-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vaisių sultys: kokias rinktis, kada gerti ir ką verta žinoti apie sulčių laikymą?

„Visų pirma reikėtų susitarti, kad sultys nėra vanduo. Tai – valgis, kurį reikia rinktis atsakingai“, – sakė maisto technologė ir sveikos gyvensenos mokytoja, lektorė ir viešosios įstaigos „Sveikatai palankus“ įkūrėja Raminta Bogušienė.
Vaisių sultys: kaip išsirinkti sveikatai palankiausias?
Vaisių sultys: kaip išsirinkti sveikatai palankiausias? / 123RF.com nuotr.

Pasak jos, kaip ir valgyti vaisius, gerti vaisių sultis tikrai sveika, tik reikėtų laikytis tam tikrų rekomendacijų ir taisyklių. Apie jas ir viską, ką kiekvienam reikėtų žinoti apie sultis, pašnekovė papasakojo interviu.

Asmeninė nuotr./Raminta Bogušienė
Asmeninė nuotr./Raminta Bogušienė

– Ar sveika gerti vaisių sultis?

– Subalansuotos ir sveikos mitybos specialistai rekomenduoja gerti vaisių sultis – taip buvo ir bus. Tik visur pabrėžiama, kad turi būti saikas. Tai reiškia, kad jeigu mes išgersime stiklinę šviežiai spaustų apelsinų sulčių, tai tikrai nebus lygiavertis dalykas kaip suvalgyti vieną apelsiną. Pirmenybę reikėtų teikti vaisiams, paskui trintiems vaisiams (kokteiliams), o galiausiai – sultims.

– Ką reikėtų žinoti apie vaisių sultis?

– Esminis dalykas – mokėti išsirinkti sveikatai palankiausias sultis. Pirmenybę reikėtų teikti šviežiai spaustoms sultims su minkštimu, o jei jos ekologiškos – tai dar vienas pliusas. Tačiau dažnai Lietuvoje vartojamos sultys būna ne šviežiai spaustos, bet pagamintos iš koncentrato arba dar blogiau – su pridėtiniu cukrumi ar saldikliais, ko vartotojai neretai nepastebi, nors jos vadinamos jau nebe sultimis, o nektaru ar vaisių sulčių gėrimu.

Vaisių perteklius yra blogai. Lygiai taip pat yra ir su vaisių sultimis.

– Paaiškinkite, kas yra koncentruotos sultys?

Tai yra iš įvairių vaisių išspaustos sultys, iš kurių išgarinamas vanduo ir lieka koncentratas – sausoji masė. Prieš patiekiant jas vartotojui, jos būna skiedžiamos vandeniu. Gamybos procesas ilgas, todėl iš tokių sulčių naudos žmogaus organizmui mažiau.

Savo sveikata besirūpinantys vartotojai parduotuvėse ir kitose prekybos vietose turėtų ieškoti ir rinktis ne koncentratus, bet tiesioginio spaudimo sultis – jų tikrai jau yra ir prekybos centruose, ir kitur. Sulčių būna ir su vaisių minkštimu, tai reiškia, kad jose gausiau skaidulinių medžiagų, šviežiai spaustų, iš ekologiškų vaisių ir uogų. Visi šie variantai sveikatai palankūs ir rekomenduojami.

Patartina skaityti etiketes. O jei to nenorite daryti, apeikite lentynas ir keliaukite tiesiai prie šaldytuvų – būtent juose būna sveikesnės ir natūralios vaisių sultys.

123RF.com nuotr./Sultys
123RF.com nuotr./Sultys

Keliaukite tiesiai prie šaldytuvų – būtent juose būna sveikesnės ir natūralios vaisių sultys.

Žinoma, vienas sveikatai palankiausių variantų – spausti sultis patiems namuose iš kokybiškų vaisių. Dar geriau, jei vaisių sultis perpus sumaišome su daržovėmis, neišmetant, o į sultis sudedant ir likusį vaisių bei daržovių minkštimą. Tokios sultys bus dar vertingesnės mūsų organizmui. Trinti vaisių ir daržovių kokteiliai – taip pat puikus ir sveikas pasirinkimas.

– Kada rekomenduojama gerti sultis: ryte ar vakare, prieš ar po valgio?

– Universali taisyklė yra tokia, kad angliavandenius (ypač tuos, kuriuose yra cukrų – tai vaisiai, vaisių sultys) reikėtų valgyti daugiau pirmoje dienos pusėje. Pavyzdžiui, priešpiečiams. Jeigu žmogus neturi sveikatos sutrikimų, pačios sultys nėra labai šaltos, galima išgerti nedidelį vaisių sulčių kiekį ir valgio metu. Pavyzdžiui, stiklinę. Tačiau, jeigu žmogus turi, tarkime, virškinamojo trakto problemų, lėtinių ligų, sultis vartoti reikėtų pagal specialias rekomendacijas, kurias geriausiai suteiktų paciento būklę geriausiai žinantis ir jį gydantis gydytojas.

– Lietuvoje vienos populiariausių – obuolių sultys, kurias po rudens derliaus išspaustas ir pasterizuotas dažnas laikome namuose buteliuose, stiklainiuose ar kituose induose, ir neretai vartojame visą žiemą, o kartais – net ir pavasarį. Ar tokios sultys sveikos?

– Kaip jau minėjau pradžioje, sveikatai palankiausios – šviežiai iš natūralių vaisių spaustos sultys. Pasterizuotos, kaip ir koncentratai, nėra sveikiausias pasirinkimas. O tokios dažniausiai būna mus pasiekiančios obuolių sultys. Kalbant apie mažesnius vaikus, obuolių (ir kitas rūgštesnes sultis) rekomenduojama atskiesti vandeniu, taip sumažinant jų rūgštingumą.

– Lietuvos Higienos instituto kasmet atliekami tyrimai rodo, kad vaisių lietuviai ima vartoti vis daugiau ir jau beveik pasiekė Pasaulio sveikatos organizacijos rekomenduojamas paros normas. Kaip yra su sultimis? Ar lietuviai jau įprato gerti jas?

– Mūsų įpročius veikia klimatas. Galiu pasakyti, kad šiltuoju metų laiku, ypač vasarą, kai turime daug šviežių vaisių, sulčių daugelis geriame tikrai daug. Tačiau šaltuoju metų laiku, kai šviežių vaisių pasirinkimas labai mažas, dažniausiai jas pakeičiame šildančiais gėrimais, pavyzdžiui, arbatomis.

– Sultis labai mėgsta vaikai. Koks sulčių kiekis rekomenduojamas suvartoti per parą, savaitę?

Vaikams vaisių ir daržovių sulčių rekomenduojama gerti ne dažniau nei 2 kartus per savaitę. Taip pat per savaitę vieną vaisių porciją galima pakeisti 100‒200 ml vaisių sulčių.

123RF.com nuotr./Šiltuoju metų laiku lietuviai išgeria daugiau vaisių sulčių nei tuomet, kai šalta
123RF.com nuotr./Šiltuoju metų laiku lietuviai išgeria daugiau vaisių sulčių nei tuomet, kai šalta

– Ką reikėtų žinoti apie sulčių laikymą: ar būtinai išgerti iškart, ar reikia laikyti tik šaldytuve? Per kiek laiko reikėtų suvartoti, kad sultys būtų sveikatos šaltinis, o ne kenktų mūsų organizmui?

– Šviežiai spaustos sultys turi būti laikomos šaltai nuo 0 iki +8 laipsnių temperatūroje. Rekomenduojama jas suvartoti per 24 valandas. Blogiausiu atveju – per 48 valandas. Jei pirkome koncentrato sultis, jas atidarytas irgi laikyti reikia šaldytuve ir suvartoti per 48 valandas.

Suprasti akimirksniu: kaip išsirinkti sultis prekybos vietoje?

  • Ieškokite tiesioginio spaudimo, šviežių ir užrašu „100 proc.“ pažymėtas vaisių sulčių. Tokios sultys laikomos šaldytuvuose, o ne lentynose. Tai sveikatai palankiausias sulčių pasirinkimas.
  • Užrašas „vaisių sulčių gėrimas“ arba „nektaras“ rodo, kad tokios sultys bus pasaldintos pridėtiniu cukrumi bei rūgštingumą reguliuojančiomis medžiagomis, kas pagerina sulčių skonį. Kodėl taip daroma? Gaminant vaisių gėrimus ir nektarus, pilama daugiau vandens (daugiau nei jo būtų spaudžiant šviežią vaisių). Ant tokių sulčių pakuotės privalo būti nurodytas mažiausias vaisių sulčių ar vaisių tyrės kiekis, kuris dažniausiai siekia 50 proc., nors gali būti ir mažesnis, pvz., bananų sultyse – 25 proc. Dažniausiai gaminami tų vaisių nektarai, kurių natūralios sultys yra labai rūgščios: citrinų, granatų, spanguolių; arba tirštos: slyvų, bananų.
  • Ieškantys sveikatai palankiausių sulčių turėtų atkreipti dėmesį ir į „Rakto skylutės“ ženklą, kuriuo žymimi produktai, kurių sudėtyje yra mažiau pridėtinių cukrų. Daugiau informacijos apie „Rakto skylutės“ ženklą ir juo pažymėtus produktus rasite ČIA.

VIDEO: Petys už laisvę: Vaišintis!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius