Dabar populiaru
Publikuota: 2017 rugsėjo 9d. 11:00

V.Kurpienė: trys svarbios taisyklės padės išsaugoti bulvėse vertingas medžiagas

Orkaitėje keptos bulvės
123RF.com nuotr. / Orkaitėje keptos bulvės

Esame bulvinių patiekalų kraštas. Nuo seno iš bulvių mokėjome pagaminti daugybę patiekalų. Tačiau anksčiau žmonės bulvių patiekalus vertindavo dėl to, kad bulviniai blynai ar plokštainis su spirgučių padažu – lėtai virškinamas ir sotus maistas, kuris dirbant laukuose suteikdavo energijos visai dienai. Šiais laikais į bulves žvelgiama kitaip – mitybos specialistai siūlo atsisakyti riebių padažų, išmokti daržoves tinkamai apdoroti.

Mažėja sunkaus fizinio darbo, taigi ir valgome kitaip

Bulviakasis – pakankamai sunkus darbas, reikalaujantis daug ištvermės ir energijos, todėl anksčiau būdavo įprasta, kad ir maistas turi būti labai sotus, kaloringas ir suteikiantis energijos. Cepelinai, vėdarai, dzūkiškos bandos ar Kėdainių blynai – tokie būdavo tradiciniai pietų patiekalai per bulviakasio atokvėpį.

Kai bulvės išvirs, jokiu būdu nepalikite jų mirkti vandenyje, nes vertingosios medžiagos ir liks vandenyje, o ne bulvėje.

Vis dėlto dabar per bulviakasio įkarštį laukuose dirba žymiai mažiau žmonių nei anksčiau – rankų darbą keičia moderni žemės ūkio technika. Mažėjant fizinio darbo, keičiasi ir žmonių mitybos įpročiai.

„Kaloringi ir riebūs bulviakasio patiekalai – daugiau išimtis ir duoklė senoms tradicijoms. Pastarojo dešimtmečio mūsų tinklo duomenys rodo, kad lietuvių mitybos įpročiai kinta – žmonės domisi suderinta mityba, renkasi sveikesnius produktus, ieško lengviau virškinamų patiekalų“, – pastebi Aidas Poleninas, „Maximos“ maisto gamybos departamento direktorius.

Tačiau bulvės, anot A.Polenino, lietuviams išlieka svarbiu ir vertingu energijos šaltiniu. Be to, tai yra labai pigus produktas, kurio laikymo sąlygos – nereiklios, tad tai puikus produktas taupantiesiems.

Kaip išsaugoti vertingas medžiagas?

Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr./Vaida Kurpienė
Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr./Vaida Kurpienė

Sveikos mitybos specialistė Vaida Kurpienė sako, kad bulvė yra labai vertinga daržovė, tačiau, kaip ir bet kuris kitas maisto produktas, turi būti tinkamai paruošta.

„Jeigu bulvės apdorojamos verdant vandenyje ar garuose, svarbu virti trumpai: kuo trumpiau apdorojate, tuo daugiau naudingų medžiagų lieka, ir ilgiau išlieka sotumo jausmas.

Todėl rekomenduoju neluptas daržoves sudėti į jau verdantį vandenį. Kai bulvės išvirs, jokiu būdu nepalikite jų mirkti vandenyje, nes vertingosios medžiagos ir liks vandenyje, o ne bulvėje. Todėl po virimo vandenį nupilkite“, – pataria V.Kurpienė.

Bulvėse gausu mineralų, įvairių vitaminų ir kitų maisto medžiagų. „Geriausiai naudingas medžiagas šios daržovės išlaiko: 1) verdamos garuose, 2) vandenyje su lupena arba 3) kepamos žemoje temperatūroje orkaitėje ant grotelių“, – aiškina mitybos specialistė.

Lietuvos ūkininkų derlius – lietuviškame prekybos tinkle

Bulvėse daug angliavandenių (apie 18 proc.) ir baltymų (2 proc.). Taip pat šioje daržovėje – ištisi klodai vitaminų: B2, B6, B9, PP, K, E, C. Bulves valgantys žmonės taip pat gauna karotino, organinių rūgščių ir organizmui labai naudingų mineralų: fosforo, kalio, geležies, magnio ir kitų.

Lietuvos statistikos departamento duomenimis, vienas šalies gyventojas per metus suvalgo 94 kilogramus bulvių.

Specialistai bulvių veisles skirsto į labai ankstyvas, ankstyvas, vidutinio ankstyvumo, vėlyvas ir labai vėlyvas. Vėlyvųjų veislių stiebagumbių odelė yra storesnė, jose – daugiau krakmolo. Todėl tradicinius patiekalus gaminančios šeimininkės dažniau renkasi rudens, o ne vasaros ankstyvojo derliaus gėrybes. Parduotuvėse galima įsigyti „Catania“, „Marabel“, „Vineta“, „Jelly“, „Borvina“, „Solist“ ir kitų veislių bulvių.

Geriausiai dera su daržovėmis

Mitybos specialistė V.Kurpienė rekomenduoja bulves valgyti pirmoje dienos pusėje. „Jeigu bulves valgote pietums, rinkitės jas kaip pagrindinį patiekalą, o ne garnyrą.

Apskritai, su mėsa ar žuvimi ši daržovė netinka, nes toks derinys labai sunkiai virškinamas. Geriausia bulves valgyti su šviežiomis arba raugintomis daržovėmis“, – pataria V.Kurpienė ir priduria, kad bulves galima valgyti ne tik virtas ir keptas, tačiau ir šviežias – įtarkuojant į šakninių daržovių salotas, pavyzdžiui, prie morkų ir salierų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Aktualu

15 svarbiausių faktų apie Žolinę: kas tai per šventė ir kodėl per ją nereikia į darbą?

Aktualu

Palangiškių širdis pavergusį kleboną keičia numylėtinis iš Žarėnų

Aktualu

Orai.lt: vėjas atgins trumpus lietus, saulė išlys tik retkarčiais

Aktualu

Italijoje sugriuvo viadukas: gelbėtojai ieško likusių gyvų žmonių

Pasaulis kišenėje

Romantiškoji Sarema – idiliška ramybė ir akmenuoti paplūdimiai

Mokslas.IT

Laboratorijoje pavyko sustabdyti žmogaus ląstelių senėjimą

Vardai

Mirė realybės šou žvaigždė: nėščia Lyric McHenry perdozavo narkotikų švęsdama 26-ąjį gimtadienį

Aktualu

Kauną nusiaubė audra: krito medžiai, paskendo gatvės, apsemta ir Kauno sporto halė

Saulės palydas pajūryje užgožė tamsūs debesys

Gyvenimas

Eksperimentas: vaikinas „Tinderyje“ apsimetė mergina ir be gailesčio pamokė nemandagius gerbėjus

Verslas

Maisto sudėtį tiriančios laboratorijos vadovas: ištirti produktų sudėtį darosi sudėtingiau

Pasaulis kišenėje

Turistė iš Lenkijos atrado Vilnių: ne Aušros vartus, o gatves, MO muziejų ir barą Užupyje

Vardai

Baras prisiėmė atsakomybę už Simonos Nainės vakarėlį: policija tildyti triukšmo vyko 7 kartus

24sek

Visą sezoną skandalus kėlęs „Panathinaikos“ vadovas išplatino atsiprašymą

Vardai

Paaiškėjo, kas nutiko per Kylie Jenner gimtadienį su greitąja išvežtai merginai: „Man labai gėda“

Sportas

Paaiškėjo galimi „Sūduvos“ varžovai – į Marijampolę atvyktų Glazgo „Celtic“

Vardai

I.Stumbrienė vestuvių metinėms vėl puošėsi L.Salasevičiaus suknele: šiemet – išskirtinai trumpa

Aktualu

Italijoje sugriuvo viadukas: žuvo mažiausiai 35 žmonės

Gyvenimas

Mes lygūs. Laura Mazalienė: motinystė kaip šokių būrelis, kuris pritiko draugams, bet nebūtinai jums

Aktualu

A.Sysas: po metų skurdas gal išliks tokiame pačiame lygyje, bet atskirtis tik didės

Naujienos

Aktualu

15 svarbiausių faktų apie Žolinę: kas tai per šventė ir kodėl per ją nereikia į darbą?

Sportas

„Sevilla“ Vilniuje – Europos futbolo žvaigždė, bet į Lietuvą jų krito ir daugiau

Aktualu

Palangiškių širdis pavergusį kleboną keičia numylėtinis iš Žarėnų

Aktualu

Orai.lt: vėjas atgins trumpus lietus, saulė išlys tik retkarčiais

Aktualu

Italijoje sugriuvo viadukas: gelbėtojai ieško likusių gyvų žmonių

Vardai

Mirė realybės šou žvaigždė: nėščia Lyric McHenry perdozavo narkotikų švęsdama 26-ąjį gimtadienį

Konkursas Gyvenimas

Konkurso „Mano kiemas“ dalyviai Pašuškevičiai kuria gėlių rojų

Pasaulis kišenėje

Romantiškoji Sarema – idiliška ramybė ir akmenuoti paplūdimiai

Saulės palydas pajūryje užgožė tamsūs debesys

Mokslas.IT

Laboratorijoje pavyko sustabdyti žmogaus ląstelių senėjimą

Aktualu

Kauną nusiaubė audra: krito medžiai, paskendo gatvės, apsemta ir Kauno sporto halė

Gyvenimas

Eksperimentas: vaikinas „Tinderyje“ apsimetė mergina ir be gailesčio pamokė nemandagius gerbėjus

Pasaulis kišenėje

„Wizz Air“ skelbia 24 valandų išpardavimą: kainos prasideda nuo 9.99 Eur

Vardai

Baras prisiėmė atsakomybę už Simonos Nainės vakarėlį: policija tildyti triukšmo vyko 7 kartus

24sek

Visą sezoną skandalus kėlęs „Panathinaikos“ vadovas išplatino atsiprašymą

Vardai

Paaiškėjo, kas nutiko per Kylie Jenner gimtadienį su greitąja išvežtai merginai: „Man labai gėda“

Vardai

I.Stumbrienė vestuvių metinėms vėl puošėsi L.Salasevičiaus suknele: šiemet – išskirtinai trumpa

Verslas

Maisto sudėtį tiriančios laboratorijos vadovas: ištirti produktų sudėtį darosi sudėtingiau

Sportas

Paaiškėjo galimi „Sūduvos“ varžovai – į Marijampolę atvyktų Glazgo „Celtic“

Aktualu

Alytiškis per balkoną išmetė šunį ir lavoną laikė mašinoje

Vardai

Atgal į mokyklą

Parašykite atsiliepimą apie GYVENIMO rubriką