bendradarbiaujant su vietinėmis institucijomis pavyko padėti šiam vyrui susirasti darbą, ir tai gerokai sumažino trintį namuose. Kitas atvejis – nukentėjusi moteris nori pradėti skyrybų procesą, tačiau nežino, nuo ko pradėti. Teisininkai paaiškina procesų eigą ir reikiamus žingsnius.

Specializuotos pagalbos centrų specialistai taip pat tarpininkauja su kitomis institucijomis, užtikrinant, kad nukentėjusiam būtų teikiama tokia pagalba, kokios tuo metu labiausiai reikia. Pavyzdžiui, prireikus, bendradarbiaujama su savivaldybių ar nevyriausybinių organizacijų krizių centrais, trumpam apgyvendinančiais žmones, dėl smurto negalinčius likti namuose.

Per pirmąjį šių metų pusmetį specializuotos pagalbos centrai suteikė pagalbą daugiau nei 2,5 tūkst. asmenų, tai yra, apie 420 asmenų per mėnesį. Pernai tokia pagalba suteikta daugiau nei 5 tūkst. žmonių.

Specializuotos pagalbos centrų (SPC) kontaktai savivaldybėse, jei norima pranešti apie patirtą smurtą. Pagalba teikiama kasdien nuo 9 iki 17 val. darbo dienomis.

Pagalbos moterims linija 8 800 66366 kiekvieną dieną 10–21 val. Bendrosios pagalbos numeris 112 (visą parą).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius