Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

28 kg atsikračiusios vienišos mamos iššūkis likimui: dėl aistros sportui metė darbą

Lilija Kurnosova, labiau žinoma kaip Lilija Fitnessmummy, savo gyvenime padarė ne vieną rizikingą sprendimą. Aštuonerius metus pragyvenusi svetur, viena su mažu vaiku grįžo į Lietuvą. Ir nepasigailėjo – tuoj pat susirado darbą. Tačiau po kelerių metų suprato, kad ir tai – ne jos pašaukimas.
Lilija Kurnosova
Lilija Kurnosova / Augusto Didžgalvio nuotr.

Anuomet visa galva metėsi į didžiausią savo aistrą – sportą. Pradėjusi nuo saviveiklos, kad numestų nėštumo metu sukauptus kilogramus, šiandien ji konsultuoja kitas mamas, mokosi sporto mokykloje ir artimiausiu metu gaus trenerės sertifikatą.

Aštuonerius metus gyvenote Anglijoje. Per tiek laiko gyvenimas jau ten buvo nusistovėjęs. Kodėl nusprendėte grįžti į Lietuvą?

– Į Angliją išvykau užsidirbti. Ir iš tiesų gyvenimu ten nesiskundžiau, turėjau gerą darbą. Dirbau mokykloje technologe – vedžiau fizikos, chemijos ir biologijos praktines pamokas. Mūsų mokyklose tokios pareigybės atitikmens nėra. Galbūt tai būtų panašu į laborantės darbą. Anglijoje susilaukiau dukrelės.

Po vaiko gimimo dar pusmetį bandžiau dirbti, bet supratau, kad negaliu, neverta šitaip plėšytis. Anglijoje labai trumpos motinystės atostogos – tik devyni mėnesiai, o aš dukrelę ilgai pati maitinau, todėl kas tris valandas važiuodavau pas ją. Be to, buvo gaila palikti ją darželyje tokią mažą, juolab kad darželiai ten labai brangūs. Lietuvoje mamos turi tikrai nuostabią galimybę pabūti su vaiku ilgiau. Apskritai Lietuvoje man daug kas patinka labiau nei Anglijoje. Visus tuos metus ilgėjausi Lietuvos ir galiausiai nusprendžiau grįžti. Dėl to išsiskyrėme ir su dukters tėvu. Jis taip pat bandė grįžti su manimi, bet jam nepavyko prisitaikyti. Jis vėl išvyko atgal į Angliją.

Asmeninio archyvo nuotr./Lilija Kurnosova
Asmeninio archyvo nuotr./Lilija Kurnosova

Kaip susitvarkėte gyvenimą grįžusi?

– Dar Anglijoje pradėjau mokytis transporto vadybą Lietuvos universitete. Pasirinkau šią sritį todėl, kad, mano manymu, tai viena perspektyviausių ir pelningiausių profesijos krypčių Lietuvoje. Grįžusi iš karto radau darbą pagal profesiją.

Dar dirbdama subūriau „Facebooke“ grupę „Fitness mummy“, kurioje yra beveik 13 tūkst. narių. Moterys dalijasi savo sportavimo, lieknėjimo patirtimi. Taip pat treniruojuosi su mamyčių, norinčių po gimdymo atsikratyti antsvorio, grupe, sulieknėti norinčioms moterims padedu sudaryti lieknėjimo programą, vedu nemokamas bėgimo treniruotes Vingio parke. Pernai organizavome bėgimą nepagydoma liga sergančiam berniukui padėti.

Visos šios mano veiklos nemokamos, nes pragyvenimui užsidirbau iš kitur. Tačiau tai ne man. Maždaug prieš mėnesį vieną penktadienio rytą su įmonės, kurioje dirbau, direktore, nusprendėme, kad man neverta likti šioje sferoje, nes sportu domiuosi labiau nei transportu. Ir tas pokalbis man iš tiesų padėjo suprasti prioritetus. Seniai norėjau keisti sritį, bet baisu taip imti ir viską mesti, be jokių garantijų, ypač kai viena augini mažą vaiką. Ryžausi išeiti. Atsimenu, sėdėjau automobilyje ir galvojau, ką dabar daryti toliau. Tačiau kai atsiduri tokioje situacijoje, pradedi kitaip mąstyti. Tuomet ir supratau, kad labiausiai noriu dirbti trenere.

Dabar kol kas gyvenu iš Darbo biržos pašalpos, bet esu patenkinta tuo, kas vyksta mano gyvenime, dėl nieko nesigailiu.

Asmeninio archyvo nuotr./Lilija Kurnosova
Asmeninio archyvo nuotr./Lilija Kurnosova

Kada susidomėjote sportu?

– Sportu labiau susidomėjau, kai pagimdžiau, nes buvau priaugusi daug svorio. Gimdyti važiavau sverdama 89 kg, grįžau su 81 kg. Maitindama šiek tiek numečiau, bet ties 75 kg riba svoris kristi liovėsi. Praėjus po gimdymo aštuoniems mėnesiams svėriau jau 58 kg. Tačiau tuomet jau atrodžiau sau pernelyg liesa, kūno formos nebuvo išreikštos, todėl pratimais pradėjau auginti raumenis. Šiuo metu nusprendžiau, kad kai kuriuos jų jau reikia sumažinti. Visa tai galima padaryti sportuojant.

Nuomonių, kaip sportuoti, ką valgyti, šiuo metu yra labai daug ir tikrai sunku nepasiklysti informacijoje. Todėl svarbiausia, įsiklausyti į savo kūną ir pasirinkti tai, kas geriausia. Labai dažnai žmonės patys žino, ką jiems valgyti ir nuo ko jie storėja, bet trūksta motyvacijos ką nors keisti. Galima pradėti nuo paprastų, mažų dalykų. Šiandien kaip tik viena jauna moteris guodėsi, kad niekaip negali numesti kelių kilogramų, nes neturi valios atsisakyti vakarinių valgymų. Aš visada siūlau bandelę, kurią norisi suvalgyti vakare, palikti rytui. Ir, pasirodo, kad ryte tos bandelės jau visai nesinori valgyti.

Asmeninio archyvo nuotr./Lilija Kurnosova
Asmeninio archyvo nuotr./Lilija Kurnosova

Kitas geras būdas – visą savaitę užsirašinėti, ko norėjosi valgyti, bet sau neleidome, pavyzdžiui, ledų, pyrago, ir vieną savaitės dieną leisti sau valgyti iš šio sąrašo viską. Dažniausiai suvalgoma vos 10 proc. susirašytų dalykų.

Taip pat verta užsirašyti, ką valgote. Mamos dažnai skundžiasi, kad valgo mažai, o svoris nekrenta. Kai paprašau rašyti, ką jos suvalgo, pasirodo, kad suvalgo labai daug, bet ne lėkštėje. Pavyzdžiui, vaikas paliko pusę šokoladuko, negi dabar išmesi? Aišku, kad mama suvalgys. Man pačiai užtruko suprasti, kad nesu šiukšlių dėžė, kurioje atsiduria viskas, ko nesuvalgė vaikas.

Tačiau moterys sako: jeigu atsisakysime visų gyvenimo malonumų, vėlgi bus nemiela...

– Maistas yra svarbiausias dalykas, jei norime sulieknėti. Reikia valgyti daug daržovių, taip pat tinka mėsa, kiaušiniai, pieno produktai. Daugelis klaidingai mano, kad sveika valgyti daug vaisių. Vaisiuose yra labai daug cukraus, todėl juos valgau ryte – pavyzdžiui, avižinę košę pagardinu visais įmanomais vaisiais. Po pietų tinka nebent obuoliai.

Iš karto atsisakyti įprastų maisto produktų sunku, bet po truputį įmanoma pripratinti skonio receptorius prie naujo maisto. Pavyzdžiui, anksčiau neįsivaizdavau gyvenimo be pieniško šokolado, o juodojo, kaip ir daugelis žmonių, nemėgau. Tačiau dabar jau neįsivaizduoju, kaip galėjau valgyti pienišką šokoladą.

Jeigu labai sunku atsisakyti saldumynų, automatiškai reikia didinti sporto apkrovas. Pavyzdžiui, jeigu aš iškepiau obuolių pyragą ir žinau, kad jo norėsiu, pirmiausia išeinu pabėgioti ir tuomet jau būnu atidirbusi, galiu valgyti pyragą be sąžinės graužaties.

Dienos kalorijų niekada neskaičiuoju, bet kiekvieną dieną sveriuosi, tai man padeda geriau suprasti savo kūną ir kaip jį veikia maistas. Jei priaugu svorio, pradedu analizuoti, ką vakar valgiau, kiek judėjau. Dabar jau nesijaudinu dėl svorio, bet man tai svarbi informacija analizei.

Asmeninio archyvo nuotr./Lilija Kurnosova
Asmeninio archyvo nuotr./Lilija Kurnosova

Kiek kartų per savaitę patartumėte sportuoti ir kaip pasirinkti tinkamą sporto šaką?

– Aš pati anksčiau sportuodavau šešias dienas per savaitę. Dabar tris kartus treniruojuosi sporto klube ir du kartus bėgioju. Esu išbandžiusi labai daug sporto šakų: jogą, pilatesą, bėgimą, boksą, treniruotes su svoriais. Jas ypač mėgstu, tačiau ateina momentas, kai jau nebesinori eiti į sporto salę, tuomet sustabdau abonementą ir mėnesiui einu šokti zumbą. Paskui suprantu, kad vėl noriu grįžti į sporto salę. Užsimanau bokso, paimu abonementą į boksą. Esu išbandžiusi ir jogą, bet man asmeniškai ji pasirodė pernelyg nuobodi.

Pradėjus sportuoti reikia išjudinti visą kūną, visus raumenis, neišeis dailinti tik kurios nors vienos kūno dalies, nes kūnas dar nepripratęs prie apkrovų. Be to, riebalai nekrenta nuo konkrečios kūno dalies, jie šalinasi proporcingai iš viso kūno. Todėl jei ant žandų yra 2 proc. riebalų, o ant šlaunų – 15 proc., atsikračius 2 proc. riebalų, ant žandų jų nebeliks, bet ant šlaunų liks 13 proc. Todėl visos moterys ir sako, kad sunkiausia numesti nuo šlaunų. Taip yra todėl, kad ten atsideda daugiausia riebalų.

Kad svoris negrįžtų, vien dieta nepadės. Būtina, kad nauja mityba ir reguliarus sportas taptų gyvenimo dalimi. Viena mergina man parašė, kad jai iki birželio 7 d. reikia numesti tam tikrą skaičių kilogramų, ir paprašė sudaryti mitybos planą. Aš jos ir klausiu – o kas toliau, nes ji negalės visą gyvenimą laikytis tokios griežtos dietos, kad įtilptų į norimą suknelę. Be to, negalime mesti svorio drastiškai, tačiau jei per mėnesį numesite po 3 ar 4 kg, jie iš tiesų negrįš.

Asmeninio archyvo nuotr./Lilija Kurnosova
Asmeninio archyvo nuotr./Lilija Kurnosova

Moterys dažnai skundžiasi, kad taip apsikrovusios pareigomis, jog neturi laiko sportui. Ką joms patartumėte?

– Tačiau mes randame laiko nueiti į parduotuvę, nes šį darbą susiplanuojame dienotvarkėje. Taip pat planuose turi atsirasti sportas. Aš, pavyzdžiui, jeigu žinau, kad tą dieną man treniruotės, bet kokius kitus darbus planuoju iki treniruotės arba po jos, bet jokiu būdu ne vietoj jos. Jei po darbo pavargstate ir neturite jėgų sportuoti vakare, atsikelkite anksčiau ryte, kai dar turite jėgų. Norint rasti laiko, tereikia išradingumo. Aš bėgioju, kai dukrą nuvežu į šokių būrelį. Užsiėmimas trunka 45 minutes, o aš per tą laiką išeinu ir bėgu. Kitos mamos laukia už durų ir maigo telefonus.

Internete galima rasti daug trumpų videoprogramų, kurios trunka po 20–40 minučių – tiek pat, kiek serialas. Užuot jį žiūrėjusios, praleiskite laiką prie televizoriaus aktyviai. Pati dvejus metus, kol auginau mažą vaiką, taip ir sportavau namie prieš televizorių. Norint visada galima rasti laiko ir galimybių. Pirmą pusmetį sportuoti užtenka po 40 minučių kas antrą dieną.

Asmeninio archyvo nuotr./Lilija Kurnosova
Asmeninio archyvo nuotr./Lilija Kurnosova

Kokias klaidas dažniausiai daro norinčios sulieknėti moterys?

– Dažniausia moterų klaida, su kuriomis susiduriu, kad jos nori numesti svorio iki tam tikros datos, bet neplanuoja tolimos perspektyvos. Iš pradžių tiesiog reikia pradėti sportuoti, sveikai maitintis ir stebėti, kaip kinta kūnas. Jūs nebūtinai iš karto lieknėsite, bet ryškės linijos, kūnas dailės.

Svoriui mesti dažniausiai naudojami kardiopratimai – vaikščiojimas, bėgiojimas, važiavimas dviračiu, pilatesas. Vėliau kūną galima dailinti pratimais su svareliais, nors moterys labai jų bijo manydamos, kad labai padidės raumenys. Taip nėra. Aš raumenis auginu trečius metus – patikėkite, jie neauga taip greitai, kaip tikėjausi. Raumenys auga labai lėtai, todėl moterims nereikia bijoti dirbti su svareliais. Šios apkrovos labai sveikos raumenimis, ypač kai visą dieną sėdime.

Ką patartumėte toms moterims, kurios sako, kad taip pavargsta per dieną, jog neturi jėgų sportui?

– Jau neatsimenu tokios būsenos, kad neturiu jėgų. Vienuoliktą valandą vakaro dar galiu prisėsti mokytis. Sportas ir sveika mityba tikrai duoda daug energijos ir padeda kovoti su įvairiomis negandomis organizme. Žmonės atsigauna, kitaip atrodo oda, plaukai, nagai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius