Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vaišinti ar nevaišinti vaikus saldainiais?

Šventinis šurmulys tuo ir nuostabus, kad pažeria aibę staigmenų bei netikėtumų, taip leisdamas atsikvėpti nuo kasdienės rutinos. Tiesa, dėl tų pačių priežasčių šventinis laikotarpis gali tapti tikru išbandymu šeimoms, kuriose auga maži vaikai. Senelių, giminaičių ir kitų artimųjų dėmesys bei noras palepinti skanėstais mažuosius išdykėlius kelia dilemų – ar per šventes saldumynų taisyklės nustoja galioti, o gal kaip tik dabar metas jų laikytis itin uoliai?
Vaišinti ar nevaišinti vaikus saldainiais?
Vaišinti ar nevaišinti vaikus saldainiais? / Shutterstock nuotr.

Vargu, ar yra vienas teisingas atsakymas į šį klausimą, tačiau, bet kuriuo atveju, situaciją tikrai palengvintų aplinkos palaikymas bei pagarba tėvų sprendimui. Kaip tik todėl, norint saldainiu nudžiuginti vaikus, verta prisiminti keletą paprastų taisyklių, kurių paisant vaiko džiaugsmas nebus palydėtas tėvų susierzinimu.

Ar galėčiau pavaišinti jūsų vaiką?

Daugeliui yra tekę atsidurti situacijoje, kuomet planuojant susitikti su seniai matytų draugų ar giminaičių šeima, norisi maloniai nustebinti jų vaikus. Saldi dovanėlė yra vienas populiariausių pasirinkimų, kuris niekada nenuvilia siekiant pelnyti mažųjų palankumą bei simpatijas. Vis tik, verta nepamiršti ir to, kad už vaikų mitybą yra atsakingi tėvai, todėl apdairu prieš perkant didžiulį šokoladinį kiškį pasiteirauti jų nuomonės. Tiesiai paklausdami „ar galiu jūsų vaiką pavaišinti saldainiais?“ išvengsite tiek jums, tiek tėvams, o taip pat ir vaikams nemalonios situacijos, jei jūsų geri norai būtų sutikti be didesnio tėvų entuziazmo.

Shutterstock nuotr./Vaišinti ar nevaišinti vaikus saldainiais?
Shutterstock nuotr./Vaišinti ar nevaišinti vaikus saldainiais?

Abejojantiems, ar tikrai verta atsiklausti tėvų, prieš vaiką pavaišinant saldainiu, verta nepamiršti, kad su meile išrinktas spalvingų guminukų pakelis gali ne šiaip pažeisti namų saldumynų taisykles, bet būti nesuderinamas su vaiko sveikata, jei šis serga diabetu, yra alergiškas, o gal dėl kitų aplinkybių turi griežčiau nei kiti vaikai laikytis mitybos režimo. Verčiau nesukurti nepatogios situacijos, kai vaikui ištiestas saldainis yra išsyk atimamas iš vaiko ir tampa skaudžiu priminimu apie raciono ribojimus.

Rodykite pagarbą šeimos taisyklėms

Laimėti draugiškiausio dėdės ar smagiausios bičiulės titulą galite nebandydami savo gerumu „nulaužti“ vaiko nedžiuginančių šeimos taisyklių. Būkite užtikrinti – vaikai mėgausis rodomu dėmesiu bei kurs pasitikėjimu grįstą ryšį, jei aiškiai parodysite pagarbą jų tėvams ir šeimos taisyklėms.

Net jei jau esate gavęs tėvų linktelėjimą pavaišinti atžalas skanėstais, juos įteikdami aiškiai pasakykite, kad juos skanauti derėtų tik tėvams leidus. Tai puiki proga pasidomėti, kokių saldumynų taisyklių paisoma vaiko šeimoje. Pagarba sustiprins tėvų autoritetą bei vaikui leis pasijausti svarbiu paaiškinant savo šeimos vertybes. Žinoma, galimas ir kiek kitoks scenarijus. Būkite atidūs ir supratingi, jei mažas smaguris pasiguos, nemanąs, kad teisinga, kad saldainiai turi būti atidėti, kol bus suvalgyta vakarienė arba iki saldumynų šeštadienio. Tuomet puiki proga tapti jautriu ir atsakingu vaiko bičiuliu, kuris palaiko, padrąsina ir motyvuoja laikytis savo įsipareigojimų.

Mažiau yra daugiau

Dauguma vaikų užtikrintai pasakytų, kad saldainių negali būti per daug. Vis tik mažųjų širdelės dažnai labiausiai apsąla nuo parodyto dėmesio ir malonaus netikėtumo nei nuo saldumynų gausybės. Kaip tik todėl, vienas atidžiai parinktas skanumynas gali padaryti neišdildomą įspūdį, ypač jei jis bus „įpakuotas“ į pasaką. Stebėkite, kaip iš nuostabos išsipūs vaiko akys, kai jam papasakosite apie sutiktą Kalėdų senelį, elfą, nykštuką ar kurį kitą jo mėgstamą personažą, kuris paprašė perduoti saldžių lauktuvių – „.. įsivaizduojat, taip ir pasakė – pačiam šauniausiam vaikui, kurį sutiksi šią dieną?“.

Sveikatai palankesnės saldumynų alternatyvos

Net ir tuo atveju, jei tėvai neprieštarauja, kad jų vaikas būtų palepintas saldumynais, verta nepamiršti sveikos mitybos principų ir paieškoti sveikatai palankesnių saldainių ar jų alternatyvų. Tokiu pasirinkimu gali tapti džiovinti vaisiai ar riešutai, sausainiai be palmių aliejaus ir kitų sveikatai nepalankių priedų, ekologiškos sultys ar augaliniai gėrimai, vaisių juostelės ir kiti gardėsiai. LIVIN siūlo turėti bent kuklias ekologiškų saldumynų atsargas, kad prireikus netektų paskubomis pirkti abejotinos kokybės saldumynų, kuriuose gausu dirbtinių dažiklių, kvapiklių, tirštiklių, konservantų ir kitų sudedamųjų dalių, kurių nelinkite vaikui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius