Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Sultys kasdienėje mityboje: turite tai žinoti

Pavasarį kamuojantis vitaminų trūkumas – ne vieną priverčia susimąstyti ir keisti mitybos įpročius. Dietologai pataria savo kasdienį meniu praturtinti sultimis ir taip organizmą aprūpinti reikiamomis medžiagomis. „Cido“ užsakymu atlikta apklausa parodė, kad dažniausiai 100 proc. sultis pakuotėse lietuviai geria tik kartą per savaitę (26 proc.), o šviežiai spaustas – rečiau nei kartą per mėnesį (28 proc.). Štai, ką turėtumėte žinoti, jei, kaip ir rekomenduojama, planuojate sultis pradėti vartoti kasdien.
Vaikinas geria sultis
Vaikinas geria sultis / Projekto partnerio nuotr.

Atsisveikinkite su daržovių ir vaisių trūkumu

Didelė dalis Lietuvos gyventojų suvartoja per mažai daržovių ir vaisių. „Cido“ užsakymu atlikta apklausa atskleidė, kad šis mitybos trūkumas būdingas praktiškai kas antram Lietuvos gyventojui. Mitybos specialistai pastebi, kad patarimas valgyti daugiau daržovių ir vaisių – viena pagrindinių rekomendacijų norintiems gerinti savo mitybos įpročius. Remiantis Pasaulio sveikatos organizacijos mitybos gairėmis, daržovių ir vaisių reikėtų valgyti penkis kartus per dieną, o jų kiekis turėtų sudaryti bent 400-500 gramų.

„Jeigu nepavyksta kasdien suvartoti reikiamo vaisių ir daržovių kiekio, vieną jų porciją per dieną galima pakeisti sulčių stikline. Geriant sultis pasisavinamas pakankamas maistinių medžiagų, dalyvaujančių įvairiuose organizmo procesuose, kiekis. Pavyzdžiui, apelsinų sultys turi itin daug vitamino C. Pakanka vienos stiklinės apelsinų sulčių per dieną, kad su jomis gautume didžiąją dalį reikalingos šio vitamino rekomenduojamos paros normos“, – teigia gydytoja dietologė Daiva Pipiraitė.

Skirtingos sulčių rūšys – įvairiapusė nauda

100 proc. sultys turi įvairių organizmui naudingų medžiagų. Pavyzdžiui, apelsinų sultyse, be didelio vitamino C kiekio, galima rasti ir kalio, magnio, kalcio, geležies bei fosforo. Šios maistinės medžiagos atlieka daugybę svarbių funkcijų organizme, todėl reikiamą jų kiekį su maistu būtina gauti kasdien.

Išgėrus vieną stiklinę (250 ml) pomidorų sulčių galima gauti septintadalį dienos kalio normos, be to, jos iš visų kitų sulčių rūšių išsiskiria ir didžiausiu magnio kiekiu. Kaulų ir jungiamojo audinio formavimuisi reikalingo mangano galima rasti obuolių sultyse, jos organizmą taip pat papildys ir geležimi, kalciu bei fosforu.

Pasak D.Pipiraitės, per savaitę vienas suaugęs žmogus gali išgerti 6–7 stiklines vaisių arba daržovių sulčių, o norint gauti įvairiapusės naudos, vertėtų rinktis kelias skirtingas 100 proc. sulčių rūšis ir jas kaitalioti. Maistinių medžiagų sudėtis ir kiekis skirtingose sulčių rūšyse gerokai skiriasi. Jei turite vieną mėgiamą sulčių rūšį ir nuolat geriate tik ją, būtų naudinga bent kelis kartus per savaitę ją pakeisti kita 100 proc. sulčių rūšimi. Taip galima paįvairinti savo mitybą ir gauti kur kas daugiau organizmui naudingų makro- ir mikroelementų“, – pataria specialistė.

„Sultis „Cido“ vartotojams siūlome jau daugiau nei 20 metų ir jos yra populiariausias pasirinkimas 100 proc. sulčių segmente. Atliktas tyrimas parodė, kad dauguma šias sultis renkasi dėl gero skonio (66 proc.), kainos ir kokybės santykio (53 proc.) bei plataus asortimento (49 proc.). Pastebime, kad žmonės vis labiau vertina produktus be dirbtinių priedų, todėl planuojame plėsti 100 proc. sulčių asortimentą pasiūlydami dar daugiau alternatyvų kaip paįvairinti mitybą pagal gydytojų dietologų rekomendacijas bei suteikiame galimybę patogiai susidaryti savo 100 proc. sulčių vartojimo planą, naudojant „Cido“ skaičiuoklę“, – sako „Cido“ prekės ženklą valdančios bei tarptautinius gaiviųjų gėrimų ženklus atstovaujančios „Kalnapilio-Tauro grupės“ generalinis direktorius Marijus Kirstukas.

Išsirinkti padės „Cido“ sulčių skaičiuoklė

Pasirinkti optimalų 100 proc. sulčių derinį visai savaitei gali padėti speciali „Cido“ skaičiuoklė. Nurodžius savo lytį, amžių, pagrindinį užsiėmimą ir fizinio aktyvumo lygį, gaunamas sulčių vartojimo planas savaitei. Tai paprastas ir greitas būdas sužinoti, kokias sultis turėtumėte įtraukti į savo mitybą ir kokie mikroelemetai jums reikalingiausi.

Be to, skaičiuoklėje pateikiami išsamūs aprašymai apie sulčių rūšis, kokių mikroelementų bei kitų vertingų medžiagų jose esama. „Cido“ skaičiuoklę rasite www.cido.lt/lt/skaiciuokle

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius