Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 11 25

Facebook grupė „Pinigai ir reikalai“ neigia mitus – diskusija apie finansus gali būti lengva ir suprantama kiekvienam

Dažnai susiduriame su dilema – kaip tvarkyti asmeninius pinigus? Pasikalbėti apie savo piniginės reikalus galime tik su pačiais artimiausiais žmonėmis, o jeigu jiems trūksta kompetencijos? Kreiptis į finansų specialistus nesiryžtame, jei, mūsų manymu, sąskaita neišsipūtusi iki investavimo galimybių. Tačiau net ir nedidelės santaupos reikalauja tinkamo požiūrio, kad visuomet jaustume saugią finansinę „pagalvę“.
Taupymas
Taupymas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Daugelis ieško atsakymų į šiuos klausimus, naršo internete, bendrauja, dalijasi patirtimi – iš tokių diskusijų FB platformoje susiformavo bendraminčių grupė „Pinigai ir reikalai“, jungianti per 22 tūkstančius narių.

FB grupė „Pinigai ir reikalai“ atvira visiems, kurie nori sužinoti apie pinigus, jų taupymą ir investavimą, pasidalyti patarimais. Čia sukurta draugiška ir saugi aplinka užduoti klausimus – kaip taupyti „išmaniai“, įdarbinti banko sąskaitoje sukauptus pinigus, diskutuoti apie ekonomiką, finansus, paskolas, duomenų apsaugą, tvarumą, mokslus ir kitomis su finansais susijusiomis temomis. Grupėje galima rasti naudingos informacijos nuorodų, knygų, tinklalaidžių, kurios padės didinti finansinio raštingumo žinias bei tobulinti finansinius įgūdžius. „Pinigai ir reikalai“ taiko tik vieną taisyklę – jokių reklaminių įrašų ir brukamų paslaugų.

Nuo investavimo iki vaikų finansų pradžiamokslio

Grupę „Pinigai ir reikalai“ administruojanti Justina sako, kad čia susirinkę žmonės diskutuoja pagrindinėmis asmeninių finansų valdymo temomis: biudžetas, taupymas, investavimas, skolinimasis. Visas šias finansų sritis galima išplėtoti į įdomias ir kiekvienam aktualias diskusijas. „Grupės nariai kelia klausimus ir reiškia savo nuomonę apie tai, kaip pradėti investuoti, į ką svarbu atkreipti dėmesį, kur gauti didžiausią grąžą. Kitiems rūpi, kaip subalansuoti savo biudžetą, kokius finansinius įrankius naudoti kasdienio biudžeto kontrolei“, – pasakoja J.Bagdanavičiūtė.

Grupės nariams aktualu ir tai, kaip sutaupyti ir sumažinti kasdienines išlaidas ar kaip tvariai panaudoti turimus resursus, kad prisidėtume prie mažesnės gamtos taršos. „Didelio dėmesio sulaukia ir yra viena iš populiarių temų apie vaikų finansinį raštingumą. Tėvams aktualu, kiek vaikams duoti kišenpinigių, kaip mokyti vaikus su jais elgtis, kaip supažindinti vaikus su finansų pradžiamoksliu namuose“, – teigia paskyros administratorė, pabrėžianti, kad grupė „Pinigai ir reikalai“ paprastai ir aiškiai kalba apie pinigus bei taupymą.

Tvarkyti pinigus reikia išmanymo

Pasak J.Bagdanavičiūtės, „Pinigai ir reikalai“ nariai taip pat diskutuoja ir kasdieninėmis aktualiomis temomis – kas vyksta Lietuvoje ir kokios įtakos tai turi jų finansinei situacijai: kokį elektros tiekėją pasirinkti, kaip kaupti pensijai, ką reikia žinoti apie mokesčius ir t.t. „Grupėje pasirodo ir šmaikščių komentarų, kuriuose galime atpažinti ir savo ar savo aplinkos žmonių elgesį su pinigais, suprasti, kad nesame tobuli, net finansų ekspertai ne visada su savo pinigais pasielgia racionaliai, padaro klaidų“, – mano paskyros administratorė.

Paskyroje rasite įdomios statistikos – štai viena naujausių skelbia apie tai, kaip pasikeitė lietuvių finansiniai lūkesčiai, kuriuos pakoregavo pandemija. Jei pernai viduriniajai klasei save priskiriantys gyventojai manė, kad oriam gyvenimui užtikrinti pajamas reikėtų padidinti 71 proc., tai šiemet jos sumažėjo iki 61 proc.

Atsakymus gausite čia ir dabar

Diskusijose dalyvaujanti finansų ekspertė Aistė sako, kad grupė „Pinigai ir reikalai“ naudinga ir aktuali tuo, kad Lietuvoje iš esmės yra žemas finansinis raštingumas, o paprastam žmogui iškyla labai daug aktualių finansinių klausimų. „Daugelis net nežino kur kreiptis, jei nori gauti informacijos konkrečia tema. Platforma „Pinigai ir reikalai“ sukuria galimybę ne tik paklausti kiekvienam suprantama kalba, bet gauti atsakymus čia ir dabar, nesugaištant daug laiko, neišleidžiant papildomų pinigų, taip pat lengviau užmegzti kontaktą su finansų specialistais tam tikra tema“, – sako finansų ekspertė.

Aistė grupėje dalijasi savo žiniomis, nes gali padėti, rekomenduoti, nukreipti, išspręsti problemą: „Kartais pataisau neteisingai pateiktą informaciją, kurią klausiantis žmogus „išgirdo iš kaimyno“. Trumpai tariant, ši grupė – puikus supaprastintas būdas gauti svarbią informaciją žmogišku pavidalu, o ne bendrauti su popieriais ir sistemomis.“

Įdomu sužinoti, kaip žmonės elgiasi su pinigais

Finansų konsultantė Edita grupėje dalyvauja ne tam, kad sužinotų, o tam, kad dalintųsi: „Turiu savo šaltinius, iš kurių semiuosi žinių. Įdomu sužinoti tai, kaip žmonės elgiasi su pinigais, ką galvoja apie pinigus.“ Jos teigimu, daug žmonių grupės „Pinigai ir reikalai“ įrašus skaito tyliai ir niekaip nereaguoja, nerašo komentarų.

Nuotaikingai savo motyvus prisijungti prie grupės komentuoja Evaldas: „Į grupę pakvietė žmona, šeimoje ji labiausiai užsiima finansiniais klausimais, aš tik moku visus mokesčius, o visa kita atiduodu jai. Grupėje „Pinigai ir reikalai“ man aktualios informacijos nelabai randu, nes svarbiausius finansinius sprendimus jau esu priėmęs, bet kartais tiesiog įdomu paskaityti, kokios kitų narių patirtys, kaip keičiasi žmonių poreikiai ir, apskritai, kaip elgiasi su pinigais savo namų ūkiuose.“

Kaip atidėti paskolą ir padidinti sąskaitą banke?

Loreta, neseniai prisijungusi prie šios FB grupės, sako besidominti viskuo, kas susiję su finansais, jų taupymu, kaupimu ir investavimu: „Esu prisiregistravusi keliose grupėse ir randu man naudingos informacijos.“ Ji pasidalijo asmenine patirtimi apie „paskolų atostogas“ – būsto paskolą atidėjo 3 mėnesiams ir nors reikėjo mokėti palūkanas, bet būsimos įmokos padidėjo tik 2 eurais, nes išsidalino likusiam 13 metų laikotarpiui. „Paskolos atostogos man labai pravertė įgyvendinant savo planus“, – rašo grupėje Loreta, o kiti grupės nariai dalijosi savo patirtimi, reiškė savo nuomonę apie šią paslaugą.

Stanislovas prisijungė prie grupės, nes kaip pats sako, yra jaunas ir nieko neišmanantis apie finansus: „Gaunu nedidelį atlyginimą, man nuolat trūksta pinigų, bet pavyko šiek tiek susitaupyti. Norėčiau santaupų turėti daugiau, todėl tikėjausi grupėje atsiras naudingos informacijos, kaip ir kur investuoti“.

Stanislovas atvirauja, kad sąskaitoje turi tris tūkstančius eurų, ši suma tiesiog guli banke neliečiama – gal pinigus galima investuoti, kad jie pradėtų augti? Tačiau jis sužinojo, kad suma per daug maža ir ją geriausia laikyti kaip „finansinę pagalvę“. „Man įdomi informacija ir apie pensijų kaupimą, bet aš nekaupiu, nes netikiu, kad sulauksiu pensijos – pasiklausiau žmonių ar gerai elgiuosi? Atsakymus gavau, nors ir nelabai tikslius“, – sako vyras.

Madingi iššūkiai liečia ir finansus

Platformoje „Pinigai ir reikalai“ atsiranda ir įdomių iniciatyvų. Aistės keturių asmenų ir vieno šuns šeima paskelbė taupymo iššūkį per mėnesį išgyventi už 850 eurų. „Iš grupės narių gavome daug patarimų ir kaip sutaupyti, ir kaip netaupyti, o daugiau uždirbti, žmonės atvirai dalijosi savo asmenine patirtimi ir nuomonėmis“, – sako Aistė. Jos šeimai aktualūs kasdieniai taupymo klausimai: kaip pasigaminti skanų, sveiką bei nebrangų maistą, ar yra galimybė pakeisti mažiau išlaidų reikalaujančius įvairių paslaugų tiekėjus ir kt.

„Svarbiausia, kaip išsiugdyti įprotį su pinigais elgtis atsakingai, nepasiduoti emocijoms „noriu ir perku“, – teigia dviejų vaikų mama. Aistei taip pat aktualūs ilgalaikio taupymo klausimai – pinigų kaupimas vaikų ateičiai, įdomios ir pasyvios pajamos iš investavimo nedidelėmis sumomis: „Tuo pradėjome labiau rūpintis, kai gimė dukros, juk joms reikia rodyti pavyzdį, ugdyti finansiškai raštingus piliečius.“

O ką jūs norėtumėte paklausti apie finansus ar sužinoti apie investavimą, kokia asmenine patirtimi norėtumėte pasidalyti? Diskusijos, klausimai ir atsakymai FB paskyroje „Pinigai ir reikalai“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius