-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2018 03 19

Teisininkas atsako. Skolos išieškojimas iš buvusio sutuoktinio

Teisininkas atsako – tai 15min straipsnių ciklas. Čia į skaitytojų atsiųstus klausimus vaikų priežiūros, turto dalybų, sutuoktinių teisių ir pareigų bei kitais rūpimais klausimais atsako teisininkai. Klausimai siunčiami gyvenimas@15min.lt.
Pinigai
Pinigai / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Klausimas

Su buvusia sutuoktine išsiskyrėme prieš penkerius metus, teismo sprendimu banko paskola, kurią gavome santuokoje, iš mūsų buvo priteista solidariai, tačiau visą ją sumokėjau aš, kadangi buvusi sutuoktinė vengė tai daryti.

Kaip galiu išsireikalauti iš buvusios sutuoktinės grąžinti už ją sumokėtą paskolos dalį?

15min Gyvenimas skaitytojas

Atsako „Jankauskas ir partneriai“ advokatų profesinės bendrijos teisininkas Justas Kuprys.

Lietuvos Respublikos civilinio kodekso (toliau – CK) 6.9 straipsnio 1 dalyje nurodyta, kad solidariąją pareigą įvykdęs skolininkas turi teisę regreso tvarka reikalauti iš visų kitų bendraskolių lygiomis dalimis to, ką jis įvykdė, atskaičius jam pačiam tenkančią dalį. Jūsų pateiktoje situacijoje, bendraskoliais banko atžvilgiu buvote laikomi jūs bei jūsų buvusi sutuoktinė. Kadangi visą solidariąją pareigą įvykdėte jūs vienas, minėto CK straipsnio pagrindu, turite teisę reikalauti iš buvusios sutuoktinės grąžinti jums už ją sumokėtos paskolos dalį.

Šioje situacijoje jūs tampate buvusios sutuoktinės kreditoriumi, o jūsų buvusi sutuoktinė – jūsų skolininke. Tuo atveju, jei šio įsiskolinimo skolininkė geranoriškai nepadengia, kreipimuisi į teismą turite kelis galimus būdus. Paprasčiausias – kreiptis į teismą su pareiškimu dėl teismo įsakymo išdavimo.

Asmeninio archyvo nuotr./Teisininkas Justas Kuprys
Asmeninio archyvo nuotr./Teisininkas Justas Kuprys

Bylos dėl teismo įsakymo išdavimo - tai supaprastintas būdas kreditoriams išsiieškoti skolas, pasižymintis proceso greitumu ir paprastumu. Su pareiškimu dėl teismo įsakymo išdavimo pagal Lietuvos Respublikos civilinio proceso kodekso (toliau - CPK) numatytas teismingumo taisykles reikia kreiptis į apylinkės teismą pagal skolininko gyvenamąją vietą.

Pažymėtina tai, jog už pareiškimus dėl teismo įsakymo išdavimo mokamas žyminis mokestis, lygus ketvirtadaliui sumos, kurią reikėtų mokėti už ieškinio nagrinėjimą teisme pagal bendrąsias ginčo teisenos taisykles (CPK 434 str. 1 d.). Šių pareiškimų turiniui ir formai, be bendrųjų procesiniams dokumentams keliamų reikalavimų, nustatyti ir papildomi reikalavimai, kurie detaliai išdėstyti CPK 433 straipsnyje, tačiau atkreiptinas dėmesys, jog prie šio pareiškimo neprivaloma pridėti jokių įrodymų (CPK 433 str. 3 d.).

Teismas, gavęs kreditoriaus pareiškimą dėl teismo įsakymo išdavimo, ne vėliau kaip kitą darbo dieną nuo jo padavimo teismui dienos išsprendžia jo priėmimo klausimą, įvertindamas, ar jis atitinka CPK nustatytus reikalavimus, ir išduoda teismo įsakymą.

Pažymėtina, jog spręsdamas pareiškimo priėmimo ir teismo įsakymo išdavimo klausimus, teismas netikrina kreditoriaus reikalavimo pagrįstumo. Išdavęs teismo įsakymą teismas apie tai informuoja skolininką ir nustato 20 kalendorinių dienų terminą (nuo dokumentų įteikimo skolininkui dienos), per kurį jam siūloma susimokėti teismo įsakymu priteistas sumas arba pareikšti prieštaravimus dėl kreditoriaus pateikto reikalavimo.

Skolininkui per teismo nustatytą terminą nesumokėjus priteistų sumų ir nepateikus prieštaravimų, teismo įsakymas įsiteisėja ir tampa vykdytinu dokumentu, kurį pateikus antstoliui galima pradėti priverstinį skolos išieškojimo procesą. Tačiau tuo atveju, kai skolininkas per teismo nustatytą terminą pateikia prieštaravimus, teismas apie tai praneša kreditoriui bei nurodo, kad šis ne vėliau kaip per keturiolika dienų nuo teismo pranešimo įteikimo dienos turi teisę pagal bendrąsias bylų nagrinėjimo taisykles pareikšti ieškinį.

Taigi, apibendrinant tai, kas išdėstyta, darytina išvada, jog jūs, kaip solidariąją pareigą įvykdęs skolininkas, turite teisę reikalauti iš buvusios sutuoktinės grąžinti jums už ją sumokėtos paskolos dalį, o šią savo teisę įgyvendinti galite paprasčiausiu keliu – kreipdamasis į teismą su pareiškimu dėl teismo įsakymo išdavimo.

Pažymėtina, jog skaityto atskleistoje situacijoje nėra aptartos visos aplinkybės, galinčios turėti reikšmę pasirenkant konkretų teisinį situacijos sprendimo būdą, todėl ši teisinė konsultacija nelaikytina individualiai pritaikoma nurodytai situacijai. Dėl individualios konsultacijos ir/ar situacijos maloniai prašome kreiptis.


Klausimus teisininkui siųskite adresu gyvenimas@15min.lt.

Daugiau aktualių temų rasite skiltyje „Teisininkas atsako“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius