Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

15 būdų įveikti nerimą – nuo ramunėlių arbatos iki muzikos ir savanorystės

Nerimas yra tapęs daugelio mūsų kasdieniu palydovu. O tai nėra maloni jausena – įsitempęs kūnas, deginantis jausmas viduje, susijaudinimas, nesugebėjimas mąstyti blaiviai, padidėjęs širdies ritmas. Visa tai išties žlugdo kasdienį gyvenimą, bendravimą su aplinkiniais ir sukuria chaosą.
Nelaiminga moteris
Nelaiminga moteris / Vida Press nuotr.

Sunkiausia, kai nerimas įsibėgėja ir tampa rimta liga, psichologiniu sutrikimu, kurį tenka gydyti terapija ar medikamentais. O kokiais natūraliais būdais galite įveikti nerimą? Štai būdai, kuriuos galite išmėginti, rašoma prevention.com.

Pajudėkite

Tyrimai atskleidžia, jog sportas padeda susidoroti su nerimu. Džordžijos universitete buvo tiriami 3000 tūkstančiai žmonių, turėjusių tam tikrų sveikatos sutrikimų. Paaiškėjo, kad tie, kurie sportavo (vaikščiojo ar kilnojo svorius ir pan.), net 20 proc. sumažino nerimo simptomus nei tie, kurie tinginiavo.

Mokslininkai tiki, kad mankšta gerina nuotaiką, todėl išbandykite aerobikos pratimus, plaukimą, važiavimą dviračiu, pasivaikščiojimus ir pan.

Giliai įkvėpkite

Tai skamba kaip klišė, tačiau ritmingas gilus kvėpavimas gali sumažinti nerimo sukeliamus nemalonius pojūčius. Pabandykite kasdien 20–30 min. ramiai ir giliai kvėpuoti – taip jūsų smegenys bus aprūpintos deguonimi, o tai stimuliuoja jūsų nervų sistemą, atpalaiduoja kūną.

Sušilkite

Pagalvokite, ar kada nors po karštos vonios jautėtės susinervinę? Kaip rašo Journal of Psychopharmacology, šilumos pojūčiai gali turėti įtakos serotoninui, nuo kurio priklauso ir mūsų nuotaika.

Vienas japonų tyrimas siūlo dažniau pasinerti į šiltą vandenį ar apsilankyti saunoje – pasirodo, po tokių pojūčių dažniausiai nerimo jausmas gerokai sumažėja.

Pasivaikščiojimas gamtoje

Ar gali būti geresnis būdas atsipalaiduoti? Stanfordo universiteto duomenimis, apsupti gamtos nerimo jausmą išvaikome žaibišku greičiu. Mokslininkai tyrė 60 žmonių pojūčius vaikštant gamtoje ir urbanizuotose vietovėse, ir paaiškėjo, kad kur kas labiau nusiraminti padeda gamta.

Vida Press nuotr./Pasivaikščiojimas
Vida Press nuotr./Pasivaikščiojimas

Meditacija

Meditacija gali netgi iki 38 proc. sumažinti depresijos ir nerimo lygį, praneša Johno Hopkinso universitetas. Tyrėjai tiki, kad meditacijai reikalinga tam tikra sistema, kuri apima kvėpavimą, kūno pojūčius, mintis ir aplinką, ir visa tai padeda atsikratyti neigiamų emocijų, tokių kaip perdėtas nervinimasis ir nerimas.

Ramunėlės

Ramunėlės jau nuo seniausių laikų žinomos kaip turinčios raminančių savybių vaistažolės. Pensilvanijos universiteto mokslininkai tyrė 60 žmonių – vieniems iš jų buvo duodamos ramunėlių kapsulės, kitiems – placebas. Tie, kurie vartojo ramunėles, gerokai sumažino savo nerimo lygį nei tie, kurie vartojo placebą. Tad kodėl gi neišbandžius ramunėlių arbatos?

Ramunėlės
Ramunėlės

Ragaukite žuvies

Omega-3 riebalų rūgštys gali sumažinti diabeto riziką, pagerinti širdies sveikatą, taip pat – įveikti depresijos ir nerimo požymius. Štai vieno tyrimo metu studentai, kurie 12 savaičių vartojo omega-3 riebalų rūgštis, net 20 proc. labiau sumažino nerimo simptomus, palyginti su tais, kurie vartojo placebą.

Muzikos garsai

Kiekvienas mūsų turi mėgstamą muzikos stilių, atlikėją ar grupę. Be to, muzika geba atpalaiduoti, padėti užmigti ir kitaip teigiamai veikia mūsų savijautą. Pasirinkę tą, kuri labiausiai jums patinka ir atpalaiduoja, tikrai pajausite pokyčius.

123RF.com nuotr./Moteris klausosi muzikos.
123RF.com nuotr./Moteris klausosi muzikos.

Įsijauskite

Pabandykite vizualizuoti ir žodžiais išreikšti savo džiugų nusiteikimą. Kartodami „aš jaučiuosi entuziastingai“ vietoj bandymo nusiraminti ir kartojimo „aš ramus“, jūs geriau pasiruošite prieš nerimą keliančią veiklą, tikina Amerikos Psichologijos asociacija.

Miegokite

Miego trūkumas yra susijęs su nerimu ir depresija, tačiau iki galo nėra aišku – ar nemiegame dėl to, kad kamuoja nerimas, ar dėl nemigos padidėja nerimo pojūtis. Bet kuriuo atveju toks užburtas ratas neigiamai veikia visą mūsų organizmą.

Ką galite padaryti? Ieškokite būdų, kaip išspręsti nemigos ir nerimo problemą – tyrėjai sako, kad nerimo kamuojami žmonės yra labiau pažeidžiami dėl miego trūkumo.

Joga

Tyrimo metu viena grupė žmonių tris kartus per savaitę vaikščiojo 1 valandą, o kita – praktikavo jogą tokį patį laiką. Praėjus trims mėnesiams jogą praktikavusių žmonių grupė atskleidė, jog jautėsi kur kas geriau, džiaugėsi gera nuotaika, mažesniu nerimu nei likusi grupė, pasirinkusi vaikščiojimą, praneša Journal of Alternative and Complementary Medicine.

Fotolia nuotr./Joga
Fotolia nuotr./Joga

Savanoriaukite

Jeigu kenčiate nuo socialinio nerimo, siūloma išmėginti savanoriavimą. Kanados mokslininkų tyrimo metu paaiškėjo, kad studentai, kurie darė gerus darbus, pavyzdžiui, aukojo labdarai ar pasirūpino kaimynės pievele, jautė socialinio nerimo sumažėjimą.

Mokslininkai mano, kad tai susiję su tuo, jog padėdami kitiems išvengiame neigiamų jausmų ir minčių, susijusių su socialinėmis situacijomis.

Masažas

Jis padeda ne tik nuimti skausmą ar nuraminti skaudančius raumenis. Masažas turi teigiamos įtakos ir mūsų nerimo mažinimui. Depression and Anxiety rašoma, jog pacientai, kenčiantys nuo nerimo ir per tris mėnesius mėgavęsi 10 val. masažo, jautėsi geriau net 50 proc.

Gerkite vandenį

Jaučiatės netvirtai ir sutrikę? Išgerkite stiklinę vandens. Konektikuto universiteto tyrimo duomenimis, žmonės, kurie jautė lengvą dehidrataciją po 40 minučių pasivaikščiojimo ant bėgimo takelio, taip pat jautė ir didesnį nerimą. Be to, jie negalėjo aiškiai mąstyti, kadangi jų energijos lygis nusmuko ir dėl to jautėsi dar labiau nerimastingi. Tad vanduo šiuo atveju ne tik malšina troškulį, bet ir padeda pasijausti geriau.

Pasikalbėkite su specialistu

Jeigu nepajėgiate susitvarkyti su nerimu, nemėginkite to slėpti nuo savęs ar ignoruoti. Ilgainiui nerimas gali virsti labai sunkiu sutrikimu, bloginančiu jūsų gyvenimo kokybę ir santykius su aplinkiniais. Specialistas gali padėti jums atrasti ramybę, kurios ieškote, bei identifikuoti dirgiklius, kurie jus skatina nerimauti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius