Agronomas Tautvydas Gurskas sako, kad po šios vasaros galima pastebėti, kad daugelis vaisių ir uogų buvo „pasipuošę“ rudomis, juodomis dėmelėmis, augalai kentėjo nuo rauplių ir kitų ligų.
„Siūlyčiau rudenį atlikti vaiskrūmių ir vaismedžių dezinfekavimą. Kol dar augalai yra su lapais (t. y. nukritę apie 50 proc.), siūlyčiau naudoti 5 proc. tirpalą, pavyzdžiui, karbamido, ir nupurkšti visus vaismedžius ir vaiskrūmius. Tai tikrai padės sumažinti įvairių ligų riziką, vadinasi, ir derlius bus gausesnis bei sveikesnis“, – tikina T.Gurskas.
Jis priduria, kad pavasarį, kai oro temperatūra viršija 10 laipsnių, galima pakartoti ir atlikti vadinamąjį mėlynąjį purškimą su vario sulfato preparatais. Tik svarbu purkšti, kai pumpurai dar nėra prasprogę.
„Reikia purkšti visą medį ar krūmą ir būtinai pomedžius. Šį darbą atlikite ramiu oru, kai nėra vėjo, taip pat būtų puiku, kad po šio darbo bent tris keturias valandas nelytų.
Purškiame iš apačios į viršų, nes ir kenkėjai ir ligos dažniausiai būna lapų apačioje, o besileidžiantis rūkas, lašeliai mums padengia ir išorinį lapų, medžio paviršių“, – sako T.Gurskas.