Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Verta išbandyti: taisyklingos laikysenos pratimas

Kartais mūsų kūne netikėtai ima rastis visokiausių skausmų: tai maudžia nugarą, tai surakina sprandą. Net nesusimąstome, kad dėl to gali būti kalta netaisyklinga laikysena. Taigi šiam rimtam reikalui verta skirti bent šiek tiek dėmesio. Tiesi laikysena ne tik gelbsti nuo stuburo ir įvairių vidaus organų negalavimų, bet ir atrodo gražiau, gracingiau.
Taisyklingos laikysenos pratimai
Taisyklingos laikysenos pratimai / Fotolia nuotr.

Iš tiesų laikysena – įpročio reikalas. Dažniausiai sėdime pakumpusios, susikūprinusios. Šios pozos nesusiformavo per vieną dieną. Greičiausiai taip sėdite ar vaikštote metų metus. Taigi, jei netikėtai nutarsite šiek tiek pakoreguoti  laikyseną, pradžia nebus lengva: jausitės nepatogiai, norėsis grįžti į seną, įprastą, padėtį. Tačiau jei iš pradžių atidžiau pakontroliuosite save, veikiai įprasite prie taisyklingos laikysenos. Tai ypač svarbu vaikams, kurių laikysena dar tik formuojasi.

Dar vienas svarbus dalykas: kad laikysena būtų tvirta ir tiesi, labai svarbu treniruoti pilvo presą, nugaros ir sėdmenų raumenis.

 

Pratimas, kuris padės formuoti taisyklingą laikyseną

Išsitieskite, kūno svorį tolygiai paskirstykite per visą pėdą, kelius ištieskite, bet neįtempkite, įtraukite pilvą, atloškite ir atpalaiduokite pečius. Galvą ir smakrą laikykite tiesiai. Įsivaizduokite, kad kažkas suima už viršugalvio ir tempia į viršų – tai padeda! Pabandžiusi taip atsistoti, pajusite, kaip lengva nugarai, kaip visas kūnas išsitiesia. Kartokite šį pratimą kelis kartus per dieną. Kaip minėjome, iš pradžių nebus lengva, nes prireiks sąmoningų pastangų, kol pakeisite per daugelį metų susiformavusius blogus laikysenos įpročius.

 

Dar keli pratimai

⇒ Atsigulkite ant grindų, rankomis apkabinkite sulenktas per kelius kojas ir pasisūpuokite: iš pradžių – į šonus, paskui – pirmyn ir atgal.

⇒ Gulėdama ant grindų, vieną koją ištieskite, o kitą sulenkite, apkabinkite abiem rankomis ir spauskite kuo arčiau krūtinės. Paskui lėtai ištieskite sulenktą koją, nuleiskite ant grindų ir lenkite kitą koją. Kartokite pratimą bent po 10 kartų kiekviena koja.

⇒ Atsiklaupkite, rankomis įsiremkite į grindis ir kaip katė išrieskite nugarą. Pratimą neskubėdama pakartokite kelis kartus. Beje, šis pratimas ypač veiksmingas rytą, kai per naktį pailsėję nugaros raumenys būna labiausiai atsipalaidavę.

⇒ Atsiklaupkite rankomis remdamasi į grindis. Vieną ištiestą ranką lėtai kelkite lubų link, lydėdama delną žvilgsniu (sukdama galvą, pamankštinsi ir sprandą). Paskui grįžkite į pradinę padėtį ir pakartokite pratimą kita ranka. Iš viso – bent po 10 kartų kiekviena ranka.

⇒ Klūpėdama rieskitės į kamuoliuką, kol sėdmenimis pasieksite kulnus. Neskubėkite grįžti į pradinę padėtį: kiek galėdama spauskite kūną prie grindų ir pajuskite, kaip tempiasi kiekvienas nugaros raumenukas. Pratimą pakanka atlikti vieną kartą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius