Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 10 27

Teisininkas atsako. Ar galima apriboti šeimos nario teisę imti greitąjį kreditą?

Turite klausimų, kurie padėtų sureguliuoti šeimos reikalus – santykius, turto klausimus, vaikų išlaikymo niuansus ir pan.? Rašykite gyvenimas@15min.lt – mes persiųsime teisininkui, kuris mielai atsakys.
Greitieji kreditai
Greitieji kreditai / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Klausimas

Ar yra kokia nors teisinė galimybė apriboti žmogaus teisę imti greitąsias paskolas? Žmogus gyvena vargingai, turi priklausomybę alkoholiui ir pats nesugeba (ir net nenori) grąžinti paskolų, pridaro daug rūpesčių savo šeimai.

15min GYVENIMAS skaitytoja Aušra

Atsako advokatų profesinės bendrijos „Jankauskas ir partneriai“ teisininkė Rūta Malevskytė

Taip, tokia galimybė yra. Lietuvos Bankas teikia apsaugos nuo vartojimo kreditų paslaugą STOP VARTOJIMO KREDITAMS (http://www.lb.lt/lt/stop-vartojimo-kreditams), kuri gali padėti asmeniui apsisaugoti nuo neatsakingo skolinimosi, taip pat saugumo tikslais – siekiant apsisaugoti, kad Jūsų vardu nebūtų imami vartojimo kreditai ir pan.

Asmeninio archyvo nuotr./Rūta Malevskytė.
Asmeninio archyvo nuotr./Rūta Malevskytė.

Šios paslaugos pagalba žmogus gali pats save nemokamai įtraukti į nekredituotinų asmenų sąrašą, ir jam vartojimo kreditai pasirinktu laikotarpiu nebus teikiami. Tokiu būdu į nekredituotinų asmenų registrą įtrauktas žmogus negalės gauti jokių vartojimo kreditų – įskaitant greituosius kreditus, bankų bei kredito unijų vartojimo paskolas, tarpusavio skolinimosi platformas internete, kreditines korteles, taip pat negalės pirkti išsimokėtinai (lizingu), tačiau kitos paskolos (pvz. būsto paskola) bus teikiamos bendra tvarka.

Nuo 2016 m. lapkričio 1 d. visos vartojimo kreditus teikiančios bendrovės privalo prieš teikdamos vartojimo kreditą patikrinti nekredituotinų asmenų sąrašą. Patikra, ar žmogus nėra įrašytas į sąrašą, atliekama sprendimo dėl vartojimo kredito suteikimo priėmimo momentu. Jeigu vartojimo kredito prašantis žmogus yra įtrauktas į nekredituotinų asmenų sąrašą, jam vartojimo kreditas negali būti suteikiamas. Taigi, jam panorėjus skolintis, kredito įstaiga vartojimo paskolos tiesiog nesuteiks. Jeigu kredito įstaiga vartojimo paskolą tokiam asmeniui vis dėlto suteiks, sutartis bus laikoma negaliojančia.

Asmeniui, įrašytam į nekredituotinų asmenų sąrašą, neleidžiama sudaryti vartojimo kredito sutarčių jo prašyme nurodytą laikotarpį. Jeigu asmens prašyme neleisti jam sudaryti vartojimo kredito sutarčių nenurodytas terminas, per kurį jam nebūtų leidžiama sudaryti minėtų sutarčių, laikoma, kad šis terminas yra 2 metai nuo asmens įrašymo į sąrašą dienos (LR Vartojimo kredito įstatymo 211 str. 4 d.).

Į nekredituotinų asmenų sąrašą įsirašyti gali bet kuris žmogus. Prašymai įtraukti asmenį į nekredituotinų asmenų sąrašą gali būti teikiami elektroniniu būdu prisijungus per elektroninės bankininkystės sistemą (paspaudus aukščiau nurodytą nuorodą), taip pat atvykus į Lietuvos banką arba Lietuvos bankui siunčiant prašymą paštu registruotu laišku arba elektroniniu paštu.

Pateikti prašymą įtraukti asmenį į nekredituotinų asmenų sąrašą gali pats žmogus arba jo įgaliotas atstovas (su notariniu įgaliojimu), taip pat jo artimieji, globos institucija ar prokuroras. Tiesa, artimiesiems (sutuoktiniui, tėvams, pilnamečiams vaikams) įžvelgus neatsakingo skolinimosi problemą, tačiau neturint notarinio įgaliojimo prašymui Lietuvos bankui pateikti, reikėtų kreiptis į teismą su pareiškimu dėl fizinio asmens pripažinimo neveiksniu ar ribotai veiksniu finansų srityje ir prašyti uždrausti savo artimajam su kredito įstaigomis sudaryti vartojimo paskolas.

Asmeniui, piktnaudžiaujančiam teise sudaryti vartojimo kredito sutartis, teismas gali uždrausti sudaryti vartojimo kredito sutartis tam tikram laikotarpiui. Tokiu atveju, teismas per 3 darbo dienas nuo teismo sprendimo uždrausti asmeniui, piktnaudžiaujančiam šia teise, sudaryti vartojimo kredito sutartis įsiteisėjimo dienos privalo išsiųsti sprendimą Lietuvos bankui, kuris gauto teismo sprendimo pagrindu asmenis įrašo į nekredituotinų asmenų sąrašą teismo sprendime nurodytam laikotarpiui.


Pateikta informacija yra bendro pobūdžio (neanalizavus konkrečių dokumentų, atsižvelgiant tik į klausimą). Dėl individualios konsultacijos ir/ar situacijos maloniai prašome kreiptis jankauskas.eu.

Klausimus teisininkui siųskite adresu gyvenimas@15min.lt.

Daugiau aktualių temų rasite skiltyje „Teisininkas atsako“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius