Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Valgiaraštis vaikams: kaip turi atrodyti sveiki pusryčiai, pietūs ir vakarienė?

„Sveikatai palankus“ siūlo susidaryti savo – sveikatai palankų – meniu vaikams ir džiaugtis ne tik sveiku maistu, teisingų bei sveikatai palankių produktų pasirinkimu, tausojančiu gaminimu, bet ir plačia šypsena vaiko veide.
Košė su vaisiais
Košė su vaisiais / Fotolia nuotr.

Atkreipkite dėmesį, kaip valgo vaikai. Maistas jiems, tai ne tik būtinybė, bet malonumas. Jie kiekvieną kąsnį sukramto, neskuba, mėgaujasi akimirka ir tik tada deda kitą kąsnį. Kai jaučiasi sotūs, sako – gana. Mokykimės iš vaikų ne valgyti, o ragauti ir pasimėgauti pačiu procesu.

Šiltą maistą tiekite ne rečiau kaip kas 3,5 val., taip išvengsite cukraus šuolių kraujyje, vaikas nuolat bus energingas ir nereikės menkaverčių gardumynų. Žinoma, pagrindiniai valgymai turi būti subalansuoti, nes tik taip vaikui užteks energijos iki kito valgymo.

Pusryčiai (8–9 val.)

Kiekvieno ryto puikus pasirinkimas – košė, tarkim, grikių kruopų. Grikiai – vieni iš naudingiausių kruopų – yra visos nepakeičiamosios amino rūgštys, todėl jais galima kartais pakeisti mėsą. Grikių kruopos pirmauja pagal B grupės vitaminų kiekį. Taip pat jie turi daug mangano, cinko, vario, folinės rūgšties. Ruošdami košę būtinai naudokite sveikatai palankius riebalus – sviestą, nerafinuotą aliejų. Jais praturtinkite jau išvirtą košę.

Vida Press nuotr./Košė su karamelizuotais bananais ir medumi
Vida Press nuotr./Košė su karamelizuotais bananais ir medumi

Jei norisi saldžios košės – pagardinkite šviežiomis, šaldytomis, džiovintomis uogomis be pridėtinio cukraus, įtarkuokite obuolių, morkų, cukinijų. Apibarstymui galite naudoti maltas sėklas, riešutus, sėlenas.

Puikus pasirinkimas žiemą – šaldytos daržovės, uogos, vaisiai. Šaldymas – vienas geriausių konservavimo būdų. Taip pat puikus pasirinkimas šaltuoju metu arba ankstyvą pavasarį, kol dar nėra šviežių, raugintos, džiovintos daržovės.

Pietūs (13 val.)

Kokie patiekalai patartini pietaujant? Tai gali būti šviežiai ruošta mėsa, žuvis ir kiti sveikatai palankūs patiekalai, kurie ne tik nepersūdomi, bet pagaminami tausojančiu būdu. Šis būdas padeda išsaugoti maistinę vertę ir neužteršiama kancerogeninėmis medžiagomis. Patiekalų gamybos metu maistas turi būti neperverdamas, neperkepamas, neprideginamas.

Vanduo gali būti duodamas vaikams valgio metu. Nėra pagrįstų mokslinių įrodymų, kad vandens gėrimas sveikam vaikui gali sutrikdyti virškinimą.

Pietums siūlytume valgyti daugiau baltymų turinčių patiekalų su daržovių garnyru, pilnavertėmis grūdinėmis kultūromis ir/ arba sriubą/ troškinį.

Gamindami naudokite liesesnę mėsą ar liesesnes jos dalis (pavyzdžiui, vištieną be odelių, kiaulienos išpjovą, nugarinę).

Vanduo gali būti duodamas vaikams valgio metu. Nėra pagrįstų mokslinių įrodymų, kad vandens gėrimas sveikam vaikui gali sutrikdyti virškinimą. Žinoma, vanduo neturi būti šaltas. Geriausia gerti vandenį, kuris yra nevirintas, geriamasis vanduo iš čiaupo ir kambario temperatūroje yra pastovėjęs ąsotyje.

Shutterstock nuotr./Kepti obuoliai su vaniliniu padažu
Shutterstock nuotr./Kepti obuoliai su vaniliniu padažu

Vakarienė (18–19 val.)

Makaronus rinkitės viso grūdo kietųjų kviečių ar spelta, kukurūzų, bet tai neturi būti kasdienis pasirinkimas. Jei vakar valgė makaronų, šiandien pasiūlykite grikių, sorų ar perlinių kruopų su keptomis morkomis ir svogūnais. Taip pat rinkitės lęšius, žirnius, pupas ir pupeles.

Šaltuoju metų laiku puikiai tinka kepti obuoliai, bananai, kriaušės, kurie turi ne tik šildantį efektą, bet ir geriau virškinami, ypač tiems, kas susiduria su pilvo pūtimu ir kitais virškinimo sutrikimais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius