Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Veganas Dmitrijus: 15 dalykų, kuriuos privalu žinoti pereinant prie augalinės mitybos

Po ilgai trukusių pastangų atsikratyti antsvorio, Dmitrijus Sadovskis atrado veganišką mitybą, maisto gaminimo džiaugsmą ir netgi pradėjo rašyti tinklaraštį maisto tema „Kas tas avokadas“. Jaunas vyras dalinasi mintimis, ką privaloma žinoti prieš pereinant prie augalinės mitybos.
Kuskusas su daržovėmis
Kuskusas su daržovėmis / Fotolia nuotr.

1. Galbūt pirmosiomis savaitėmis ar netgi pirmaisiais mėnesiais, jūs tiesiog transliuosite visiems savo augalinės mitybos tiesas. Jausitės suglumę, kodėl kiti žmonės vis dar valgo mėsą, pieno produktus ar vartoja balto cukraus. Jūsų prioritetai pasikeis, todėl jūs nesusilaikysite nepakomentavę, ką nors susijusio su mėsa ar kiaušiniais. Kartais sarkastiškai, o kartais piktai.

Geroji žinia: visa tai yra lyg veganiškasis brendimas, kuris būtinai praeis. Jūs tapsite ramesni, vėl suartėsite su tais, kurie nepritaria jūsų mitybos pasirinkimams, tačiau kurių požiūris į kitus gyvenimo aspektus sutampa su jūsiškiu.

Asmeninio albumo nuotr./Dmitrijus Sadovskis
Asmeninio albumo nuotr./Dmitrijus Sadovskis

2. Būkite pasiruošę juokauti ir juoktis kartu. Iš anksto pasiruoškite keletą juokingų atsakymų į klausimus: „Kodėl tu nevalgai mėsos, ar žinai, kad pienas yra būtinas mūsų kaulams?“. Tai padės išvengti konfliktų šeimoje ar draugų kompanijoje.

Dažniausiai žmonės užduoda panašius klausimus nesitikėdami ilgos diskusijos apie gyvūnų kankinimus ar kitus nemalonius panašius aspektus. Jeigu žmogus norės išgirsti realią jūsų istoriją, tai iš karto pajausite.

3. Nereikia restoraninio snobizmo ten, kur jo nereikia. Jeigu jus pakvietė pavakarieniauti į mėsos ar žuvies restoraną, nesitikėkite ten rasti atskirą veganišką meniu. Tiesiog žvilgtelėkite į garnyrų meniu ir paprašykite paruošti patiekalą be pieno ar sviesto.

4. Jums daugybę kartų siūlys „paskutinį kartą ir tik išimties tvarka“ paragauti skaniausio pasaulyje šašlyko, geriausių vištienos sparnelių ar ko nors panašaus. Patikėkite, jie tai daro nelinkėdami jums nieko bloga. Taip jūsų artimieji parodo savo meilę ir rūpestį. Prašau, supraskite juos ir kalbėkite su jais meilės kalba, nekonfliktuokite.

5. Pavalgę jūs jausitės lengviau ir pamiršite tą „prikimšto pilvo“ jausmą. Augaliniai produktai daug greičiau virškinami, todėl pradžioje, jau po keleto valandų, jūs vėl jausitės alkanas. Laikui bėgant tai praeis. Jūs išmoksite girdėti save ir savo organizmą.

6. Jums reikės suprasti, kad augalinė mityba – tai ne tik tam tikro maisto atsisakymas. Atsisakę mėsos ir pasirinkę duoną, ir kuskusą, jūsų mitybos racionas netaps automatiškai sveikesnis. Todėl labai svarbu gerai apgalvoti savo pirkinių sąrašą ir sukurti subalansuotą mitybos planą.

7. Žiemą jums bus daug šalčiau negu mėsėdžiams. Pasistenkite susidraugauti su prieskoniais, rinkitės imbierą ir aitriuosius pipirus.

8. Jums reikės pasidaryti kraujo mikroelementų tyrimą ir daryti tai bent 2 kartus per metus. Pirmiausia pasidarykite geležies, vitamino B12, baltymų, kalcio tyrimus. Geriausiai pasidaryti bendrą kraujo tyrimą ir aptarti rezultatus kartu su savo gydytoju. Nebijokite vartoti vitaminų, ypač jeigu gyvenate mieste, patiriate daug streso, daug valandų praleidžiate ofise ir jeigu jūsų mitybos planas nėra toks idealus, kaip jums norėtųsi.

Pasistenkite susidraugauti su prieskoniais, rinkitės imbierą ir aitriuosius pipirus.

9. Pajuskite įkvėpimą virtuvėje! Jūsų draugai tikrai norės paragauti kokio nors jūsų pagaminto veganiško patiekalo. Be to, jums patiems kažkada nusibos valgyti vien tik lęšius ir grikius. Eksperimentuokite, juk yra daugybė įvairių veganiškų receptų.

123RF.com nuotr./Vitaminų salotos
123RF.com nuotr./Vitaminų salotos

10. Kažkada jūs nusidėsite – atostogose, su draugais ar per Naujuosius metus. Atleiskite sau ir niekada savęs nekaltinkite. Jeigu suvalgėte kažką neveganiška, tiesiog susitaikykite su šiuo faktu ir paleiskite jį. Taip gali atsitikti ypač pereinamuoju laikotarpiu, todėl nebauskite savęs ir tiesiog judėkite pirmyn.

11. Jums teks išmokti gaminti savo mėgstamiausius patiekalus nenaudojant kiaušinių, sviesto, želatino ir pan. Galiu jūs patikinti, kad veganiški tortai, pyragaičiai, šaltibarščiai yra ne ką prastesni ir netgi skanesni.

12. Planuodami ilgą skrydį lėktuvu, iš anksto užsisakykite specialų meniu arba tiesiog pasiimkite maisto su savimi. Pigių skrydžių bendrovių lėktuvuose maistą reikia užsisakyti atskirai. Jeigu skrydis trunka ilgiau nei 3 valandas jūs šimtu procentų išalksite. Į lėktuvą su savimi pasiimkite batonėlį, riešutų, savo sumuštinių ir gerkite kuo daugiau vandens.

13. Jums reikės pradėti sportuoti. Veganų oda tampa elastingesnė ir minkštesnė. Iš pradžių, tai labai džiugina. Tačiau vėliau kolageno gamyba lėtėja ir oda pradeda „kabėti“. Tam, kad taip neatsitiktų, jūs turite pamėgti sportą, jogą ar kokią nors kitą fizinę veiklą. Tai yra būtina.

14. Visgi kartais jums reikės ginti savo poziciją. Pavyzdžiui, jūs esate veganas, tačiau rūkote ir vartojate alkoholį, lankotės vakarėliuose. Žmonės pradės jūs smerkti dvigubai stipriau. Jums reikės kantrybės aiškinant jiems savo tiesas.

15. Jums reikės pradėti daug skaityti, ypač produktų etiketes. Prieš perkant ką nors, turėsite beveik visada nagrinėti perkamų produktų sudėtį.

Daugiau skaitykite kastasavokadas.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius