-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Žingsnis po žingsnio: 7 dienų gidas į laimę

Šių dienų chaose užsisukus tarp savo darbų ir kasdienybės rutinos prasta nuotaika apima toli gražu ne vieną – o kur dar apniukę orai ir tik kruopelytė saulės...
Kačiukas su šypsena
Kačiukas su šypsena / „Fotolia“ nuotr.
Temos: 2 Psichologija Laimė

Tokiomis akimirkomis ypač norisi šypsenos ir geros nuotaikos, tačiau kaip ją pasikelti? Portalas bbc.com siūlo išbandyti moksliniais tyrimais paremtą septynių dienų gidą į laimę, kuris žingsnis po žingsnio padės į gyvenimą žvelgti nors šiek tiek pozityviau. Ir jį vykdyti galite pradėti jau nuo artimiausio pirmadienio!

Pirmadienis – išreikškite savo mintis dienoraštyje

Šis būdas padės nuraminti ir protą, ir sielą, negana to – į visas savo problemas padės pažvelgti kiek iš kitos perspektyvos. Dienoraščio užvedimo bei rašymo naudą patvirtino ir mokslininkai – tyrimų metu paaiškėjo, kad per dieną prie jo praleidus bent po 15 minučių, ilgainiui sumažėja depresijos, nerimo simptomai, taip pat sustiprėja imuninė sistema ir pagerėja koncentracija.

Antradienis – padarykite keletą gerų darbų

Galbūt skamba kiek banaliai, bet šis būdas išties veiksmingas – žmonės, kurie sąmoningai stengdavosi per dieną padaryti bent penkis gerus darbus, jau po šešių savaičių tikino besijaučiantys kur kas laimingesni ir patenkinti savo gyvenimu. Tai buvo dalis tyrimo, kuris įrodė, kad dosnūs žmonės gyvena sveikiau ir laimingiau.

Trečiadienis – įvertinkite artimiausius žmones

Įsivaizduokite, kaip atrodytų jūsų gyvenimas be artimiausių draugų ar giminaičių? O jei neturėtumėte savo mylimiausio žmogaus šalia? Būtų skaudu, tiesa? Tyrimai rodo, kad dėkingumas ir kuo dažniau ištariamas paprastas „ačiū“ taip pat gerina pasitenkinimą gyvenimu.

Ketvirtadienis – išsirinkite seną nuotrauką ir ant nugarėlės parašykite, ką apie ją prisimenate

Taip pat skaitykite: 10 neįtikėtinai paprastų laimės patarimų ir įkvepiančių citatų

Psichologai pastaruoju metu atkreipė dėmesį, koks mūsų gyvenime iš tiesų yra svarbus aiškaus tikslo turėjimas – kaip ir prasmingi prisiminimai. Todėl daugelis jų rekomenduoja atlikti paprastą pratimą – išsirinkti seną, bet reikšmingą jums nuotrauką ir ant jos nugarėlės ar savo dienoraštyje parašyti, kodėl ta diena ar akimirka jums buvo tokia svarbi ir įsimintina.

Penktadienis – pažvelkite į ką nors didingo

Mokslininkai tikina, kad grožėjimasis didingais pastatais ar gamtos stebuklais – bažnyčiomis, bokštais, dangoraižiais ar paprasčiausiai – naktiniu dangumi taip pat prideda laimės, atpalaiduoja ir mažina nervinę įtampą. Anot jų, tokį efektą turi ir didingi vaizdai kompiuterio ar televizoriaus ekrane.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Kauno Kristaus prisikėlimo bazilika
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Kauno Kristaus prisikėlimo bazilika

Šeštadienis – pažadėkite sau bent savaitę pagyventi be televizoriaus, nesveiko maisto ar saldumynų

Dalykai, kurie anksčiau mums suteikdavo malonumą, bėgant laikui gali prarasti savo „skonį“, todėl pabandykite jų kuriam laikui atsisakyti ir atraskite juos iš naujo. Jau po septynių dienų vėl galėsite mėgautis tuo, ko taip pasiilgote. Ir negana to – taip išmoksite vertinti ir džiaugtis mažais dalykais.

Sekmadienis – jei yra už ką, atsiprašykite

Mokslininkai tikina, kad ilgą laiką mus slegianti kaltė gali turėti neigiamų ir ilgalaikių pasekmių bendrai mūsų organizmo sveikatai bei psichologijai, mat šis jausmas gali sukelti didelį liūdesį, nerimą ir savigraužą. Būtent dėl to – jei jaučiatės prieš ką nors prasikaltę ar ką nors nuvylę – atsiprašykite ir nusimeskite šią naštą sau nuo pečių.

Taip pat skaitykite: Ką turite padaryti iki 30-ties, kad būdami 50-ties jaustumėtės puikiai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius