Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

V.Kurpienės idėjos maisto dėžutėms: ką pasigaminti, kad vakare nesinorėtų nusiaubti virtuvės?

Už vidutiniškai atrodantį dienos pietų pasiūlymą sostinėje lengvai paklosite nuo 5 eurų, tačiau tai negarantuos, kad savo organizmą aprūpinsite šviežiu ir sveiku maistu. Nenorintiems išlaidauti ir pageidaujantiems per pietus pavalgyti ne tik sočiai, bet ir neapsunkinant organizmo, gana paprasta išeitis – maisto dėžutės. Receptų idėjomis ir paprastais patarimais, ką dėtis į maisto dėžutę, kad vakare nesinorėtų nusiaubti virtuvės, dalinasi sveikos mitybos specialistė Vaida Kurpienė.
Maisto dėžutės
Maisto dėžutės / Projekto partnerio nuotr.

Padeda išvengti menkaverčių valgymų

Maisto dėžučių (angl. lunch box) tradicija užgimė Amerikoje – tam XX a. pr. labai pasitarnavo metalinės tabako dėžutės. Ir nors Lietuvoje vidurdienį restoranuose ir kavinėse nusidriekia eilės išalkusių dirbančiųjų, valgyti savo atsineštą maistą tampa vis dažnesnė praktika. Kaip pastebi V.Kurpienė, tam įtaką daro ne tik aukštos kainos ar noras maitintis sveikiau – neretai spaudžia ir laikas.

„Daugelis pietums tikrai negali skirti daug laiko, o tamsioji to pasekmė – valgomas menkavertis maistas arba ne itin sveiki užkandžiai – pavyzdžiui, sausainiai“, – sako ji ir nuramina, kad to galima išvengti dienos valgymams pasiruošiant iš anksto.

Suruošti maisto dėžutę, mitybos specialistės teigimu, nėra taip sudėtinga, kaip gali pasirodyti – tereikia pasitelkti planavimo įgūdžius ir pasirūpinti trimis valgymais.

2 dėžutės – užkandžiams

Pusryčius dažniausiai valgome namuose, tad V.Kurpienė pataria maisto dėžutes pradėti planuoti nuo užkandžių. Šie užkandžiai ne tik suteiks sotumo jausmą darbe, bet ir neleis grįžus namo iškart nusiaubti virtuvės.

Užkandžiams reikės dviejų mažų dėžučių – vieną, tikėtina, sukirsite gerokai iki pietų, antrą – popiet, kai pietūs jau bus užmaršty, o vakarienei – dar kiek per anksti.

„Priešpiečiams reikėtų pasiimti vaisių. Rekomenduoju jų nepjaustyti, nors nuotraukose dažniausiai figūruoja gražiai skiltelėmis ar riekelėmis supjaustyti vaisiai. Jie greitai rūgsta, oksiduojasi, juose mažėja vitaminų, patyžta, be to, juose ganėtinai greitai dauginasi bakterijos“, – patarė pašnekovė.

Antrasis uždavinys – pasiruošimas pavakariams. O ruošiantis jiems V.Kurpienė pažeria kiek netikėtų patarimų.

„Pavakariams labai tinka riešutai ir sėklos, geriausia – nekepinti. Biure turintiems šaldytuvą taip pat rekomenduoju turėti kefyro ar sūrio. Ir įdomioji dalis – nemažai lietuvių mėgsta žalius žirnelius, bet nė nepagalvoja, kad juos galima vartoti ir kaip užkandį. Tas pats galioja ir kukurūzams, kuriuose gausu gerųjų angliavandenių, jie saldūs, tad tiks ir smaguriams – tereikia prieš išeinant iš namų prigriebti tokią skardinę. Galite gana greitai pasiruošti ir avinžirnius į darbą – tereikia juos trumpai pakepinti orkaitėje su mėgstamais prieskoniais ar trupučiu druskos“, – idėjomis dalinosi V.Kurpienė.

Jos teigimu, renkantis avinžirnius, rekomenduojama atsižvelgti į tai, kaip jie paruošti. Idealu, jei jie bus pamirkyti parą, tuomet apvirti. Tačiau jeigu renkatės konservuotus, svarbu, kad jie būtų kuo mažiau apdoroti, pavyzdžiui, „Bonduelle Vapeur“ linijos produktai virti garuose, nenaudojant marinato, tad juose išlaikoma ir daugiau naudingųjų medžiagų.

Svarbiausia – pietų dėžutė

Kai kam dviejų užkandžių dėžučių gali pakakti, nes pietus įprastai valgo kavinėje arba valgykloje darbe. Visgi, tiems, kurie pietus nori gaminti namuose, V.Kurpienė pataria, kad jie turi susidėti iš dviejų dalių.

Pirmoji – tai šviežios daržovės. Sveikos mitybos specialistės teigimu, vieni mėgsta pasigaminti salotas, kiti renkasi gryną skonį, tad įsideda šviežių ridikų, ridikėlių, kaliaropių ar morkų. Beje, V. Kurpienė pataria kaskart rinktis kitokį daržovių pjaustymo būdą – pagaliukais ar griežinėliais – nes jis pakeičia skonio pojūtį.

Tuo metu pagrindiniam patiekalui ji pataria per dažnai nesirinkti mėsos.

„Mėsa tikrai gali būti pietų dėžutėje, tik nepiktnaudžiaukite ir neviršykite gyvūninės kilmės produktų limitų. Apskritai patariu pagalvoti, ne apie ką galima ar ko negalima valgyti, bet kiek įvairų maistą renkatės. Iš konteksto išimta diena galbūt sudarys gražų įspūdį, tačiau paanalizavę visos savaitės meniu, galite pamatyti, kad jame ir dieną, ir vakare dominuoja mėsa – kepta, virta, garinta ir t.t.“, – pabrėžė V.Kurpienė.

Pietums galima pasigaminti ir varškės ar žuvies patiekalą, tik svarbu prisiminti, kad pagamintas maistas rūgsta ir genda. Vos atėję į darbą įdėkite maistą į šaldytuvą, jei jo nėra – turėkite šaldymo elementų ir laikykite juos prie dėžutės ar joje. Maistas šilumoje neturėtų būti laikomas ilgiau nei 2–3 val.

„Kai darbe nėra galimybės pasišildyti maisto, puiki idėja – įvairios mišrainės, pavyzdžiui, panaudojant ankštines daržoves, tokias kaip pupelės, avinžirniai. Ankštiniai turi ne tik baltymų, bet ir sudėtinių angliavandenių, kurie suteiks energijos ir neapsunkins organizmo. Tai, beje, yra viena priežasčių, kodėl kai kurie žmonės nevalgo pietų – jie nemėgsta „apsunkti“, nes tada krinta darbingumo lygis“, – pastebėjo pašnekovė.

Lengviausias triukas užpildant kitos dienos pietų dėžutę – pagaminti dvigubai daugiau patiekalo, kurį ruošiate vakarienei. Visgi neretai nutinka, kad vakare grįžtame vėliau arba vakarieniaujame ne namuose. Tokiems atvejams V.Kurpienė rekomenduoja turėti „budinčių“ produktų ir greitai pasiruošti pietus ryte.

„Neturėdami laiko gaminti, visuomet galite rinktis kiaušinius ar jau minėtas ankštines daržoves. Pastarąsias dažniausiai rekomenduoju mirkyti 12-24 valandas, bet jei nesuplanavote iš anksto, tinka ir konservuotos, virtos garuose.“, – vardijo V. Kurpienė.

Iš greitai pagaminamų paprastų pietums skirtų receptų ji pamini tortiliją su įvairiausiais įdarais, virtą kiaušinį su avokadu ir trupučiu druskos, arba salotas su ankštiniais.

Be jau minėtų patiekalų, pietums puikiai tiks ir viso grūdo makaronai, sumuštinis su viso grūdo duona, greitai paruošiami ir maistingi troškiniai. Tiesa, miltinius produktus verta rinktis tik kartais. Ir, svarbiausia, planuojant pietus visai savaitei, laikytis įvairovės principo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius