Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Y kartos darbuotojai. Kokiomis savybėmis jie pasižymi?

Tyrimų centro „Pew“ duomenys patvirtina faktą – skirtumai tarp X, Y bei Z kartos – ne iš piršto laužti. Kas priimtina X kartos atstovui, gali visiškai netikti Y ar Z kartai. Siekiant išvengti nesusikalbėjimo darbe, į tam tikrus skirtumus atkreipti dėmesį būtina!
Darbas
Darbas / „Fotolia“ nuotr.

Kuo ypatingi X kartos darbuotojai? Kodėl jie kartais nesupranta Y kartos? O ko ateityje galime laukti iš jauniausiųjų – Z kartos atstovų? Pabandykime išsiaiškinti, ar paprasta skirtingų kartų atstovams darbe rasti bendrą kalbą. Kokiais būdais vieni kitiems galime padėti tai padaryti?

Naujoves vertinanti Y karta

Prognozuojama, kad maždaug po 10 metų darbo rinkoje karaliaus Y karta (gimę nuo 1981 iki 2000 metų). Y kartos atstovai augo globalizacijos, komunikacinių technologijų ir belaidžio ryšio eroje.

Tyrėjai pažymi, kad tai ypač lepinta karta. Jei tokiai priklausote, jums labiausiai tiks darbas, kuriame nestinga iššūkių, naujovių, kūrybiškumo.

Veikiausiai į socialinius tinklus žiūrite kaip į gyvenimo būdą, o ne pramogą. Jums labai svarbus jūsų aš, o ambicingumo galima tik pavydėti. Y kartos darbuotojai itin mėgsta pasirinkimo laisvę. Neįsižeiskite, jei esate vadovas, o jūsų darbuotojas „igrekas“ su jumis bendrauja visiškai betarpiškai, kaip lygus su lygiu, be didelių mandagybių.

Tiesa, Y kartos atstovams darbas nėra gyvenimas, nes jie dirba tam, kad galėtų gyventi, o ne atvirkščiai – gyvena, kad dirbtų. Beje, didelio nuoseklumo iš „igrekų“ tikėtis neverta. Tyrimai rodo, kad Y kartos darbuotojo darbo vienoje darbovietėje trukmė – vos dveji metai. Sugalvoję keisti darbą jie nejaučia didelio streso, nes šių žmonių nuostatos, požiūris formavosi stabilioje aplinkoje ir jie nejuto jokios grėsmės, kaip visuomenės reiškinio.

Kai kurių Y kartos žmonių problema – motyvacijos trūkumas. Mūsų šalyje gyvena tūkstančiai jaunuolių, kurie niekur nesimoko ir nedirba. Tyrimai tik patvirtina, kad visų gyvų organizmų, kurie gyvuoja nekonfliktinėje aplinkoje, motyvacinė sistema silpsta. Tad nesunku paaiškinti, kodėl dalis viskuo aprūpintų „igrekų“ nesistengia gerovės kurti patys.

Be to, pripratę prie socialinių tinklų teikiamo jausmo čia ir dabar, jie taip pat supranta realybę, todėl viskas turi būti pasiekiama arba gaunama tučtuojau!

Pranašumai. Y kartos atstovai puikiai atlieka kelias užduotis vienu metu, greitai įsisavina naują informaciją ir yra atviri naujovėms. Su jais bendraukite, jei norite nesustoti vietoje, išbandyti tai, kas nauja, ir žinoti, kuo gyvena visas pasaulis.

Plačiau apie skirtumus tarp X, Y bei Z kartos skaitykite 27-ajame „Ji + 7 dienos“ numeryje!

Redakcijos archyvo nuotr./Žurnalas „Ji + 7 dienos“ (27 nr.)
Redakcijos archyvo nuotr./Žurnalas „Ji + 7 dienos“ (27 nr.)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius