Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 05 27

Kaip rūpintis balkoninėmis gėlėmis, kad jos žydėtų visą vasarą: patarimai ir naujos veislės

Balkoninės gėlės suteikia jaukumo ir grožio jūsų namams, tačiau tam, kad jos visą vasarą džiugintų žiedais, reikia žinoti tam tikras priežiūros taisykles.
Gėlės balkone
Gėlės balkone / Vida Press nuotr.

Kaip teigia apželdinimo kursų „Geltonas karutis“ organizatorė, tinklaraštininkė Lina Liubertaitė, mūsų tikslas – kad gėlės gerai jaustųsi vazonuose ir dovanotų žiedus. Tačiau kaip išsirinkti tinkamas gėles, kaip jas auginti?

Pirmas patarimas: kurioje pusėje jūsų balkonas?

„Patarčiau atsižvelgti į pasaulio šalis, t. y., kurioje pusėje yra jūsų balkonas – rytinėje, vakarinėje, pietinėje ar šiaurinėje, ir tik tada rinktis gėles. Kai augalas auga gamtoje, dirvoje, jis turi geresnes sąlygas prisitaikyti, jeigu šios bus jam nepalankios. Tačiau jeigu augalas yra vazone, žemės jis turi nedaug, tad jis yra labai stipriai priklausomas nuo gamtos sąlygų. Vadinasi, mes tų augalų, kurie mėgsta pavėsį ir drėgmę, neauginame saulėje, nes jie ten labai greitai iškeps. Lygiai taip pat tų augalų, kuriems labai patinka saulė, kurie puikiausiai auga sąlyginai sausomis sąlygomis, neauginsime pavėsyje ir drėgmėje, nes kitaip su jais galėsime labai greitai atsisveikinti“, – sako Lina.

Fotolia nuotr./Lobelijos
Fotolia nuotr./Lobelijos

Taigi svarbiausia išsiaiškinti, kas patinka augalams, ir tada juos rinktis, nes vazoninių gėlių pasirinkimas yra labai didelis ir jos tinka pačioms įvairiausioms sąlygoms.

Antras patarimas: ką daryti, jeigu balkonas yra pietinėje pusėje?

„Tai šiek tiek ekstremali situacija, nes jei vasarą nėra jokio pavėsio ir šešėlio, net patys didžiausi sausamėgiai augalai gali „nusibaigti“, nudegti, išdžiūti – laistyti gali tekti kelis kartus per dieną ir to gali būti per mažai“, – pastebi L.Liubertaitė.

„Mano patarimas – sukurkite tam tikrą uždangą: arba sodinkite aukštesnius augalus šalia balkono krašto, kad jie šiek tiek pridengtų karštąją saulę ir giliau esantys augalai nekentėtų, arba galima sugalvoti ir susikurti tam tikrą konstrukciją, kuri apsaugos augalus. Tai gali būti iš vytelių pintos ar medinės uždangos, įvairūs stogeliai, kurie iš dalies pridengtų augalus pačiomis karščiausiomis valandomis – nuo 12 iki 15 val.“, – pataria Lina.

Shutterstock nuotr./Begonijos
Shutterstock nuotr./Begonijos

Trečias patarimas – kuo ilgiau išlaikyti drėgmę

Norėdami kuo ilgiau išlaikyti drėgmę, augalus auginkite kuo didesniame vazone. Kuo jis didesnis, tuo augalas ilgiau išlaiko stabilią temperatūrą ir drėgmę, šaknys gali geriau pasimaitinti. Kuo mažesnis vazonas, tuo dažniau jį turime laistyti.

„Drėgmę ilgiau išlaikysite ir tada, jeigu persodindami augalus į dirvožemį įmaišysite įgėrio granulių, kurių galite įsigyti bet kurioje specializuotoje sodo ir daržo prekių parduotuvėje. Jas berti patariama apatiniame vazono sluoksnyje. Tos granulės sugeria vandenį ir po truputėlį drėgmę atiduoda augalams. Tai išties vienas efektyvių būdų kuo ilgiau išlaikyti drėgmę vazono viduje. Aišku, jeigu jūs išvažiuojate kelioms savaitėms, įgėrio granulių gali ir nepakakti, todėl vertėtų pasirūpinti, kad kas nors gėles palaistytų“, – sako apželdinimo kursų organizatorė.

Shutterstock nuotr./Petunijos
Shutterstock nuotr./Petunijos

Yra ir kitų būdų, padedančių augalams išlikti gyvybingiems, tai lėtas laistymas. Tam tinka paprasčiausi plastikiniai buteliukai, pripildyti vandens ir įsmeigti į žemę, taip pat galima įsigyti ir mažų vandens rezervuarų, kurie pamažu augalams atiduoda vandenį. Yra ir išmaniųjų vazonų, kurie rezervuarą turi vazono apačioje ir taip „girdo“ augalą.

Verbenos
Verbenos

„Visi šie dalykai pabrangina kuriamą augalų kompoziciją, nes kainuoja papildomai. Tačiau tai nereiškia, kad turite augalą pamiršti ir nelaistyti. Pasidomėkite, kaip veikia tokios augalo drėkinimo sistemos ir užmeskite akį, ar jūsų gėlėms viskas gerai“, – pataria L.Liubertaitė.

Ketvirtas patarimas – ką daryti, kai drėgmės per daug?

„Augalai ne ką mažiau kenčia ir tada, kai juos perlaistome, kai drėgmės būna per daug. Būtina, kad vazono dugne būtų skylė, padarytas drenažas, jog vanduo galėtų lengviau nutekėti. Jeigu tos skylės nėra, imate ir prasigręžiate, nes kitu atveju gerai palaistyti augalą yra labai sudėtinga – vanduo užsistovi, neišbėga ir pan. Dar vienas dalykas, kurį patariama daryti, – persodinant augalą į vazoną jo dugne bent per porą pirštų pridėti keramzitinių granulių, molio šukių, kad vandens nubėgimas būtų laisvesnis, o drenažas geresnis“, – pataria pašnekovė.

Shutterstock nuotr./Pelargonijos
Shutterstock nuotr./Pelargonijos

Penktas patarimas – ar reikia tręšti?

„Visos vazoninės gėlės auga nedideliame žemės plote ir jos neturi galimybės dalyvauti ekosistemoje, todėl maisto medžiagų joms trūksta. Gėles balkone auginame dėl grožio, dėl jų ryškių žiedų, todėl norėdami džiaugtis gražiu vaizdu, ilgalaikiu žydėjimu, turėtume tas gėles ir patręšti. Geriausias pasirinkimas – sodinant gėles ir kuriant tam tikras kompozicijas iš karto permaišyti dirvožemį su lėtai tirpstančiomis ilgo poveikio trąšomis, kurių jums užteks išties ilgam. Yra ir kitų tręšimo būdų, tačiau kad ir kurį pasirinktumėte, nepamirškite, kad geriau jų nepadauginti ir skirtingų tręšimo būdų nenaudoti, laikytis instrukcijų“, – sako Lina.

Kokios gėlės geriausiai augs saulėje, o kokios pavėsyje?

Saulėje puikiai sužibės čiobreliai, patagoninės verbenos, pelargonijos, kurių galima rasti įvairių spalvų. Pastarąsias derinant su dekoratyvinėmis žolėmis toks derinys gali suskambėti visai naujai.

„Apskritai patarčiau įprastas gėles derinti su dekoratyvinėmis žolėmis, nes dideliais žiedais augalai atrodo statiški, o šiūriuojančios žolės suteikia kitokio, magiško, šiuolaikinio potyrio“, – siūlo apželdinimo kursų organizatorė.

Vida Press nuotr./Gebenė
Vida Press nuotr./Gebenė

Prie pietinių dar galime priskirti lobelijas, gvaizdūnes, ešolcijas. Prie šiaurinės pusės (kur pavėsis) gerai augs gumbinės begonijos, žiemės, reikėtų nepamiršti ir gebenės, kuri pasižymi spalvotais lapais. „Ir dar rekomenduoju iš rudens pasirūpinti pavasariu – pasodinkite tulpių ir kitų svogūninių gėlių į vazonus, kad jau nuo ankstyvo pavasario turėtumėte žydintį balkoną“, – sako tinklaraštininkė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius