Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vaizdo pamoka: kaip padėti užspringusiam žmogui

Prieš kurį laiką rašėme apie tai, kokius veiksmus būtina atlikti, kad padėtume užspringusiam vaikui. Tačiau pagalbos gali prireikti ne tik vaikams, bet ir suaugusiems žmonėms. Ką būtina žinoti tokiu atveju?

Šešerius metus žmones mokantis pirmosios pagalbos lektorius Oskaras Medzevičius sako, kad dažniausiai užspringus žmogui pasitelkiamas Heimlicho manevras.

„Pirmiausia atkreipkite dėmesį į tai, koks yra užspringimas. Jie skirstomi į kelias grupes – gali būti dalinis arba pilnas. Dalinio atveju žmogus dažniausiai kosėja, reaguoja, kalba ir yra sąmoningas. Tada nereikia suteikti pirmosios pagalbos, tačiau siūlyčiau žmogui pasilenkti į priekį, kadangi taip plaučiai susispaudžia ir lengviau iškosėti svetimkūnį“, – pasakoja lektorius O.Medzevičius.

Jis sako, kad kur kas didesnė bėda kyla tada, kai žmogus pradeda dusti, nebegali pasakyti nei žodžio, pamėlynuoja, susiima už gerklės. Tuomet reikėtų atlikti jau minėtą Heimlicho manevrą. Ką reikia daryti?

  • Prieiname nukentėjusiajam iš nugaros ir paprašome, kad jis palinktų į priekį, ir tada trenkiame delno pagrindu žmogui 5 kartus į tarpumentę.
  • Jeigu po tų 5 kartų šis veiksmas nepadeda, suspauskite ranką į kumštį taip, kad nykštys būtų išorėje kilstelėtas aukščiau ir kampu (kaip tai atrodo, žiūrėkite filmuotoje medžiagoje).
  • Apglėbiame pasvirusį žmogų iš nugaros, dedame kumštį su į pilvą nukreiptu nykščiu ant pilvo viršutinės dalies tarp bambos ir krūtinkaulio apatinės dalies ir darome 5 paspaudimus gilyn ir į viršų kabinančiu judesiu. Po šio veiksmo vėl trenkite 5 kartus į tarpumentę delno pagrindu.
  • Šiuos du veiksmus darykite tol, kol žmogus atsigaus arba kol atvyks greitoji pagalba.
VIDEO: Pirmoji pagalba: kaip padėti užspringusiam žmogui?

„Kai trinktelime 5 smūgius į tarpumentę, tokiu veiksmu mes priverčiame atšokti prilipusį svetimkūnį, o padarius 5 paspaudimus gilyn į viršų, mes sukuriame slėgį ir juo išstumiame jį į viršų“, – pasakojo O.Medzevičius, pabrėžiantis, kad jeigu žmogus neatsigauna, praranda sąmonę, tuomet guldome jį ant žemės ir atliekame pradinį gaivinimą.

Kitos naudingos vaizdo pamokėlės:

VIDEO: Informacija, kuri gali išgelbėti gyvybę: suaugusio žmogaus gaivinimas
VIDEO: Veiksmai, kuriuos privalu žinoti užspringus vaikui

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius