Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 01 03

Lietuvoje beveik 18 proc. vaikų gyvena skurde: kaip mokslininkai vertina vaiko pinigus ir kas yra „vaikų gerovės harmonizavimo paketas“

Vaiko pinigai Lietuvoje mokami nuo 2018-ųjų metų ir juos gali gauti visos šeimos, nepriklausomai nuo jų gaunamų pajamų. Kokių išmokų galima tikėtis ateityje? Ar vaiko pinigų politika naudinga šeimoms ir visuomenei? Kokia vaiko pinigų politika taikoma kitose šalyse? Apie tai diskutuojame su Lietuvos socialinių tyrimų centro mokslininkais Jolanta Aidukaite ir Boguslavu Gruževskiu.
Šeima
Šeima / 123RF.com nuotr.

Remiantis Socialinės ir darbo ministerijos duomenimis ir jų pateikiama informacija apie vaiko pinigus, 2021-aisiais vaiko pinigai turėtų augti. Kokių išmokų gali tikėtis tėvai?

Apžvelkime statistiką ir vaiko pinigų pokyčius 2020 ir 2021-aisias metais.

Vaiko pinigai: pokyčiai 2020 ir 2021 metais

Vaiko pinigai 2020 metais. Nuo 2020 metų sausio 1 d. vaiko pinigai padidinti nuo 50 iki 60 eurų. Standartiškai vaiko pinigai kas mėnesį mokami visiems vaikams nuo gimimo iki 18 metų. Kaip žinoma, išmoka vaikui gali būti mokama ir ilgiau, tai yra iki 21 metų, jeigu vaikas mokosi pagal bendrojo ugdymo programą, įskaitant ir besimokančius profesinio mokymo įstaigose, jeigu į mokymąsi įtraukta bendrojo ugdymo programa.

Nuo 2020 metų sausio 1 d. nuo 20 iki 40 eurų padidinta ir papildoma išmoka, kuri skiriama gausių ir nepasiturinčių šeimų vaikams. Nuo 2020 m. sausio 1 d. ši išmoka pradėta mokėti ir neįgaliems vaikams. Tai reiškia, kad neįgalūs, gausių ir nepasiturinčių šeimų vaikai kas mėnesį gauna po 100 eurų.

Didesni vaiko pinigai platesniam šeimų ratui. Nuo 2020 m. sausio 1 d. papildomai skiriant išmoką vaikui, nepasiturinčioms šeimoms, kurios augina 1 ar 2 vaikus, vertinant šeimos gaunamas pajamas, padidinta vertinamų pajamų riba nuo 183 eurų iki 250 eurų.

Vertinant, ar šeimai gali priklausyti 100 eurų vaiko pinigai su papildoma išmoka, atsižvelgiama ne į 12 praėjusių mėnesių, o 3 mėnesių pajamas. Nepasiturinčia šeima laikoma tokia, kurioje vidutinės pajamos vienam šeimos nariui per mėnesį neviršija 250 eurų, neskaitant pačių vaiko pinigų ir dalies darbo užmokesčio. Toks palengvinimas galios dar 6 mėnesius po ekstremalios situacijos ir karantino pabaigos.

Vienkartinės išmokos vaikams

Siekiant sumažinti neigiamus ekonominius ir socialinius COVID-19 pandemijos padarinius, visi vaikai, gaunantys vaiko pinigus, šiemet gauna papildomą vienkartinę išmoką. Ji sieks 120 arba 200 eurų. Vienkartinės išmokos dydis priklauso nuo to, kokio dydžio vaiko pinigai gaunami: jeigu 60 eurų, vienkartinė išmoka siekia 120 eurų, o jeigu vaiko pinigai iš viso siekia 100 eurų, vienkartinė išmoka – 200 eurų.

Vienkartinė išmoka bus išmokėta vaikams, kurie teisę į vaiko pinigus įgis nuo šių metų kovo 16 dienos iki gruodžio 31 dienos ir kurie dėl jų gali kreiptis per 12 mėnesių, t. y. iki 2021 m. gruodžio 31 d. Tai reiškia, kad jeigu vaikas gims šių metų gruodžio mėnesį, tėvai dėl vaiko pinigų gali kreiptis iki kitų metų gruodžio mėnesio. Vienkartinė išmoka atkeliaus kartu su pirmaisiais vaiko pinigais.

Vaiko pinigai 2021 metais – ko gali tikėtis tėvai ir vaikai?

Kitais metais vaiko pinigai padidės nuo 60 iki 70 eurų. Papildoma išmoka vaikui, kuri skiriama vaikams su negalia, taip pat vaikams iš gausių ar nepasiturinčių šeimų, sudarys 41 eurą. Vadinasi, vaiko pinigai su papildoma išmoka neįgaliems, gausių ar nepasiturinčių šeimų vaikams sieks 111 eurų per mėnesį.

Gausi šeima yra tokia, kurioje auginami, globojami 3 ir daugiau vaikų. Nepasiturinčia šeima laikoma ta, kurioje vidutinės pajamos per mėnesį vienam šeimos nariui kitąmet neviršys 256 eurų, neįskaičiuojant pačių vaiko pinigų ir dalies darbo užmokesčio bei nedarbo socialinio draudimo išmokos.

Vaiko pinigus iš viso gauna apie 517,9 tūkst. vaikų visoje Lietuvoje, iš jų apie 143,5 tūkst. vaikų šie pinigai mokami su papildoma išmoka. (2020 m. sausio–rugsėjo mėn. duomenys).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius