Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vasaros dieta: ką valgyti, kad nepriaugtumėte svorio?

Ledų kokteiliai, šašlykai, iškylos mėsainiai... Vasarą priaugti svorio galima taip pat nesudėtingai, kaip ir žiemą.
Uogos
Uogos / „Fotolia“ nuotr.

Aišku, paskui miname dviračius, bėgame maratonus ir manome, jog sudeginsime tai, ko per daug suvalgėme. Tačiau geriau jau išvardintiems produktams rasti pakaitalą, o jei neturite valios, mėgaukitės ledais ar gazuotais gėrimais itin retai.

Štai į ką reikėtų atkreipti dėmesį, kai galvojate apie vasaros gėrimus ir valgius:

Negazuotas vanduo vietoj limonadų, gazuotų gėrimų, šaltos arbatos

Kodėl negazuotas? Nes burbuliukai skatina išsiskirti skrandžio sultis, o šios dirgina skrandžio gleivinę. Rūgštis, neaptikusi jokio turinio, kurį reikėtų veikti (vanduo juk keliauja toliau virškinamuoju traktu), ima ėsti skrandžio sieneles.

Jei apsauga silpna, gali paaštrėti gastritas. Tai pasakytina apie visus gazuotus gėrimus.

Kodėl derėtų atsisakyti arbatos bei limonadų, kurie ne tokie jau ir kaloringi? Štai 100 g šaltos arbatos yra apie 7 g angliavandenių. Taigi, galime lengvai paskaičiuoti, kad 0,5 l arbatos buteliuke bus 9 šaukšteliai cukraus! Limonadai, kuriuose yra sirupo, yra nė kiek ne sveikesni.

Į tą patį nepatartinų gėrimų sąrašą galima įtraukti ir įvairius šaltuosius kavos gėrimus, kurie pagardinami arba ledais, arba sirupu.

Kuo pavojingas cukrus? Gliukozės kiekio kraujyje didėjimas skatina hormono insulino gamybą, o šalutinis to poveikis – riebalų sintezės suaktyvėjimas.

Be to, gliukozės ir insulino lygio šoktelėjimai veikia organizmą ir kelia riziką jums susirgti II tipo cukriniu diabetu.

Todėl geriausia būtų gerti paprastą, negazuotą vandenį, o jei norite, galite jį pagardinti mėta, citrina, rozmarinu. Organizmo normalioms funkcijoms palaikyti vanduo yra tiesiog būtinas!

Šerbetas vietoj grietininių ledų

Arbūzų šerbetas.
Arbūzų šerbetas.

Galite argumentuoti, kad saldūs abiejų rūšių ledai, be to, abiejuose yra cukraus. Tas tiesa. Tačiau šerbeto (arba sorbeto) privalumas – natūralumas, nes pagamintas iš šviežių uogų ir vaisių. O įprastinių ledų sudėtyje yra grietinėlės, beje, dalis pramonininkų į ledus deda augalinių riebalų.

Tai išties pablogina šių skanėstų charakteristiką. Ir esmė ne tik ta, kad riebalai yra labai kaloringi (dvigubai ar net daugiau nei cukrus). Leduose esantys riebalai drauge su cukrumi tiesiog grynas pavojus mūsų išvaizdai ir sveikatai. Kuo ilgiau cukrus keliauja į kraują, tuo ilgiau veikai ir insulinas. O toliau – kaip aprašyta aukščiau. Tokie gliukozės ir insulino „bangavimai“ gali sukelti II tipo cukrinį diabetą.

Uogos vietoj pyragaičio

Nors uogose irgi yra cukraus, tačiau čia randame ir vitaminų, mineralų, o svarbiausia, ląstelienos. Būtent dėl to uogų per vasarą reikėtų tikrai valgyti daugiau. Nes ląsteliena pristabdo gliukozės patekimą į kraują, taip pat puikiai valo mūsų skrandį.

Vištienos (žuvies, daržovių) šašlykas vietoj kiaulienos

123rf.com nuotr./Vištiena
123rf.com nuotr./Vištiena

Verta pakalbėti apie riebalus kiaulienoje ir prisiminti, kad 200 g šašlyko porcijoje yra pusė riebalų paros normos, kurią turėtų suvartoti moteris.

Taip pat verta atkreipti dėmesį į cholesterolį. Jis yra naudingas, tačiau jo perviršis gali sukelti aterosklerozę, kitas širdies ir kraujagyslių ligas. 100 g kiaulienos filė yra apie 380 mg cholesterolio, tai gerokai viršija paros normą (250–300 mg). Palyginkite: liesoje jautienoje – 90 mg, vištienoje – 79 mg, kalakutienoje – nuo 40 iki 60, upėtakyje – 56 mg.

Vietoj vakarienės garnyro – daržovių salotos su augaliniu aliejumi

Garnyras žmogui reikalingas, jis suteikia jėgų ir energijos. Tačiau vakare, kai organizmas jau ruošis po kelių valandų poilsiui, tos gautos energijos, kuri nesunaudota virs riebalais, mums tikrai nereikia.

Todėl įprastus garnyrus iš kruopų, bulvių ar makaronų keiskite didesne salotų porcija su sveiku užpilu.

TAIP PAT SKAITYKITE: Kefyro dieta ir liekninamasis kokteilis: per savaitę atsikratysite iki 5 kg

Vaisiai vietoj jų sulčių

Atsakymas – ląsteliena. Be to, apdorojant mechaniškai vaisius, vitamino C sumažėja 20–30%, o glikemijos indeksas (greitis, per kurį gliukozė patenka į kraują) sparčiai kyla.

Ką rinktis vasarą?

Žinoma, šviežias sezonines daržoves, žalumynus, neriebią mėsą, paukštieną, žuvį – kaip visavertį baltymų šaltinį.

Tačiau svarbiausia atsiminti, kad bet koks valgis turi būti subalansuotas, t. y. sudėtyje turi būti tiek maistinių medžiagų, kiek reikia būtent jums.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius