-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 10 04

5 finansiniai klausimai, kuriuos turite aptarti, jei nusprendėte apsigyventi drauge

Jei ketinate santykius perkelti į kitą lygmenį – apsigyventi drauge, rekomenduojame aptarti svarbų aspektą – pinigus. Tai išties svarbus momentas, todėl neignoruokite ir atsakingai tam pasiruoškite, net jei dabar atrodo, kad meilė įveiks visus sunkumus.
Pora
Pora / 123RF.com nuotr.

Gyvenimas drauge (net jei nesate susituokę) yra savotiškas šeiminio gyvenimo testas. Jums dviese gali būti smagu leisti laisvalaikį, gaminti valgį, mylėtis, bet ar bus taip pat komfortiška, kai reikės tartis, kas moka buto nuomą (ar paskolą), kaip dalijatės mokesčius, kiek skiriate maistui, paslaugoms ir pramogoms? O gal vienas jūsų pernelyg išlaidaujate, užtat nepraleidžiate progos pasišaipyti, kaip kitas taupo?

Visi įpročiai gali stipriai paveikti poros gyvenimą, o nesutarimai – sukelti konfliktus, rašo „Elle“. Todėl geriau visgi nepalikti to klausimo „ai, kada nors“ – proga yra dabar, todėl pavakarieniaukite ir šiuos svarbius klausimus visgi aptarkite.

Kokia tavo finansinė padėtis?

Visai tikėtina, kad kalbėtis apie pinigus yra ne itin jauku. Su darbdaviu kalbėtis apie atlygį viena, o apie savo finansus atsiverti gyvenimo partneriui – visai kas kita. Tačiau tai puiki proga abiem pasidalyti savo patirtimi, atsiverti ir prisipažinti, jog, tarkim, nesugebate taupyti ar niekaip nesumokate laiku mokesčių už būstą.

Pinigų tema daugeliui porų yra nekomfortiška, todėl čia idealaus pokalbio scenarijaus niekas jums nepasiūlys. Geriausia pasirašyti esminius punktus, jei jums keblu kalbėti. Aišku, išsamių banko išklotinių nereikia, tačiau pasakyti vienas kitam, kiek uždirbate, kad orientuotumėtės, koks jūsų biudžetas, jau būtų didelis žingsnis.

Kaip dalinsimės išlaidas?

Jei nusprendėte gyventi kartu, pats laikas apibrėžti, kas yra „tavo“, „mano“, o kas „mūsų“. Gal atrodo labai tiesmukiška ir pragmatiška, tačiau kalbėdamiesi galite nustebti, kokie skirtingi gali būtų jūsų abiejų įsitikinimai bei lūkesčiai.

Tarkim, jūs nusprendžiate, jog partneris moka už būstą, taigi pasiūlote mokėti už maistą. O kaip su pramogomis? Nusprendžiate, kad vieną kartą už teatrą mokės jis, o kitą kartą už filmą – jūs. Kuo daugiau kalbėsitės, diskutuosite ir tarsitės, tuo labiau atsipalaiduosite ir jausitės laisvesni savo sprendimuose.

Taip, dviese gyventi yra lengviau, tačiau kitas žmogus neturi būti jūsų norų tenkintojas. Apskritai galite tartis, kad kiekvieno suma yra asmeniška, tačiau turite bendrą „šeimos taupyklę“, į kurią abu atidedate tam tikra sumą, proporcingą jūsų pajamoms. Iš ten – ir mokesčiai, maistas, drabužiai, dovanos draugams, kelionės.

Kaip tavo šeimoje tėvai tvarkė finansus?

Kalbėtis bus lengviau, jei suvoksite, kad kiekvienas žmogus iš savo šeimos atsineša vertybes bei įsitikinimus, ir jie gali būti labai skirtingi.

Gal tėvas nuolat priekaištavo mamai, kad jis godi kaip nagas ir spaudžianti pinigus. Gal mama gyveno labai patogiai ir buvo įsitikinusi, kad viskuo šeimoje rūpinasi vyras, o jos pinigai – tik savo reikmėms ir vaikų dovanėlėms.

Gali būti, kad jūsų šeimoje net nebuvo kalbama apie pinigus, niekas neplanuodavo pirkinių ir netgi neturėdavo tikslo sutaupyti. Bet pradėję pasakoti apie savo šeimą, patys imsite suvokti ir matyti, kokios šeimos modelio norite, be to, įteiksite ir partneriui dovaną – pasitikėjimą juo ir savo atvirumą.

Pokalbis apie šeimą gali jus suartinti, jūs imsite vienas kitą geriau suprasti ir galbūt surasite būdą abu, kaip pradėti tvarkytis savo „namų ūkyje“.

Ar turi paskolų?

Jei kalbatės apie tas, vadinasi, esate gana artimi. Pokalbis apie kreditus – jau kita pokalbio apie pinigus linija, tačiau ji yra be galo svarbi.

Finansiniai įsipareigojimai neabejotinai veikia jūsų materialinę atsakomybę.

Sueinant gyventi drauge, partneris turėtų žinoti jūsų finansinius įsipareigojimus: gal mokate už automobilį, už studijas arba gal reguliariai padedate – pervedate pinigų skurdžiau gyvenantiems tėvams. Finansiniai įsipareigojimai neabejotinai veikia jūsų materialinę atsakomybę.

Kalbėjimasis apie tai su partneriu – tai ne tik pasitikėjimas juo, bet ir rodo jūsų finansinį raštingumą. Netgi kreivoka ir daug klausimų kelianti kredito istorija visiškai nereiškia jūsų negebėjimo tvarkytis su pinigais – gal jūs tiesiog neįsigilinote į sistemą ar turite laikinų sunkumų.

Atminkite – jūs neturite nieko gėdytis. Juk kai einate pas gydytoją ar į banką, tai jiems, svetimiems žmonėms, juk turite iškloti viską apie save, taigi kodėl negalite apie tai kalbėtis su žmogumi, kurį mylite?

Net jei partneris sureaguos netinkamai, tai irgi bus signalas jums – ar tikrai norite kurti santykius su šiuo žmogumi? Taigi jau geriau pasikalbėti anksčiau nei vėliau.

123RF.com nuotr./Taupymas
123RF.com nuotr./Taupymas

Kaip planuosime didelius pirkinius?

Ši dali bene įdomiausia, bet aptarti irgi reikėtų. Gal turite bendrų planų, tarkim, atidaryti kepyklėlę? O gal partneris nori įsigyti namuką Ispanijoje? Nesivaržykite – kalbėkitės apie savo svajones ir troškimus. Gal net sugebėsite vienas kitą įkvėpti, palaikyti ir prisidėti prie tos svajonės. O gal išsivystys bendra idėja – kelionė aplink pasaulį, pagyventi pusmetį svečioj šaly? Tai įmanoma, svarbu dalytis, turėti tikslą ir jo siekti.

Taigi draugiška kritika, nuoširdus palaikymas ir bendras biudžetas gali jūsų porai atverti naujus horizontus. Pirmyn!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius