-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Užpilami makaronai: tokios chemijos suvirškinti neįmanoma

Namie pačių gaminti makaronai skrandyje suvirškinami per 3 valandas, pagaminti pramoniniu būdu – virškinami iki 6 valandų, o užpilami makaronai iš organizmo pasišalina per 12 valandų ar daugiau – organizme nėra fermentų, kurie suvirškintų tokį cheminį produktą, tad maistas guli tarsi šiukšlių dėžėje nesuvirškintas, LRT TELEVIZIJOS laidoje „Vartotojų kontrolė“ sako sveikos mitybos specialistė Rita Šilenskienė.
Greitai paruošiami makaronai
Greitai paruošiami makaronai / 123rf.com nuotr.

Greita, skanu, šilta. Tokie minimalūs reikalavimai keliami maistui, ypač kai šalta, nėra kada suktis virtuvėje, o skrandis groja maršus.

Užpilamos sriubos, košės, makaronai ne vienam – tikras išsigelbėjimas. Pasak prekybos centrų tinklo „Maxima“ atstovo Pauliaus Stonio, kasmet užpilamų sriubų ar košių parduodama daugiau mažiau toks pat kiekis – apie du su puse mln. pakuočių.

Ir nors tai ganėtinai populiari prekė, akademijos „Pirmas šaukštas“ sveikos mitybos specialistė R.Šilenskienė sako, kad supakuotas maistas jai asocijuojasi su negyvu maistu ir pataria rinktis sveikus produktus arba bent jau įdėmiai skaityti etiketes.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Rita Šilenskienė
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Rita Šilenskienė

„Jose užkoduota labai daug paslapčių. Ir tos paslaptys per laiką pavirsta į sunkias ligas. Ypač greitas maistas, jis išvaduoja nuo ilgo stovėjimo virtuvėje, bet ateina su didelėmis problemomis.

Tai yra nutukimas, diabetas, širdies ligos ir vėžiniai susirgimai ir kt. Žarnyno, tiesiosios žarnos vėžiniai susirgimai dažnai yra neteisingos mitybos pasekmė“, – pastebi maisto ekspertė.

Anot VMVT vyriausiosios specialistės-valstybinės maisto produktų inspektorės Ritos Sadūnaitės, tai, kas yra užpilamų patiekalų pakuotėje, susideda iš kelių dalių: kietosios ar bazinės (mėsa, makaronai, ryžiai, pupelės ir pan.), tirštiklių (krakmolas, miltai, druska, cukrus, maltodekstrinai), kvapiklių (žolelės, prieskoniai, aromato skonio stiprikliai, kurių paprastai būna kelių rūšių).

Sriuba su skrandžiu tikrai noriai draugauja, bet jei nuolat rinksimės užpilamas sriubas, gausime tik tuščių kalorijų, greitą sotumo jausmą ir jokios naudos organizmui, pabrėžia M.Marcinkevičiaus ligoninės gastroenterologė Diana Žukauskienė.

„Visos bėdos ir prasideda, kai yra skubama, nepavalgoma, didelės pertraukos tarp valgių, tada persivalgymai, pasirenkami apdoroti netinkami produktai tai iš ten ir atsiranda pilnumo pojūtis, pykinimas, atsirūgimas, rėmens, diskomfortas viršutinėje virškinamojo trakto dalyje. Žmonės kartais adaptuojasi ir vertina tai kaip nereikšmingus simptomus“, – pasakoja medikė.

Kas slepiasi greitai paruošiamų produktų pakuotėse?

Paėmusi į rankas maišelį užpilamos sriubos su vištiena, maisto ekspertė R.Šilenskienė pirmiausia atkreipia dėmesį į patiekalo sudėtyje esantį palmių aliejų ir maltodekstriną: „Palmių aliejus – tai blogieji riebalai, kurie negenda, suteikia skonį, o maltodekstrinas iš esmės yra cukrus. Jis naudojamas vaikų mišinėliams, kad jie greičiau priaugtų svorio. Tad pagalvokite, ar reikia to papildomo svorio valgant tokias sriubas.“

Iš tiesų maltodekstrinas prilyginamas gliukozei, bet nėra saldus. Dažnai jis dedamas į batonėlius ar gėrimus, skirtus sportuojantiems žmonėms. Greitai paruošiamuose makaronuose slypi ir didžiulis kiekis druskos. „Tiems, kurie turi padidintą kraujospūdį, širdies ligas, tai tiesioginis kelias į tolimesnes problemas“, – įspėja R.Šilenskienė.

Dar vienas akį rėžiantis dalykas – žymusis skonio stipriklis natrio gliutomatas. Specialistės žiniomis, pasaulyje jo kasmet pagaminama apie 200 tūkst. tonų, o kilogramo kaina – ne daugiau kaip doleris.

Ši medžiaga ypač pavojinga vaikams, nes mažina augimo hormonų kiekį organizme. O jeigu natrio gliutomatą vartoja būsimos mamos, jis gali lemti net kūdikio ūgį. Toliau etiketėje puikuojasi skonio stiprikliai ir modifikuotas krakmolas. „Tokių produktų nesirinkčiau“, – patikina R.Šilenskienė.

Namie pačių gaminti makaronai skrandyje suvirškinami per 3 valandas. Pirktiniai, pagaminti pramoniniu būdu – virškinami iki 6 valandų. Užpilami makaronai nepaprastai sunkiai virškinami – nėra fermentų, kurie suvirškintų tokį cheminį produktą. Iš organizmo jie pasišalina per 12 valandų, o gal net ir ilgiau.

123RF.com nuotr./Makaronai
123RF.com nuotr./Makaronai

„Mūsų maistas guli nesuvirškinamas tarsi šiukšlių dėžėje. Susidaro toksinai ir tai reiškia žarnyno užterštumą“, – pabrėžia R.Šilenskienė.

Ji įspėja vartotojus ir dėl dar dviejų skonio stipriklių, pasitaikančių greito paruošimo makaronuose – E635, galinčio sukelti alergiją (ypač astma sergantiems žmonėms) ir amoniakinio dažiklio E150C. Dėl pastarojo Amerikoje vyksta aršios diskusijos, nes nustatyta, kad jo vartojimas sukelia vėžį.

„Uždrausti užpilamus produktus pagrindo nėra, nes tai yra saugu, niekas neapsinuodija, vartotojų skundų dėl greitai paruošiamų sriubų ar makaronų neturime. Jiems patinka. Bet yra vartotojų grupės, kurios visiškai nevalgo tokių produktų. Juk dažniausiai mėgsta jaunimas, kuris viską daro greitai ir negalvoja apie pasekmes“, – paaiškina VMVT vyriausioji specialistė-valstybinė maisto produktų inspektorė R. Sadūnaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius