-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Sveikos akys: ką derėtų žinoti nešiojantiems kontaktinius lęšius?

Pastaruoju metu daugėja pranešimų apie žmones, nukentėjusius dėl kontaktinių lęšių. Skaudžios pasekmės dažniausiai gresia įsigijus neaiškių gamintojų lęšius arba nesilaikant jų nešiojimo taisyklių.
Kontaktiniai lęšiai
Kontaktiniai lęšiai / „Fotolia“ nuotr.

Akių priežiūros specialistai atkreipia dėmesį, kad tik tinkamai nešiojant kontaktinius lęšius ir laikantis jų priežiūros rekomendacijų, ši priemonė yra ne tik patogi, bet ir saugi.  

Gydytojai atkreipia dėmesį, kad kontaktinius lęšius, kaip ir kitas medicinines priemones, pirkti reikėtų tik iš patikimų šaltinių.

„Patikimose optikose parduodami kontaktiniai lęšiai yra aprobuoti atsakingų institucijų, reguliuojančių kontaktinių lęšių patekimą į rinką. Be to, optikų specialistai ne tik parduoda lęšius, bet ir apmoko naujus nešiotojus, kaip juos įsidėti, išsiimti ir laikyti bei kas gresia, jei nesilaikoma taisyklių ir higienos. Į kontaktinių lęšių naudojimo taisykles tikrai negalima žiūrėti pro pirštus“, – sako „Fielmann“ optikose dirbanti gydytoja oftalmologė Jolita Vailionienė.

Pasak specialistės, praktikoje nėra išskiriama kokia nors viena rūšis ar gamintojas, kurio produkcija būtų siejama su didesne komplikacijų rizika. Svarbiausias faktorius norint užtikrinti akių sveikatą – laikytis naudojimo taisyklių bei higienos, teisingai lęšius laikyti ir reguliariai lankytis pas akių priežiūros specialistą.

Rinkoje prekiaujama daugybe skirtingų gamintojų kontaktinių lęšių, tačiau saugiau yra rinktis gerai žinomų prekės ženklų gaminius. Tarptautiniai patentuotų produktų gamintojai daug investuoja į kokybę, inovacijas ir tyrimus, ieškodami geriausių sprendimų nešiotojui. Svarbu atkreipti dėmesį ir į tai, kaip kontaktiniai lęšiai yra atkeliavę iki pardavimo vietos ir kokiomis sąlygomis jie buvo sandėliuojami.

Pavyzdžiui, žiemą, dėl netinkamų gabenimo sąlygų, sandėliuojant ar įsigijus gaminius internetinėje parduotuvėje ir pasirinkus jų pristatymo būdą į pašto automatus, didėja rizika, kad lęšiai gali būti ne kartą sušalę ir vėl atitirpę. Tokie lęšiai yra netinkami naudoti. Todėl yra labai svarbu atkreipti dėmesį, kaip laikomi ir kur parduodami kontaktiniai lęšiai.

Taip pat skaitykite: Daugiau nei milijonas Lietuvos gyventojų turi regos sutrikimų. Gydytojos oftalmologės patarimai

Gydytoja pateikia keletą patarimų, kuriuos privalu atsiminti kiekvienam pradedančiajam ar patyrusiam kontaktinių lęšių nešiotojui:

  • negalima pradėti nešioti kontaktinių lęšių be gydytojo apžiūros ir specialisto apmokymo, kaip juos naudoti. Vizito pas gydytoją metu, atsižvelgiant į įvairius kriterijus, yra nustatoma, kokio tipo lęšiai yra tinkamiausi konkrečiam nešiotojui. Universalių ir tinkamų visiems nešiotojams lęšių tiesiog nėra. Pradedantysis nešiotojas taip pat turi gerai įsisavinti kontaktinių lęšių naudojimosi taisykles ir atsakingai jų laikytis;
  • kontaktinius lęšius būtina įsidėti ir išsiimti tik švariai nusiplovus rankas;
  • kontaktinius lęšius reikėtų naudoti ne ilgiau negu nurodyta ant pakuotės, taip pat draudžiama miegoti su tam nepritaikytais kontaktiniais lęšiais;
  • nerekomenduojama su kontaktiniais lęšiais maudytis baseine, kubile ar kitame vandens telkinyje, eiti su jais į pirtį;
  • kontaktinių lęšių priežiūrai ir dezinfekcijai reikėtų naudoti tik tam pritaikytas priemones. Negalima ignoruoti gamintojo nurodyto termino, kiek tirpalą galima vartoti po pakuotės atidarymo;
  • naudojant kontaktinius lęšius, nepriklausomai nuo jų rūšies, būtina reguliariai lankytis pas akių priežiūros specialistą, kuris, apžiūrėjęs akis ir įvertinęs jų būklę, nustato tolimesnę kontaktinių lęšių nešiojimo eigą. Taip pat būtina nedelsiant kreiptis į specialistą, jei juntamas akies skausmas, perštėjimas ar dirginimas. Labai svarbu, kad nuo pat pradžių, o taip pat ir vėlesniuose etapuose kontaktinių lęšių naudojimą prižiūrėtų akių specialistas, dirbantis optikoje ar sveikatos priežiūros institucijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius