-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

V.Kurpienė – apie celiulitą: ką jis sako apie mūsų sveikatą, kas jį sukelia ir kaip išvengti

Dažnai celiulitas siejamas su antsvoriu ir laikomas tik estetine problema. Dietistė Vaida Kurpienė nuotolinėje paskaitoje paneigė abu šiuos mitus. Taigi, ką turime žinoti apie celiulitą ir ką jis signalizuoja apie mūsų organizmo būklę?
Celiulito formavimasis
Celiulito formavimasis / 123RF.com nuotr.

Kaip celiulitas susijęs su estrogenais

Kaip atrodo celiulitas, turbūt žinome kiekvienas: oda pasidaro panaši į apelsino žievelę, t. y. nusėjama labiau ar mažiau matomais gumbais, kurie susidaro dėl poodinio sluoksnio uždegimo. Todėl tai nėra tik odos ar estetinė problema. Dėl šio uždegimo kenčia ir organizmo imuninė sistema, taigi celiulitas tam tikra prasme signalizuoja apie bendrą mūsų organizmo sveikatos būklę. Būtent todėl jis gali atsirasti ir antsvorio neturintiems žmonėms, tik esant antsvoriui yra geriau matomas.

„Celiulitas atsiranda, kai dėl uždegiminių procesų pasikeičia jungiamojo audinio ląstelių struktūra. Priklausomai nuo vidinių pokyčių dydžio, keičiasi ir išorinis odos sluoksnis. Taigi celiulitas yra ne odos problema. Jis atsiranda dėl giliau vykstančių procesų poodiniame sluoksnyje“, – teigė lektorė, pristatydama savo kursą apie celiulitą.

Labai dažna celiulito priežastis – genetiniai veiksniai, kurių, deja, pakeisti negalime: paveldėtas tam tikras medžiagų apykaitos greitis, riebalų pasiskirstymo po oda būdas, t. y. kuriose vietose jie linkę kauptis, kraujotakos ypatumai ir pan. Pavyzdžiui, jeigu riebalai kaupiasi viršutinėje kūno dalyje, celiulitas išsivysto rečiau, tačiau jeigu žmogus yra obuolio tipo figūros, rizika didėja.

Dažnai celiulitas siejamas su hormonų disbalansu organizme. Tai ypač aktualu moterims artėjant menopauzei, kai pradeda mažėti estrogenų, kurie teigiamai veikia odą ir poodinį sluoksnį – nuo kolageno formavimosi, riebalų skaidymo, odos drėgnumo iki kraujotakos. Taigi, kuo moteris vyresnė, tuo labiau jos organizme mažėja estrogenų ir tuo labiau didėja celiulito rizika.

„Kita vertus, yra net ir garbaus amžiaus moterų, neturinčių celiulito. Vadinasi, šis veiksnys veikia ne šimtu procentų. Įdomu ir tai, kad jeigu estrogenų yra per daug, tai taip pat didina celiulito riziką. Norint sumažinti per didelį estrogenų kiekį reikia medikamentinio gydymo, tačiau pakelti jų lygį šiek tiek galima pasitelkus mitybą, pavyzdžiui, į mitybos racioną įtraukus daugiau sojos produktų, avižų, obuolių, petražolių“, – patarė dietistė.

Asmeninio archyvo nuotr. /Vaida Kurpienė
Asmeninio archyvo nuotr. /Vaida Kurpienė

Celiulito rizikos veiksniai

Mūsų mityba labai susijusi su dar vienu svarbiu celiulito veiksniu – rezistencija (atsparumu) insulinui. Tai būsena, kai kasa išskiria insuliną, kad sumažintų gliukozės kiekį mūsų kraujyje, tačiau ląstelės, kurios turi atsidaryti ir priimti tą gliukozę, neatsidaro. Dėl to padidėja cukraus lygis kraujyje ir pradeda augti svoris. Be to, su rezistencija insulinui susiję įvairiausi uždegiminiai procesai organizme, vadinasi, ir celiulito atsiradimo rizika.

„Jeigu turite stiprų potraukį saldumynams ir miltiniams produktams, tikėtina, kad turite ir insulino rezistenciją. Dar vienas insulino rezistencijos požymis – obuolio formos figūra ir nutukimas. Gera žinia, kad rezistenciją insulinui puikiai galima koreguoti maistu“, – aiškino V.Kurpienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius