Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 11 05

Kokie buities prietaisai namuose naudoja daugiausiai elektros energijos ir kaip sutaupyti? Eksperto patarimai

Be elektros prietaisų savo buities neįsivaizduojame. Kurie iš jų yra mažiausiai draugiški mūsų piniginei? Ar yra būdų, kaip galima sutaupyti? Mitas ar tiesa, kad iš elektros lizdo neištrauktas, pavyzdžiui, telefono įkroviklis taip pat naudoja elektros energiją?
Elektros apskaitos prietaisas
Elektros apskaitos prietaisas / 123RF.com nuotr.

Nepriklausomo elektros energijos tiekėjo „Enefit“ generalinis direktorius Vytenis Koryzna sako, kad šiandien pasaulyje vis dažniau naudojami išmaniųjų namų sprendimai, kurie padeda efektyviau naudoti energijos išteklius.

„Išmaniojo namo sistemos leidžia apjungti daugelį namuose esančių įrenginių ir valdyti juos vienoje platformoje. Pavyzdžiui, išmaniojo namo sistemos gali automatiškai valdyti namų apšvietimą, vandens ar oro šildymą, patalpų vėdinimą ir atlikti kitas funkcijas.

Daiktų interneto sprendimai taip pat gali padėti užtikrinti efektyvesnį ir patogesnį įvairių įrenginių naudojimą, analizuodami energijos suvartojimą ir kitus parametrus. Todėl atnaujindami ar įsirengdami naujus savo namus, esant galimybei, turėtumėte apsvarstyti išmaniųjų sprendimų įsidiegimą.

Negana to, išmanieji namai neabejotinai siejami ir su tvarumu. Todėl viena iš opcijų galėtų būti saulės elektrinės įsirengimas ant savo namų stogo. Šis sprendimas ne tik ilgalaikėje perspektyvoje padės sutaupyti, bet ir prisidės prie tvaresnio gyvenimo“, – teigė V.Koryzna.

123rf.com/Išjunkite šviesą
123rf.com/Išjunkite šviesą

– Mitas ar tiesa, kad neištraukus kompiuterio kroviklio ar elektrinio arbatinio laido iš elektros lizdo, „sukasi“ elektra? Žiniasklaidoje buvo rašyta, kad dauguma prietaisų, kurie nenaudojami, bet tiesiog įjungti į elektros lizdus ar veikia budėjimo režimu – siurbia elektros energiją. Televizorius, kompiuteris, mobiliųjų telefonų įkrovikliai, skalbyklė, mikrobangų krosnelė...

– Tai yra visiška tiesa. Neišjungus prietaiso iš elektros lizdo, šis ir toliau naudoja elektros energiją. Todėl visuomet svarbu atminti, kad visi nereikalingi prietaisai namuose turėtų būti ne tik tiesiog išjungiami paspaudus mygtuką, bet ir atjungiami nuo elektros tinklo ištraukiant kištuką iš lizdo.

Tada ne tik būsite užtikrinti, kad be reikalo neeikvojate energijos ir taip prisidedate prie tvarumo, bet ir apsaugosite savo namus nuo nelaimingų incidentų, o pačius prietaisus – nuo nenumatyto gedimo, staiga padidėjus elektros įtampai.

Kita vertus, prietaisų išjungimas yra kompromisas komfortui, patogiam gyvenimui, todėl kiekvienas turėtume užduoti sau klausimą, ar norime susimokėti už patogumą.

– Teigiama, jog jei tokių elektros prietaisų namuose yra keliolika – per metus pavėjui šeima gali paleisti apie 600 kWh. Ar tai tiesa?

– Jeigu namuose yra gausu prie elektros tinklo prijungtų prietaisų, šie per vienerius metus iš tiesų gali papildomai sunaudoti elektros energijos už keliolika ar keliasdešimt eurų.

Pavyzdžiui, skaičiuojama, kad „budintis“ šiuolaikinis LED televizorius per metus sueikvoja energijos maždaug už 1–2 eurus, panašias sąnaudas sudaro ir skalbyklė ar robotas-siurblys.

Bendrai skaičiuojama, kad visi prietaisai, palikti elektros lizde, papildomai elektros sąskaitą padidina nuo 10 iki 20 proc., todėl galima teigti, kad tiek galite sutaupyti, jei prietaisus naudosite atsakingai.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vytenis Koryzna
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vytenis Koryzna

– Mobiliojo telefono įkroviklis atrodo vienas „nekalčiausių“ elektros prietaisų. O kaip yra iš tiesų – ar geriau jį ištraukti iš elektros lizdo, kai telefonas nėra kraunamas?

– Taip, elektros lizde paliktas telefono įkroviklis, net jei jis nekrauna įrenginio, vis tiek eikvoja energiją. Analogiška situacija tinka ir elektros lizde paliktam nešiojamojo kompiuterio krovikliui.

Visi prietaisai, palikti elektros lizde, papildomai elektros sąskaitą padidina nuo 10 iki 20 proc.

Nors šių prietaisų sąnaudos nėra didelės ir per metus gali siekti apie eurą, tačiau šiuo atveju svarbu kalbėti ir apie saugumą. Pasitaiko atvejų, kai elektros lizde paliktas įkroviklis užsiliepsnoja, todėl neištrauktas jis kelia grėsmę ir jūsų turto saugumui.

Tokie incidentai dažniau nutinka tiems krovikliams, kurie nėra originalūs, pagaminti abejotinos kilmės gamyklose ir įprastai būna žymiai pigesni.

– Mikrobangų krosnelė? Brangus, kalbant apie elektrą, namų malonumas? O dulkių siurbliai-robotai ir jų įkrovimas?

– Tiek mikrobangų krosnelė, tiek robotas-siurblys taip pat yra imlūs energijai, jeigu yra prijungti prie elektros tinklo. Šiuo atveju tokiems prietaisams galioja paprasta taisyklė – jei jie turi vadinamąjį budėjimo režimą, jie neabejotinai naudoja elektrą. Tą puikiai iliustruoja mikrobangų krosnelės ekranėlyje rodomas laikas ar ant roboto-siurblio deganti nedidelė švieselė. Skaičiuojama, kad tokio tipo prietaisai per metus gali papildomai sunaudoti elektros už 2–3 eurus.

Shutterstock nuotr./Mikrobangų krosnelė
Shutterstock nuotr./Mikrobangų krosnelė

– Kokie buitiniai elektros prietaisai sunaudoja daugiausiai energijos?

– Didžiausi energijos „rijikai“ yra seni prietaisai, pavyzdžiui, senos kartos kineskopiniai televizoriai ar neekonomiški šaldytuvai. Savo ruožtu technikos gamintojai dabar daug investuoja ne tik į tai, kad prietaisai būtų funkcionalūs, bet kad pasižymėtų ir didesne ekonomija. Skaičiuojama, kad naujausi prietaisai gali sunaudoti iki 5 kartų mažiau energijos nei seno tipo įrenginiai.

– Galbūt galite pasidalinti patarimais, kaip sunaudoti mažiau elektros energijos, tarkime, skalbiant?

– Nenaudojama skalbyklė visuomet turėtų būti atjungta nuo elektros tinklo. Taip būsite garantuoti, kad ji papildomai nenaudos elektros energijos. Norint sutaupyti, skalbimą derėtų planuoti tik tuomet, kai būsite tikri, kad skalbyklė bus užpildyta pagal gamintojo rekomendacijas. Todėl nederėtų įjungti pustuštės skalbyklės, nes tikėtina, kad netrukus vėl teks planuoti dar vieną skalbimą.

Jei reikia išsiskalbti keletą drabužių ir negalite laukti, visuomet tą galite padaryti rankomis. Be to, nerekomenduojama skalbyklės perkrauti, nes tokiu būdu ją galite tiesiog sugadinti.

Vida Press nuotr./Skalbimas
Vida Press nuotr./Skalbimas

– Teko girdėti, kad daug elektros energijos naudoja elektrinis arbatinukas. Ar tiesa? O gal tiesiog į jį pilame per daug vandens, kaisdami vandenį kavai ar arbatai?

– Veikdamas arbatinukas iš tiesų sunaudoja daug energijos, todėl jį reikėtų naudoti atsakingai. Tai reiškia, kad vandenį reiktų šildyti tik tuomet, kai to tikrai reikia, nes tikrai pasitaiko situacijų, kai apie tai pamirštame ir tą patį vandenį trumpuoju laikotarpiu šildome keletą kartų.

Taip pat rekomenduojama apskaičiuoti, kiek karšto vandens jums maždaug prireiks – jei planuojate išgerti tik vieną puodelį arbatos, nebūtina užkaisti pilno arbatinuko, nes tuomet bus sunaudota perteklinė elektros energija.

– Ar tiesa, kad į šaldytuvą nepatariama dėti karštų, neatvėsusių maisto produktų, nes taip naudojama daugiau elektros energijos? Arba kad daugiau jos naudojama ir tada, jei šaldiklio stalčiai – su ledo sluoksniais?

– Visiškai teisingai. Šaldytuvas pradeda intensyviau veikti tuomet, kai viduje palaiko nustatytą temperatūrą. Tai reiškia, kad jei jūs dažnai varstote jo duris, paliekate pravirą šaldytuvą, į jį dedate šiltus maisto produktus, siekdamas palaikyti nustatytą temperatūrą prietaisas pradeda dirbti intensyviau ir naudoja daugiau elektros.

Lygiai taip pat šaldytuvui reikia dirbti ilgiau, jei jo sienelės iš vidaus yra pasidengusios ledo ar šerkšno sluoksniu. Dėl šios priežasties seno tipo šaldytuvus reikia dažniau atšildyti, o naujieji yra paremti bešerkšne šaldymo sistema.

123RF.com nuotr./Elektra
123RF.com nuotr./Elektra

– Kaip patartumėte rinktis elektros prietaisus, kai perkame juos naujus, atsinaujiname: į ką reiktų kreipti dėmesį, kalbant apie taupumą?

– Gamintojai įprastai nurodo produkto energijos klasę, todėl reikėtų atkreipti dėmesį į ją. Kuo energijos klasė aukštesnė, tuo mažiau elektros jis naudos.

Pavyzdžiui, šiandien jau galima įsigyti šaldytuvą, kurio energijos klasė yra A+++. Žinomi gamintojai daug investuoja į mokslinius tyrimus, inovacijų kūrimą, kad galėtų pasiūlyti energiją tausojančius prietaisus. Tai yra viena priežasčių, kodėl ieškant naujo prietaiso derėtų rinktis galbūt šiek tiek brangesnį, tačiau inovatyviomis technologijomis pasižymintį produktą.

Kalbant apie taupumą, papildomai taip pat gali sutaupyti pasirinkę kintamos kainos pasiūlymą. Taip, pavyzdžiui, šildydami ar vėdindami patalpas nakties metu, irgi galite sutaupyti. Taupymas nėra atsiejamas ir nuo žaliosios energijos – šiandien suteikiame galimybę naudoti vietinę, tvariu būdu išgaunamą energiją ir už tai nemokėti brangiau.

Beje, mūsų klientai neretai klausia, ar ir jų namuose elektros lemputės pradės šviesti žalia spalva. Šiuo atveju noriu dar kartą patikinti, kad žalioji elektra taip vadinama dėl jos kilmės – aplinkai draugiškų šaltinių, grynumo, tvarumo, – o ne dėl to, jog tokia elektra yra žalios spalvos.

V.Koryznos patarimai norint namuose sutaupyti elektros

  • Prietaisus naudokite tik tuomet, kai jų tikrai reikia;
  • Prietaisus (skalbyklę, džiovyklę, indaplovę) naudokite tik pilnai užpildę;
  • Be reikalo nepalikite įjungtos šviesos, o tuo pačiu naudokite taupiąsias lemputes;
  • Senus elektros prietaisus pakeiskite naujais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius