Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 01 08

2019-ųjų metų interjero dizaino tendecijos: koraliniai akcentai, komfortas ir individualumas

Nauji metai atneša naujas spalvas, naujas svajones ir iššūkius, o visa tai atsispindi ir mūsų namuose. Kokios naujovės vyraus šiemet? Kur sutelkti dėmesį?
Interjero dizainas
Interjero dizainas / 123RF.com nuotr.

Apie tai kalbamės su „Pinkodelia“ interjero dizainere Urte Berūkštyte.

Asmeninio archyvo nuotr. /Urtė Berūkštytė
Asmeninio archyvo nuotr. /Urtė Berūkštytė

– Papasakokite, kokios vyraus interjero ir dizaino tendencijos 2019-aisiais?

– Ateinančių metų tendencijos realiai orientuotos į individualumą. Ši tendencija plinta dėl atsiradusių technologijų, besikeičiančio socialinio gyvenimo ir kitų aplinkos faktorių. Todėl ateinančiais metais dizainerių didžiausias iššūkis bus suprasti, ką klientai vertina ir kaip jie nori tai išreikšti savo aplinkoje, atrasti balansą tarp to, kas yra „madinga“ ir tai kas yra asmeniška, intymu ir individualu.

– Kas išlieka madinga, o kas ateina naujo, o galbūt sugrįžta seno?

– Tradicijos ir amatininkų meistriškumas bei medžiagų, tokių kaip mediena, molis ir terakota naudojimas, vėl iš naujo pradedamas vertinti. Sudėtingos detalės kartu su supaprastinta medžiaga leidžia mums įsivaizduoti gamybos procesą. Taigi, iš to kyla interjero tendencija – naudoti netobulas formas, palikti aštrius produktų kraštus bei visai neapdorotas medžiagas.

Tie patys dekoratyviniai daiktai, kurie paliekami visiškai neglazūruoti, tampa populiarūs. Natūralios, neapdirbtos medžiagos išties suteikia ramumo jausmą ir veikia kaip antistresinė programa. Ir tuo pačiu, ta pati, pavyzdžiui, natūraliai šilta spalvota terakota, puikiai dera su daugeliu interjero stilių, išaukština ryšį su gamta ir išties sukuria originalų ir žemišką įvaizdį.

– Ko vertėtų vengti kuriant interjero dizainą?

– Vienas iš labiausiai paplitusių klaidų, kurias žmonės daro, projektuodami savo namus, yra erdvės dydžio nesuvokimas ir per mažų arba per didelių baldų pirkimas. Nors pernelyg dideli baldai dažnai atrodo patogūs, tačiau kuomet jie neatitinka erdvės proporcijų, atstumai tarp baldų per maži, jie nefunkcionaliai išdėstyti bei suprojektuoti – tai automatiškai sutrikdo judėjimo erdvėje srautą ir tampa nepatogu gyventi.

– Kam bus skiriama daugiausiai dėmesio kalbant apie interjerą ir dizainą? Spalvoms, baldams, komfortui?

– Šiais metai itin išryškinama tai, kas patogu, pavyzdžiui, tie patys minkšti audiniai, tokie kaip veliūras, kuris per pastaruosius metus Google išaugo 400 proc. kaip ieškoma medžiaga. Jis dažnai kombinuojamas su dygsniuotomis medžiagomis, raukšlėmis bei plonomis detalėmis, kurios perdėtai pabrėžia komforto jausmą.

Taip pat pabrėžiamas individualumas ir kitoks požiūris. Šiuo metu populiariausi atspalviai yra raudoni, rusvi, ta pati koralo spalva, kuri simbolizuoja drąsą ir išskirtinumą. Interjere ši tendencija atsiskleidžia ne tik naudojant ryškias spalvas, bet ir skirtingus raštus, ekstravagantiškas tekstūras bei netikėtus jų derinius.

– Kokias naujoves patartumėte įtraukti, išbandyti? Daiktas, kurį rekomenduotumėte įsigyti 2019-aisiais?

– Dabar naujosios technologijos yra orientuotos ne tik tam, jog mums palengvintų gyvenimą, bet vis dažniau dėmesys skiriamas multifunkciniams daiktams ir tam, kad sutaupytume vietos erdvėje. Pavyzdžiui, vis populiaresni tampa aparatai, kur ne tik padaro kavą, bet ir tuo pačiu kitus gėrimus – sultis, kokteilius. Taip pat programėlės pagalba galima pasirinkti kalorijų kiekį, stiprumą ir kt.

Kita šių metų tendencija – tai pinti elementai. Jie išties sukuria jaukumo jausmą, tarsi atkartoja gamtos elementus, tad šios netikslios, natūralios formos padeda atsipalaiduoti. Nesvarbu, ar tai būtų minimalus interjeras ar moderni klasika, pintos detalės puikiai dera prie daugelio interjero stilių.

– Šiais metais buvo labai daug kalbama apie tai, kad nedideli butai yra populiariausi ir apskritai erdvės traukiasi. Ar jūs tam pritariate? Kaip manote, ar nedideli gyvenamieji plotai nukonkuruos erdves? Koks vyrauja požiūris šiuo klausimu 2019-aisiais?

– Pasaulio miesto gyventojų sparčiai daugėja, miesto teritorijose iki 2050 m. galėtų gyventi 68 proc., 2,5 milijardo žmonių. Daugelis kraustosi kuo arčiau centro, todėl atsiranda mažų butų tendencija bei multifunkcionalių, intelektualių, universalių baldų, kurie yra smulkūs ir puikiai prisitaikytų prie naujų žmonių poreikių, reikiamybė.

– Ką galite pasakyti apie šių metų spalvą – koralinę? Ji prigis interjeruose, o gal lietuviai išlieka santūrūs?

– 2019-ųjų metų koralinė spalva simbolizuoja aktyvumą, džiaugsmingumą bei įgimtą poreikį optimizmui. Ši spalva skatina veiklumą, kiekvienas iš mūsų skirtingai atranda ryšį su gamta, o gamta – tai energija, kuri paverčia gyvenimą gyvybingu ir kupinu optimizmo.

Nors lietuviai vis dėlto į tendencijas žiūri santūriai, dažniausiai vis lieka prie neutralių spalvų kaip smėlio, pilkšvų, baltų atspalvių, tačiau nesako ne – detalėms, aksesuarams, kurie išsiskiria neutralioje aplinkoje ir kontrasto pagalba suteikia erdvei žaismingumo jausmą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius