-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Sveikos mitybos pinklės: specialistė atskleidžia įsitikinimus, kurie jums neleidžia numesti svorio

Šių laikų visuomenėje sveika gyvensena tampa mada. Ji tampa geriausia drauge, kai norime numesti nereikalingo svorio ar priaugti raumeninės masės. Ji – siekiamybė, kai norime prilygti interneto žvaigždėms ar tiesiog patys save pamilti. Visgi, sveikos gyvensenos specialistė Jūratė Gliožerienė pataria neįsipainioti į sveikos mitybos pinkles.
Dieta ir svorio metimas
Dieta ir svorio metimas / „Shutterstock“ nuotr.

Pagrindinė „sveikuolių“ klaida – tikėjimas internete sklandančiais gandais. J.Gliožerienė teigia: „Panašu, kad šiais laikais žodžiai sveika mityba po truputį tampa mitu. Kokių tik dalykų žmonės neprikalba ir neprirašo.

Vieni pasakoja, kad agurkai nesveiki. Kiti sako, kad mūsų organizmui visiškai nereikalingas vanduo, treti – mums užtenka valgyti vieną kartą per dieną. Ir čia tik keli pavyzdžiai.

Labai liūdna, nes žmonės vis daugiau ir labiau nukrypsta nuo TIKRAI sveikos ir subalansuotos gyvensenos, nes interneto platybėse kažkas kažką pasakė.“

„Didžiausios klaidos – drastiškos priemonės prieš save“

„Sveika mityba subalansuotas kiekvienas valgymas, pakankamas kalorijų skaičius, organizmo aprūpinimas maistinėmis medžiagomis, kai žmogus jaučiasi sotus ir laimingas. Tai yra vienintelis būdas gerai nuotaikai, energijai, sveikai kūno masei, normaliam organizmo funkcionavimui, produktyviam darbingumui palaikyti“, – pasakoja specialistė.

Asmenini archyvo nuotr./Sveikatingumo instruktorė Jūratė Gliožerienė
Asmenini archyvo nuotr./Sveikatingumo instruktorė Jūratė Gliožerienė

Pasak „Dama Fit“ įkūrėjos, nereikia atsisakyti skanaus maisto. Taip mes patenkinsime savo fizinius ir psichologinius poreikius. Moteris pabrėžia, kad pagrindinis mitybos akcentas yra įvairus ir kuo mažiau apdorotas maistas: reikia vengti parduotuvėse parduodamų pusgaminių, traškučių ir panašaus maisto. Svarbu skaityti produktų etiketes, kokia yra vartojamo maisto sudėtis ir, žinoma, gerti pakankamai vandens.

Yra žmonių, kurie norėdami sumažinti savo apimtis, svorį meta neišmanydami, kaip tai daryti. Jų esmines klaidas komentuoja mitybos specialistė: „Visiškas maisto atsisakymas, nesaikingas sportavimas, baisiausia – cheminių medžiagų vartojimas.

Visas šis lieknėjimo procesas baigiasi taip greitai, kaip ir prasidėjo. Kadangi būna sugadinama sveikata, o žodis sportas pradeda kelti visišką siaubą. Taip pat atsiranda valgymo sutrikimų, todėl žmogus susigrąžina ne tik tai, ką prarado, bet ir priauga papildomo riebalinio sluoksnio.“

Kai rytas prasideda sveikai, o vakaras užsibaigia puota, galima tikėtis pasekmių, – pabrėžia J.Gliožerienė.

Taip pat visuomenėje yra asmenų, kurių tikslas – priaugti svorio, tačiau tai tampa sunkia užduotimi. Pasak J.Gliožerienės, taip nutinka todėl, kad „jie nesuvalgo reikiamo maisto kiekio ir netaisyklingai sportuoja arba visiškai nesportuoja. Norint priaugti raumeninės masės, ypač svarbu palaikyti tinkamą maitinimosi ir sporto režimą.“

Mitai, kuriais tikėti neverta

Valgymas po šeštos – visas maistas „į kūną“

„Tai – visiškas mitas. Mano praktika rodo, kad svarbiausia yra paros kalorijų norma, suvartojama per parą, ir tinkamai sudėliotas maistas, – dėsto mintis pašnekovė. – Mūsų organizmas nežino, kelinta dabar valanda. Esminis dalykas nevalgyti 2–3 val. iki miego ir vakarienei valgyti lengvą, baltyminį maistą.“

Jei norite priaugti svorio, nereikia laikytis sveikos mitybos

Pasak sveikatingumo instruktorės, norėdami priaugti kokybiškos masės, turime suprasti, kad sveika mityba ir griežtas režimas yra tiesiog būtinas. Nesveikas maistas gali padėti nebent užsiauginti papildomą kiekį riebalų ant pilvo.

„Žmonės pamiršta, kad mūsų organizmas nekokybiško maisto medžiagų nepasisavina ir jos yra menkai vertingos. Todėl apie jokį raumenų masės augimą negali būti nė kalbos. Su nesveiku maistu galima patirti daugiau žalos nei naudos“, – konstatuoja mitybos specialistė.

Sveika mityba – badavimas ar nereguliarus valgymas

J.Gliožerienė teigia, kad sveika mityba nėra suderinama su badavimu. Pasak jos, badavimas yra vienas iš gydymo metodų, kuris atliekamas tik su gydytojų priežiūra, o ne namų sąlygomis. Taip pat šis metodas nėra skirtas svorio metimui.

„Scanpix“/Panthermedia nuotr./Kaip pažaboti apetitą?
„Scanpix“/Panthermedia nuotr./Kaip pažaboti apetitą?

O nereguliarus valgymas taip pat nepriskiriamas prie sveika apibrėžimo. „Tai dar nė vienam nedavė naudos. Kai rytas prasideda sveikai, o vakaras užsibaigia puota, galima tikėtis pasekmių: sutrikusio virškinimo, svorio prieaugio, energijos trūkumo“, – pabrėžia specialistė

Noriu numesti svorio – visiškai atsisakysiu riebalų

Na, ir tai turės pasekmių. „Visiškas riebalų atsisakymas veikia labai paprastai – hormonų disbalansas, vitaminų trūkumas, imuniteto susilpnėjimas“, – teigia sveikatingumo instruktorė.

Jei sportuoju, vadinasi, galiu valgyti viską

Pasak mitybos specialistės, dažniausiai tokie žmonės greitai pamiršta, kad buvo nutarę eiti į salę, kadangi nepamato jokios naudos ir pasikeitimų. „Po to visada tvirtina, kad sportas jiems netinka“, – konstatuoja ji.

Sveika mityba – subalansuotas kiekvienas valgymas, pakankamas kalorijų skaičius, organizmo aprūpinimas maistinėmis medžiagomis.

Noriu sulieknėti, todėl visiškai atsisakysiu angliavandenių

Pašnekovė sako, kad tai – ne pats tinkamiausias būdas mesti svorį, „bet kad reikia susinormalizuoti paros maisto normą, tai yra tiesa“, – pripažįsta pašnekovė.

Ji pabrėžia, kad norėdami sulieknėti, žmonės turi kuo mažiau suvartoti greitai skaidomų angliavandenių – cukraus. Lėtai skaidomi angliavandeniai reikalingi energijai, taip pat jie netrukdo mesti svorio, jei jų tinkamas kiekis bus vartojamas tinkamu metu.

Tik paukštienos krūtinėlės, kiaušiniai padės pasiekti gerų sporto rezultatų.

„Su tokiu mitu visiškai nesutinku, nes sveiko žmogaus maisto racionas yra įvairus maistas. Jeigu žmogus nesijaus gerai ir energingai, apie kokius pasiekimus sporte galime kalbėti?

„Shuterstock“ nuotr./Treniruotė sporto salėje
„Shuterstock“ nuotr./Treniruotė sporto salėje

Jeigu kalbame apie tuos tobulus Instagram kūnus, patikėkite, jokia krūtinėlė ir jokie ryžiai to pasiekti nepadės. Su tokiu siauru racionu galim prisišaukti didžiulių bėdų“, – teigia J.Gliožerienė.

Alyvuogių aliejus viskam: ir salotoms, ir kepimui

Pašnekovė pasakoja, kad šios rūšies aliejų labiausiai tinka naudoti salotoms ar paruošto maisto apšlakstymui, nes jis turi daug vitaminų, mineralų ir kitų žmogui naudingų maistinių medžiagų. Kaitinamas jis oksiduosis ir praras šias gerąsias savo savybes.

„Mikrobanguoju“, kiek noriu

Pasak sveikatingumo instruktorės, mikrobangų krosnelėje perkaitinamas maistas netenka savo naudingųjų savybių, tačiau, kuo trumpiau šildysime – tuo geriau bus.

Visgi, taip iš namų atsineštas šildomas maistas yra žymiai geresnis pasirinkimas nei valgymas bet ko, kas papuola po ranka. „Taip darau ir pati“, – prisipažįsta mitybos specialistė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius