-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

12 žalingų įpročių, dėl kurių jaučiamės pavargę

Pradėkime nuo to, kad miego trūkumas – tai ne vienintelis dalykas, dėl kurio mus ima snaudulys, trūksta jėgų ir energijos, tad apie kalnų nuvertimą belieka tik pasvajoti... Dažniausiai net menkiausios smulkmenos, kurias mes laikome neišvengiamomis, mūsų organizmą nualina ir fiziškai, ir psichiškai. Siūlome ir jums pasidomėti, į kokius savo gyvenimo ypatumus patartina žvilgtelėti pro padidinamąjį stiklą.
Kaip atsikratyti nuovargio?
Kaip atsikratyti nuovargio? / Fotolia nuotr.

Praleidžiate sporto treniruotes tuomet, kai jaučiatės pavargę

Atrodo, tai visai normali priežastis atsisakyti pajudėti, tačiau verta žinoti, kad tik reguliarūs pratimai ir judėjimas suteikia jums fizinių jėgų. Džordžijos universitete atlikti tyrimai atskleidė, kad suaugę žmonės, pradėję nuolatos sportuoti, jau po 6 savaičių pajuto jėgų antplūdį. Iš tikrųjų sportas – tai lyg narkotikas, jeigu netingite ir nepasiduodate jis tampa jūsų viso gyvenimo dalimi. Iš pradžių tiesiog pabandykite nuo trijų kartų per savaitę, skirdami pratimams 20 minučių. O vėliau kasdien galėsite vis daugiau!

Jūs vartojate per mažai skysčių

Dietologė Amy Goodson iš Teksaso tikina, kad organizmas labai greitai patiria dehidrataciją, jeigu mes sumažiname skysčių vartojimą. Taip pat, esą, pakanka vos 2 proc. mažiau skysčių, kad mes pajaustume energijos ir tonuso nuopuolį. Dėl šios priežasties prasčiau dirba širdies ir kraujagyslių sistema, be to, vandens trūkumas atsiliepia ir mūsų grožiui.

Geležies trūkumas

Dėl šio mineralo trūkumo mes tampate lėtesni, labiau sudirgę, sunkiau susikaupiame, negalime susikoncentruoti ir atlikti svarbių reikalų. Taigi, jeigu pastebėjote tokius simptomus, gali būti, kad metas savo racioną papildyti geležies turinčiais maisto produktais, pavyzdžiui, jautiena, kiaušiniais, pupelėmis, žaliomis lapinėmis daržovėmis, riešutais, riešutų sviestu.

Esate perfekcionistai

Nuolatinis noras būti tobulu (o tai, būkime, atviri, nėra įmanomas dalykas), dažniausiai priverčia žmones dirbti dar sudėtingiau ir nuoširdžiau. Bent jau taip teigia psichiatrė, profesorė Irene S. Levine iš Niujorko universiteto. Jūs keliate tikslus, kuriuos sunku ar net neįmanoma pasiekti, o galiausiai negaunate pasitenkinimo jausmo iš savo darbo. Profesorė pataria nepersistengti ir verčiau susitelkti į darbo atlikimo grafiką, kadangi ne visada laikas, kurį skiriame triūsui, duoda reikiamą rezultatą.

Jautriai reaguojate į aplinką

Negalvokite, kad viskas, ką darote ir galvojate, gali baigtis tik blogai. Kurdami blogus scenarijus jūs kaip tik save pastatote į tokią padėtį, kad pritraukiate tai, kas jus gąsdina. Turite liautis dramatizuoti ir galvoti, jos šiandien jūsų pasaulis nustos egzistuoti. Tokia emocijų audra jus ne tik varo iš proto, bet ir siaubingai sekina fiziškai bei psichologiškai. Verčiau tik užklupus vienai ar kitai blogai minčiai jūs griebkitės paprasto pratimo: giliai įkvėpkite, iškvėpkite ir pamąstykite, kokia tikimybė, kad tikrai kažkas nutiks? Sportas, meditacija, pasivaikščiojimas pradės nuvaikyti blogas mintis ir pagerinti nuotaiką.

Pamirštate papusryčiauti

Pusryčiai itin svarbūs – tai pagrindinis sveikos ir stiprios savijautos užtaisas. Taigi, rinkitės kokybišką ir daug vitaminų bei mineralų turintį maistą: ryte labiausiai tinka sudėtiniai angliavandeniai, t. y. įvairios kruopų košės, kurios ilgam suteikia sotumo jausmą ir dovanoja tikrą energijos antplūdį.

Per daug mėgaujatės greituoju maistu

Greičiausiai apie tokio maisto „privalumus“ ir trūkumus žinote puikiai. Paprastieji angliavandeniai, druska, cukrus, riebus padažas gal ir skaniai atrodo, tačiau neduoda mūsų kūnui jokios maistinės vertės. Kitas dalykas, cukraus kiekis kraujyje dėl tokio maisto nuolatos šokinėja. O tai reiškia viena – energijos antplūdžio nesitikėkite. Taip pat siūloma verčiau rinktis pilno grūdo produktus, baltymus, daržoves, vaisius ir vengti kepto maisto ir t. t.

Nemokate pasakyti „NE“

Taip jums bet kas gali užlipti ant galvos ir mėgautis jūsų energijos galiomis. Kartais labai sunku atsisakyti padėti, tačiau reikia galvoti ne tik apie kitus, bet ir apie save. Nemanykite esantys egoistai, jeigu visiškai pervargę rūpinatės kitų gerove, o šiems nusispjauti į jūsų savijautą ir fizinę būseną.

Jūsų biure netvarka

Prinstono universitete buvo atliktas tyrimas, kuris atskleidė, jog netvarka ant darbo stalo neleidžia susikaupti, atima energiją, netgi žlugdo darbingumą. Žinoma, kaip čia susikaupsi, jeigu pro daiktus daiktelius ant stalo net kompiuterio nesimato? Psichologai sako, kad tvarką reikėtų palaikyti kiekvieną dieną, geriausia – darbo dienos pabaigoje, kad kitą rytą kibtumėte su džiaugsmu ir ramybe į savo tikslus.

Dirbate per atostogas

Kam nepasitaiko? Ogi net labai daug kas dirba tada, kai iš tikrųjų turėtų ilsėtis. Patariama: atostogų metu meskite visas mintis apie darbą kuo toliau, kad įgautumėte daugiau jėgų, o ne prarastumėte visus jų likučius. Juk atostogos ir skirtos tam, kad pailsėtumėte ir leistumėte savo mintims atitrūkti nuo darbų. Specialistai sako, kad jeigu iš širdies ilsitės, vadinasi, grįžtate į darbą kur kas labiau darbingesni ir tvirtesni. Taigi, išvadas daromės patys! 

Prieš miegą geriate alkoholį

Kai kas alkoholį vertina kaip būdą atsipalaiduoti, tačiau tai gali tapti tik žalingu įpročiu, iš kurio naudos nesulauksite. Būtent alkoholis yra labai apgaulingas, mat iš pradžių gal ir pajusite jausmą, primenantį atsipalaidavimą, tačiau iš tikrųjų svaigalai tik sutrikdys miegą ir jo kokybę. Dažniausiai dėl alkoholio vartojimo atsibundama nakties metu ir daugiau nebepavyksta pasinerti į saldų miegą.                                       

Geriate energinius gėrimus

Žinia, kad kofeinas dehidratuoja organizmą, o dėl skysčių trūkumo jaučiamės apsunkę ir pavargę. Kitas dalykas, kofeinas dirgina centrinę nervų sistemą, gali tapti nemigos priežastimi. Tyrimų duomenimis, net jeigu prieš šešias valandas gėrėte kavos ar energinio gėrimo, tai gali atsiliepti jūsų savijautai. Taigi, pirma dienos pusė – tinkamiausia vartoti kofeiną, tačiau užvis geriausia jo atsisakyti visai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius