Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Viskas apie alyvuogių aliejų: kaip išsirinkti kokybišką produktą, jį laikyti ir vartoti. Aiškina alyvuogių aliejaus someljė

Šiandien turbūt nė viena šeimininkė neįsivaizduoja virtuvės be alyvuogių aliejaus. Apie jo gerąsias savybes kalba tiek mitybos specialistai, tiek įvairių sričių medikai. Tačiau aliejus aliejui nelygu. Apie tai, į ką atkreipti dėmesį renkantis alyvuogių aliejų, kaip jį laikyti ir vartoti, kalbamės su vienintele Lietuvoje bei Baltijos šalyse alyvuogių aliejaus someljė ir profesionalia jo degustuotoja Liana Davletšina.
Alyvuogių aliejus
Alyvuogių aliejus / 123RF.com nuotr.

Alyvuogių aliejaus laikomas vienas stipriausių antioksidantų, kadangi jame gausu vitamino E ir polifenolių. Nors tai gryni riebalai, alyvuogių aliejuje vyrauja mononesočiosios riebalų rūgštys Omega-9. Tai labai svarbu, kadangi iš kituose riebaluose vyrauja Omega-6, kurios perteklius siejamas su uždegiminėmis organizmo ligomis. Teigiama, kad per dieną suvartojant 20 ml alyvuogių aliejaus, pasižyminčio bent minimaliu antioksidantų kiekiu, dėl sumažėjusio oksidacinio streso senėjimo procesai organizme vyksta lėčiau.

Kai kalbame apie alyvuogių aliejus, dažnai manome, kad jų visų sudėtis yra panaši, skiriasi tik skonis. Kaip yra iš tiesų?

– Po bendriniu terminu „alyvuogių aliejus“ gali slėptis labai skirtingos kokybės ir cheminės sandaros produktai. Ypač tyras alyvuogių aliejus (extra virgin olive oil) yra gana žemo rūgštingumo (0,8 proc.) bei laikoma kaip neturintis defektų. Tyras alyvuogių aliejus (virgin olive oil) yra žemesnės kokybės ir didesnio leistino rūgštingumo (nuo 0,8 iki 2 proc.) turi defektų. Tačiau tokio aliejaus rinkoje rasti labai sunku, kadangi joks gamintojas, net ir naudodamas prastą žaliavą, nenori sumažinti savo pelno bei nustatyti žemesnę alyvuogių aliejaus kategoriją ir atitinkamai žemesnę pardavimo kainą.

Alyvuogių aliejus/rafinuotas alyvuogių aliejus (olive oil/refined olive oil) – tai aliejaus mišinys, kurio pagrindas yra iš labai prastos kokybės alyvuogių išspaustas lampante aliejus. Tokio aliejaus rūgštingumas yra aukštas (per 2 proc.), jame daug toksinų, tad juo prekiauti draudžiama. Šį produktą būtina rafinuoti, t. y. apdoroti cheminiu būdu tirpikliais – kaitinant, balinant, dezodoruojant ir kitais būdais. Ir tai dar ne viskas. Norint prekiauti tokiu aliejumi, prieš tai jį reikia „pagerinti“, t. y. sumaišyti su ypač tyru ar tyru alyvuogių aliejumi.

Pastarųjų minimalus kiekis sudėtyje nereglamentuojamas, tad gali būti vos 1 proc.! Galutinis šio proceso rezultatas – rafinuotas alyvuogių aliejus (olive oil/refined olive oil). Jo apstu prekyboje, tačiau prieš naudodami jį turime atsakyti sau, ar norime maitintis produktu, pagamintu iš itin prastos žaliavos ir apdorotu cheminiu būdu?

Vienareikšmiai geriausias yra pirmas paminėtas – aukščiausios rūšies alyvuogių aliejus, išgautas tiesiogiai iš alyvuogių ir tik mechaninėmis priemonėmis arba kitaip ypač tyras alyvuogių aliejus.

Kuo naudingas alyvuogių aliejus ir kokie jo kiekiai rekomenduojami?

– Alyvuogių aliejus pasižymi išskirtine maistine verte – 99 proc. sudaro augalinės kilmės riebalai, kuriuose dominuoja mononesočiosios riebalų rūgštys (Omega-9) ir nedidelis kiekis polinesočiųjų riebalų rūgščių (Omega-6, Omega-3) bei sočiųjų augalinės kilmės riebalų rūgščių.

Likusi dalis – daugiau kaip 200 naudingų substancijų: antioksidantai, polifenoliai, vitaminai, kartu su naudingosiomis mononesočiosiomis rūgštimis veikiantys prevenciškai prieš širdies ir kraujagyslių ligas, padidėjusį kraujospūdį, vėžinius susirgimus (krūties, storosios žarnos, skrandžio, gerklės, burnos ir kitus), Parkinsono bei Alzheimerio ligas, kaulų retėjimą, artritą, diabetą, nutukimą, cholesterolį, kepenų ligas, virškinimo sutrikimus, regėjimo blogėjimą, net depresiją ar kognityvinę funkciją. Siekiant apsisaugoti nuo šių ligų rekomenduojama aliejų gerti prieš valgį, geriausia ryte, arba termiškai neapdorotą su maistu.

Jei išsirinkote kokybiško alyvuogių aliejaus butelį, išlošėte, nes jis taps ne tik puikiu maistu, maisto papildu, bet ir puikia grožio priemone. Taip, daug antioksidantų turintį alyvuogių aliejų rekomenduojama naudoti ir išoriškai – norint pamaitinti odą (alyvuogių aliejus nepriklauso alerginių medžiagų grupei, todėl tinka ir jautriai odai), pažeistus plaukus, nagus. Tačiau norint jausti realią naudą, šį produktą turime naudoti reguliariai ir gausiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius