Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 07 06

Pasisemkite motyvacijos: Lietuvoje gyvenantys užsieniečiai kuria verslus ir įkvepia vietinius

Kasdien girdime daug įvairių sėkmės istorijų apie tai, kaip lietuviai pradeda ir kuria verslus, tačiau motyvacijos šaltiniu Lietuvoje tampa ir iš kitų šalių atvykę bei sėkmingai įsitvirtinę užsieniečiai, kurių tikslas – ne tik įgyvendinti savo idėjas, bet ir inicijuoti pokyčius, svarbius Lietuvai.
Fabrizio Mazzella ir Toye Samsonas Abiodunas
Fabrizio Mazzella ir Toye Samsonas Abiodunas / Asmeninio albumo nuotr.

Konsultuoja lietuvių įmones bei padeda joms įsitvirtinti Afrikoje

Atvirumas, nuoširdumas, o svarbiausia – savęs pažinimas atvers kelią į progresą bei savęs realizaciją. Tuo įsitikinęs jau 8 metus Lietuvoje gyvenantis Toye Samsonas Abiodunas. „Pirmiausiai pažink save, o tuomet išnaudok savo laiką produktyviai siekdamas tikslų“, – sako jis.

Iš Nigerijos į Lietuvą atvykęs vaikinas teigia, kad nepriklausomai nuo to, ar esi lietuvis, ar užsienietis – jei turi tikslą ir nori jį pasiekti, turi tikėti ir sąžiningai dirbti. Šiandien tarptautinio verslo bakalauro bei rinkodaros magistro diplomus turintis T.Samsonas Abiodunas dirba ir dėsto Socialinių mokslų kolegijoje, konsultuoja lietuvių įmones bei padeda joms įsitvirtinti Afrikoje, taip pat kartu su bendraminčiais įkūrė savo verslą „ALJ Group“ – organizuoja įvairaus formato aukšto lygio renginius – verslo susitikimus, forumus, konferencijas, parodas.

Tačiau T.Samsonas Abiodunas šypsosi ir sako, kad tai tikrai ne pabaiga. Jis turi dar daugiau ambicijų. Viena iš jų – dirbti politiku ir inicijuoti Lietuvai reikšmingus pokyčius. Tačiau pradėkime nuo pradžių, juk startas visuomet sudėtingiausias ir kelia daugiausiai iššūkių.

Lietuva padėjo atrasti savo potencialą

Kaip išgyventi – finansiškai, emociškai, dvasiškai? Šie klausimai Samsonui kilo ne vieną kartą atvykus į Lietuvą studijuoti.

„Jei kažkas įžeidė, kaip lengvai atleisti, jei esu labai sunkioje situacijoje ir nenoriu su niekuo kalbėti, kaip rasti sprendimą? Ieškojau šių atsakymų ir taip tobulėjau bei pažinau save. Esu labai dėkingas savo tėvams, kurie išmokė mane savarankiškumo per religiją. Jei sunku, tuomet melskis ir tikėk. Kai tiki, gyvenimas pats atsiunčia galimybes. Baigęs studijas nežinojau, ką toliau daryti, tuomet darbą man pasiūlė universiteto direktorė“, – prisimena.

Aktyvus ir daug studentų įkvepiantis vaikinas sako, kad pastebi jaunuolių troškimą mokytis ir pažinti kitų kultūrų žmones. Tai puiku, juk pažindami naujus žmones mes patys turtiname save vidinį pasaulį, semiamės patirties. Pašnekovas įsitikinęs, kad Lietuvos valdžia turėtų padėti vaikams atrasti savo talentus ir juos ugdyti.

Pastebi jaunuolių troškimą mokytis ir pažinti kitų kultūrų žmones.

„Noriu ne tik gyventi čia, bet ir prisidėti savo darbais prie Lietuvos potencialo atskleidimo. Kai Nigerijoje pasakoju apie Lietuvą, niekas nežino, kur yra ši šalis, turiu parodyti žemėlapyje. Mano tikslas – skleisti žinią apie Lietuvą bei kurti verslą, kuris būtų naudingas šios šalies bendruomenei. Konsultuodamas verslininkus pirmiausiai vertinu, ar ši idėja teikia vertę žmonėms.

Pavyzdžiui, Jonavoje buvo sukurta saulės energiją tiekianti stotelė, kurioje galima pakrauti telefoną, gauti internetą. Per vieną dieną tokia galimybe pasinaudojo 3000 žmonių. Tai progresas ir toks verslas mane domina. O tiems, kam trūksta įkvėpimo, noriu palinkėti drąsos ir užsispyrimo – tai padės pasiekti visus tikslus“, – sako jis.

Asmeninio albumo nuotr./T.Samsonas Abiodunas
Asmeninio albumo nuotr./T.Samsonas Abiodunas

Rezultatai priklauso nuo asmeninių pastangų

Dar vienas įkvepiantis pavyzdys – italas Fabrizio Mazzella į Lietuvą atvykęs taip pat studijuoti, tačiau galiausiai čia sukūrė ir verslą, ir šeimą, augina du nuostabius vaikus. Pasak Fabrizio, čia itin puikiai išvystyta ir pritaikyta infrastruktūra verslui bei išsivysčiusios informacinės technologijos.

Asmeninio albumo nuotr./Fabrizio Mazzella
Asmeninio albumo nuotr./Fabrizio Mazzella

Lietuvoje tikrai daug erdvės bei galimybių daryti verslą.

„Lietuvoje tikrai daug erdvės bei galimybių daryti verslą. Italijoje įkurti įmonę kur kas sudėtingiau. Žmonės čia svetingi ir malonūs, todėl svarbiausia yra noras ir pastangos“, – sako jis.

2009 metais pradėjęs verslą turizmo sektoriuje, įsteigęs įmonę „Litintour“, šiandien Fabrizio sako nesigailintis, nors šie metai ir pateikė daug iššūkių.

„Mano veikla labai nukentėjo nuo Covid-19 viruso. Įprastai turistus atvedame į Lietuvą, Latviją, Estiją, Suomiją, organizuojame turistines išvykas. Dabar veikla sustabdyta, tačiau viliuosi, kad netrukus situacija pasikeis ir vėl galėsime sėkmingai dirbti“, – pasakojo Fabrizio.

Aktyvus vyras taip pat organizuoja bei veda italų, ispanų kalbų kursus ir yra įsitikinęs, kad mūsų pasiekimai priklauso tik nuo mūsų pačių pastangų. „Lietuvoje tikrai daug palaikymo bei pozityvumo, tad norint galima pasiekti ir įgyvendinti tai, ko trokšti, nesvarbu, ar esi lietuvis, ar atvykai iš kitos šalies“, – mano Fabrizio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius