Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Supermaistas: žaibiška sveikatos dozė

Na, skraidyti nuo jo kaip supermenas gal ir nepradėsite, bet tikrai pasijusite lengvesni, žvalesni ir energingesni. Supermaistas vis aktyviau užkariauja pasaulio maisto lentynas ir tikrai ne vien dėl skambaus pavadinimo. Tad pasidomėkime, kokie tai produktai.
Supermaistas
Supermaistas / „Fotolia“ nuotr.

Supermaistu vadinami produktai, kurie išsiskiria ypatingu maistingumu ir mažu kaloringumu, todėl idealiai tinka lieknėjančioms ir besirūpinančioms savo sveikata.

Dažniausiai supermaisto grupei priklausiančių produktų sudėtis labai viliojanti (daug vitaminų, mineralų, antioksidantų) ir palanki sveikatai. Tad jeigu persisotinote „plastikinio“ maisto, metas pagalvoti, kaip palepinti savo organizmą ir pagaliau pavaišinti jį šiuo tuo naudingu.

Supermaistu vadinamų produktų yra daugybė. Kai kurių pavadinimai skamba išties egzotiškai ir rasti jų Lietuvos parduotuvėse vargu ar pavyktų. Tačiau yra puikių superproduktų, kurių nesunkiai galima įsigyti ir mūsų prekybos centruose ar sveiko maisto parduotuvėse. Kai kurie iš jų kainuoja visai nebrangiai. Tad pasidomėkime.

Goji, arba kininių ožerškių, uogos

Fotolia nuotr./Goji uogos
Fotolia nuotr./Goji uogos

Jau daugybę metų Rytuose jos skanaujamos ne tik dėl malonumo, bet ir dėl to, kad stiprina žmogaus organizmą, teikia energijos, saugo nuo vėžio, turi daug vitamino C, gerina nuotaiką, padeda numesti svorio… O kas gali būti geriau nei puiki savijauta? Gal todėl šios uogos dažnai giriamos ir vadinamos ilgaamžiškumo, rojaus uogomis, raudonaisiais deimantais.

Taip pat skaitykite: 7 superproduktai, kurie pailgina gyvenimo trukmę

Linų sėmenys

Fotolia nuotr./Linų sėmenys
Fotolia nuotr./Linų sėmenys

Juos su malonumu valgydavo jau mūsų močiutės, o iš jų yra ko pasisemti. Linų sėmenyse daug vitaminų D, E, B2, B3, B4, B5, B6, B9, omega-3 riebiųjų rūgščių, kurios itin naudingos širdies ir kraujagyslių sistemai.

Taip pat linų sėmenys saugo nuo aterosklerozės, cukrinio diabeto rizikos, gerina odos, plaukų, nagų būklę. Tad drąsiai gardinkite jais kepinius, kokteilius, rytinius pusryčius. Kad organizmas geriau juos įsisavintų, per naktį galite pamirkyti ar sumalti kavamale.

Ispaninių šalavijų sėklos (chia)

„Fotolia“ nuotr./Chia sėklos
„Fotolia“ nuotr./Chia sėklos

Daugeliui jos tikriausiai geriau žinomos kaip čija (chia). Pirmiausia jos lenkia daugelį sveikų maisto produktų savo antioksidantų kiekiu, kurie saugo nuo šio amžiaus rykštės – vėžio. Taip pat šios sėklos padeda reguliuoti kraujospūdį, stabilizuoti cukraus kiekį kraujyje, dėl ko dažnai tampame nervingi ir norime šio to saldaus, ir netgi mesti svorį!

Ispaninių šalavijų sėklos neįtikėtinai maistingos ir ilgam sukelia sotumo jausmą. Galite jas vartoti kaip maisto papildą. Per naktį pamirkykite ir ryte tuščiu skrandžiu suvalgykite šaukštą. Galite jomis gardinti ir įvairius patiekalus: košes, salotas, kokteilius, dėti į kepinių tešlą. Šios sėklos tikrai nepagadins patiekalo, nes yra beveik beskonės.  

Kanapių sėklos

Fotolia nuotr./Kanapių sėklos
Fotolia nuotr./Kanapių sėklos

Šios sėklos – baltymų šaltinis. Jos skatina audinių regeneraciją, gerina širdies ir kraujagyslių sistemos, smegenų darbą. Tad galite valgyti vienas arba maišyti su salotomis, tirštais kokteliais, dėti į košes, sriubas, troškinius. Ypač bus patogu jomis gardinti patiekalus, jei smulkiai sumalsite. Galite nusipirkti ir jau sumaltas.

Miso

Fotolia nuotr./Miso pasta
Fotolia nuotr./Miso pasta

Tai – pasta, kurios pagrindas – fermentuotos sojų pupelės. Dažnai ši pasta būna įvairių atspalvių ir skonių, t. y. gali būti aštresnio arba švelnesnio skonio. Naudojama tradicinei japonų miso sriubai, troškiniams, daržovėms, košėms, marinatams. Japonijoje ji vertinama kaip produktas, padedantis išsaugoti jaunystę.

Kaktusų milteliai

Fotolia nuotr./Kaktusų milteliai
Fotolia nuotr./Kaktusų milteliai

Juos naudokite kasdieniame maiste – tiesiog įberkite į mėgstamus valgius ir sumaišykite. Kaktusų milteliai išsiskiria tuo, kad padeda kovoti su antsvoriu ir greitina medžiagų apykaitą. Taip pat reguliuoja cholesterolio ir cukraus kiekį kraujyje.

Šilkmedžių uogos

Fotolia nuotr./Šilkmedžio uogos
Fotolia nuotr./Šilkmedžio uogos

Nuostabaus, sodraus ir užburiančio skonio džiovintų šilkmedžių uogų be vargo galima įsigyti daugelyje sveiko maisto parduotuvių. Jos be konservantų, saldiklių, kitų dirbtinių priedų ir yra tikra vitaminų bomba bei puikus, sveikas desertas.

Liucernų sėklos (dar vadinamos alfalfa sėklomis)

Fotolia nuotr./Liucernų daigai
Fotolia nuotr./Liucernų daigai

Jos tiesiog nepakartojamas produktas trokštantiems sveikai gyventi ir organizmui suteikti įvairių mineralų. Be to, išvertus iš arabų kalbos, liucernos įgyja ypatingą reikšmę, nes reiškia „viso maisto tėvas“.

Taip pat skaitykite: Žaliasis supermaistas – organizmui stiprinti ir valyti

Nenuostabu, kad jos padeda palaikyti tvirtą imuninę sistemą, yra lengvai virškinamos, suteikia daug energijos, turi daug vitaminų ir mikroelementų. Paprastai jos valgomos daigintos.

Kraštuotųjų malpigijų (dar vadinama acerola) vaisiai

Fotolia nuotr./Kraštuotosios malpigijos vaisiai
Fotolia nuotr./Kraštuotosios malpigijos vaisiai

Jie tikra vitamino C bomba! O vitaminas C ne tik stiprina imuninę sistemą, apsaugo nuo peršalimo ligų, bet ir yra naudingas odai, kuriai suteikia spindesio, stangrumo ir jaunystės. Taigi, jeigu jus kamuoja nuovargis, stresas ir trūksta energijos – į valgiaraštį verta įtraukti šio supermaisto.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius