Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vasaros maisto pavojai: kada kepsniai ant laužo gali virsti pankreatito diagnoze

Vasara – iškylų, atostogų metas, kuris dažnai neapsieina be patiekalų, keptų ant grotelių ar laužo. Įvairūs kepsniai, mėsa, šašlykai ir dešrelės, netaisyklingai kepami ir skanaujami dideliais kiekiais, ilgainiui gali sukelti sveikatos ir savijautos problemų.
Šašlykai
Šašlykai / 123RF.com nuotr.

Ką reikėtų žinoti apie tokį vasaros maistą, kalbamės su „Biofirst“ klinikos gydytoja gastroenterologė Dalia Kasperavičiūtė.

Asmeninio archyvo nuotr. /Klinikos „Biofirst“ gastroenterologė Dalia Kasperavičiūtė
Asmeninio archyvo nuotr. /Klinikos „Biofirst“ gastroenterologė Dalia Kasperavičiūtė

– Vasarą dažnai skanaujame šašlykų, kepsnių, dešrelių, kurie kepami ant laužo, kepsninės, o visa tai dar dažnai vainikuoja ir svaigieji gėrimai. Kokie tokio maisto ir alkoholio vartojimo padariniai laukia?

– Sveikam žmogui saikingas šių produktų vartojimas virškinimo trakto sutrikimų nesukelia, tačiau, jei vargina lėtinės virškinamojo trakto ligos – skrandžio, žarnyno ar tulžies pūslės, kepenų, kasos funkcijos sutrikimai, toks maistas gali sukelti nepageidaujamų simptomų: pilvo skausmą, pūtimą, pykinimą, nevirškinimo jausmo atsiradimą. Nesaikingas alkoholio vartojimas šių simptomų atsiradimo riziką padidina.

– Kokiu maistu rekomenduotumėte pakeisti šašlykus, dešreles? Kaip apskritai dažnai jų galima valgyti ir kaip paruošti sveikiau?

– Reikia žinoti, kad sudegę ir sunkiai virškinami mėsos baltymai ilgą laiką produktą kepinant, skrudinant virsta toksinėmis medžiagomis, todėl ruošiant patiekalus rekomenduojama rinktis tinkamą temperatūrą ir kepimo trukmę. Kancerogenų mažiau susidaro renkantis žuvį, liesą mėsą, pašalinant nuo jos matomus riebalus.

Ruošiant ne visiškai iškeptus kepsnius svarbu laikytis tinkamų higienos normų, rinktis raudoną mėsą ir maistą suvartoti iškart. Greta mėsos patiekalų reikia nepamiršti daržovių, garnyrui ruošti ryžius, kruopas, atsisakyti riebių padažų.

– Tikinama, kad dėl tokio maisto gali sustreikuoti mūsų organizmas – vis dažniau kalbama apie ūmų kasos uždegimą pankreatitą. Kas jį sukelia?

– Ūmus pankreatitas – tai staiga prasidėjęs kasos uždegimas. Dėl jo gali būti pažeidžiama ne tik kasa, bet ir atokiau jos esantys audiniai bei organai.

Uždegimą gali sukelti bent keletas veiksnių. Dažniausi jų – tulžies pūslės ir latakų akmenys, sukeliantys latakų obstrukciją, bei alkoholis. Šių priežasčių sukelti kasos uždegimai sudaro apie 80 proc. visų pankreatito atvejų. Kitais atvejais tai gali būti kai kurių navikų, vaistų šalutinio poveikio, tam tikrų medžiagų apykaitos sutrikimų, virusų, genetinių pokyčių padarinys.

– Kokie kasos uždegimo simptomai, kaip jis gydomas? Kokie padariniai laukia?

– Pankreatitas paprastai prasideda ūmiu pilvo skausmu viršutinėje pilvo dalyje, po abiem šonkaulių lankais. Skausmas yra juosiantis, plintantis į nugarą. Jį sustiprina valgymas, gėrimas. Nuskausminimui kartais prireikia net narkotinių analgetikų. Neretai skausmas yra lydimas pykinimo, vėmimo. Išsivėmus palengvėjimo nebūna.

Liga yra sunkiai prognozuojama, o baigtis priklauso nuo kasos uždegimą sukėlusios priežasties, prieš tai persirgtų pankreatitų skaičiaus, audinių pažeidimo apimties ir komplikacijų, ligos sunkumo. Tam tikrais atvejais tai gali būti gyvybei grėsminga patologija, reikalaujanti gydymo intensyviosios terapijos skyriuje.

Gydymas priklauso nuo ligos sunkumo. Lengvais atvejais pakanka griežtos dietos, visiškos abstinencijos, analgetikų ir kasos fermentų. Sunkesniais atvejais prireikia stacionarinio gydymo. Jis paprastai pradedamas skiriant bado dietą, skysčius į veną, simptominį gydymą (nuskausminimą, vaistus nuo pykinimo), esant poreikiui – antibakterinį gydymą.

Sudegę ir sunkiai virškinami mėsos baltymai ilgą laiką produktą kepinant, skrudinant virsta toksinėmis medžiagomis.

Ypač sudėtingais atvejais, vystantis dauginiam organų nepakankamumui, pacientas gydomas intensyviosios terapijos skyriuje.

– Kokie dar organai nukenčia nuo tokio riebaus maisto ir alkoholio? Kokios ligos gali užklupti?

– Vartojantieji daug gyvulinių riebalų, angliavandenių, cukrų rizikuoja susirgti tulžies akmenlige. Rizika ypač didėja nutukusiems, antsvorį turintiems asmenims.

Dėl toksinio alkoholio poveikio gali atsirasti kepenų pažaida. Alkoholis gali sukelti alkoholinį hepatitą arba, esant ilgalaikiam piktnaudžiavimui alkoholiui, net kepenų cirozę. Gydant alkoholinį hepatitą pakitimai kepenyse paprastai regresuoja, tačiau kepenų cirozės atveju jie yra negrįžtami.

Taip pat derėtų atsiminti, kad valgant termiškai ne visiškai apdorotą maistą ar maistą, laikytą netinkamose sąlygose, nesilaikant higienos normų jį ruošiant, gali grėsti maisto toksikoinfekcijos.

– Kaip reikėtų gelbėtis, jeigu apsinuodijome, pajutome nemalonius simptomus? Kada būtina kreiptis į gydytoją?

– Apsinuodijus maistu simptomai gali išsivystyti per 30 minučių arba progresuoti per keletą dienų. Paprastai jis praeina per 24–48 valandas.

Esant neintensyviam viduriavimui ar pykinimui, vėmimui pirmiausia sutrinka vandens ir elektrolitų apykaita, todėl būtina vartoti priemones jų pusiausvyrai atstatyti. Jei simptomai trunka iki 24 valandų, galima pradėti gydytis namuose.

Apsinuodijus maistu simptomai gali išsivystyti per 30 minučių arba progresuoti per keletą dienų.

Svarbiausia vengti alkoholio, gausiai vartoti skysčius, pradėjus valgyti apsiriboti nedideliu kiekiu lengvai virškinamo maisto. Skysčių balanso atstatymui rekomenduojama gerti negazuotą mineralinį vandenį, vaistinėje parduodamus rehidratacijai skirtus tirpalus. Viduriavimą stabdantys preparatai maisto toksikoinfekcijų metu nerekomenduojami.

Jei minėti simptomai progresuoja, atsiranda karščiavimas, užsitęsia vėmimas, didinantis skysčių netekimą ir neleidžia jų pakankamai išgerti, atsiranda dehidratacijos požymiai (sumažėjęs šlapimo kiekis, burnos džiūvimas, silpnumas, galvos svaigimas), rekomenduojama nedelsiant kreiptis į gydytoją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius