Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

4 savaitės, iš esmės pakeisiančios jūsų gyvenimą

Ar atsimenate vaikystę? Kai taip nekantriai laukdavote naujos dienos, o ryte vos pramerkę akis, šokdavote iš lovos ir skubėjote pasitikti naujos dienos? Kai gyvenimas atrodė toks įdomus ir jaudinatis?
Moteris
Moteris / Fotolia nuotr.
Temos: 1 Psichologija

Siūlome išbandyti Svetlanos Pokrevskos pratimus, kurie per 4 savaites padarys gyvenimą žymiai geresniu. Viskas labai paprasta: kiekvieną savaitę turėsite atlikti tam tikras užduotis, kurios iš esmės pagerins jūsų gyvenimą. Netikite? Pabandykite, galbūt nustebsite patys.

1 savaitė: valome kūną ir protą

1. Kelkitės anksti, apie 6 val. ryto. Pastebėsite, kad atsiras laiko sau, kurio vis neužtenka per visą dieną. Rezultatas – tyloje ir ramybėje, kol kiti dar miega, galite ramiai užsiimti savo reikalais. Ankstyvas rytas yra puikus metas, kad teigiamai nuteiktumėte savo kūną ir pasisemtumėtė jėgų visai dienai. Tingulys, nenoras anksti keltis, tai ne nuovargio rezultatas. Tai nenoras gyventi savo gyvenimo. Kam keltis iš lovos, juk už lango niūrus rytas, automobilių spūstys, darbas...

O jeigu atsikėlus pirmoji mintis bus: „Puikus rytas – nauja diena!“ Sutikite, su tokiom pozityviom mintim joks ankstyvas kėlimasis nebus problema. Tokių minčių galia veikia į abi puses: gyvenimą nudažysite ryškiomis spalvomis – rytais lengvai šoksite iš lovos arba... lengvai kelsitės iš lovos – gyvenimas nusidažys vaivorykštės spalvomis.

Taip pat skaitykite: Mokslininkai: su amžiumi moteris vis labiau traukia... moterys

2. Sveika mityba. Laukdami artėjančių permainų, turite gauti milžinišką kiekį energijos. Pagalvokite, kam eikvojate savo energiją: alkoholis, rūkymas, sunkus bei riebus maistas, pyragaičiai, saldumynai... Kiekvienas savo racione gal rasti tokių maisto produktų, kuriuos reikėtų išbraukti, norint gyventi kitaip. Rinkitės tokį maistą, kuris jums atrodo tinkamas, bet žinokite, kad sveika mityba visiškai nesiderina su traškučiais, alkoholiu, saldžiais gėrimais, pusfabrikačiais, greitu maistu.

3. Sportas. Judėjimas bei fizinio kūno sveikata – būtina dvasinės sveikatos sąlyga. Nuo senų laikų žinoma: judėjimas – gyvenimas. Norėdami pavargusiame kūne sužadinti gyvenimą – sujudinkite jį! Bet kokiu jums tinkamu būdu: joga, bėgimu, šokiais. Stenkitės kiekvieną dieną kuo daugiau judėti: ruošdamiesi į darbą, šokite priešais veidrodį, atsisakykite lifto ir lipkite laiptais, lankykite sporto salę. Svarbiausia judėti.

2 savaitė: valome supančią aplinką, tvarkome neužbaigtus reikalus

1. Tvarkome namus. Skambės keistai, bet išmeskite viską! Paslėpti giliausiuose kampeliuoe daiktų, kurie jums nereikalingi - negalima! Sutvarkykite visus stalčius, spintas, lentynas. Nuvalykite dulkes bei išplaukite grindis. Pagalvokite, kiekvienas daiktas namuose užima ne tik vietos, bet pasiglemžia ir nemenką dalį jūsų energijos. Ar kiekvienas mažmožis to vertas?

Palikite tik tikrai reikalingus ir naudingus daiktus. Tokius, kurie jums yra malonūs, kurie jus džiugina ir įkvėpia. Jeigu saugote namie pliušinį meškiuką, kurį jums prieš „šimtą metų“ padovanojo buvęs mylimasis, žinokite, tokiems „teigiamiems“ prisiminimams ne vieta jūsų namie. Išmeskite tokį atsiminimą net negalvodami! Pamatysite, net kvėpuoti taps lengviau.

Taip pat skaitykite: Sekso kultas. Kur jis nuves?

Nebendraukie su tais, kurie nuolat viską kritikuoja ir amžinai yra nepatenkinti, su kuriais nėra nieko bendro, iš kurių nieko naujo neišmokstate. Turite išmokti išeiti ir pasakyti „ne“.  Leiskite sau būti „nedėkingu“, „neišauklėtu“, „pamišusiu“ – tai jūsų laisvės kaina.

2. Tvarkome neužbaigtus reikalus ir įsipareigojimus. Prisiminkite, kiek metų jūs vis ruošiatės mokytis anglų kalbos, laikyti vairavimo kursus? O kiek laiko vis žadate aplankyti seniai nematytos tetos? O kiek naujametinių pažadų vis perkeliate vėlesniam laikui ar kitiems metams? Pagalvokite ir prisiminkite visus pasižadėjimus sau ir kitiems.

Turite dvi galimybes: a) įvykdyti juos b) visam laikui ištrinti juos iš savo sąrašo. Jei kažkokio punko negalite išbraukti – įvykdykite jį jau rytoj. Darykite, vykdykite pažadus, nevilkite paskui save atsakomybės ir nusivylimo savimi jausmo.

3. Supančių žmonių „tvarkymas“. Užbaikite visus santykius, kurie neveda jūsų į priekį, o traukia atgal ir slegia. Nebendraukie su tais, kurie nuolat viską kritikuoja ir amžinai yra nepatenkinti, su kuriais nėra nieko bendro, iš kurių nieko naujo neišmokstate. Turite išmokti išeiti ir pasakyti „ne“.  Leiskite sau būti „nedėkingu“, „neišauklėtu“, „pamišusiu“ – tai jūsų laisvės kaina. Išimtis – tėvai. Kaip kartais bebūtų sunku, turite su jais palaikyti gerus santykius.

3 savaitė: planai, tikslai, svajonės

1. Rašykite ir vykdykite planus. Kaip jums praėjusios savaitės darbų sąrašas? Ar jis sukelia jums džiaugsmą, entuziazmą, norą kuo greičiau pasiraitoti rankoves? Jeigu ne – išbraukite iš sąrašo kelis punktus. Arba įvykdykite kai kuriuos, o po to išbraukite nereikalingus. Abiem atvejais pajaustie jėgų ir noro gyventi antplūdį.

Planuokite ne tik darbą bei išlaidas, taip pat poilsį, laisvalaikį su draugais ir artimaisiais, skirkite laiko sau – šį punktą daugelis pamiršta. Rašykitės tokį planą, kurį norėsite įvykdyti, nuo kurio jums išaugs sparnai ir niežtės nagučiai. Rašykite savo gyvenimo knygą, kurią būtų įdomu perskaityti jums patiems.

Taip pat skaitykite: Dermatovenerologė: „Grožio procedūras geriausia atlikti šaltymečiu“

2. Sąrašas to, kas neįmanoma. Atlikdami šį pratimą, pasidarysite žymiai drąsesni. Jo esmė tokia: rašykite savo svajonių sarašą, kurios, anot jūsų, niekada neišsipildys. Nebijokite rašyti nerealių dalykų! Pavyzdžiui, kopimas į Everestą ar skrydis į Mėnulį. Išjunkite savo vidinį kritiką, įsivaizduokite, kad visos pasaulio galimybės ranka pasiekiamos: jūs turite laiko, pinigų ir talento. Ko jūs norėtumėte? Patikėkite, norai, kurie atrodė nerealūs, ims pildytis. Tereikia norėti.

3. Planuokite kasdien. Kiekvieną vakarą rašykite planą rytojui. Trumpą, apytikrį, bet kokį – svarbiausia rašyti, ir būtinai vakare. Net jei kitą dieną pamiršite apie tokio plano egzistavimą, jūsų produktyvumas gerokai padidės. Ir dar: nepamirškite peržvelgti „didžiojo“ plano. Skaitydami jį, vis klauskite savęs: kur aš einu? Ar teisinga linkme einu? Ar išvis aš kur nors judu?

4 savaitė: plečiame ribas

1. Pabandykite gyventi kitaip. Net smulkmenose ir kasdienybėje darykite tai, kas yra „kitaip“.  Eikite į darbą nauju, dar nežinomu keliu. Užeikite į nepažįstamą kavinę ar prabangią parduotuvę. Išbandykite naują sporto šaką. Tiesiog pabandykite daryti tai, ko niekada nedarėte. Kiekvieną dieną, darydami įprastus dalykus, klauskite savęs: „ką aš dabar galiu padaryti šiek tiek kitaip?“ Išsiugdykite įprotį bandyti naujus dalykus, palaipsniui išsukdami iš puikiai pažįstamų, seniai numintų takelių.

2. Išeikite iš komforto zonos. Jeigu sąžiningai atlikote prieš tai buvusius punktus, tai jau nemenkas išėjimas iš komfoto zonos. Bet turite eiti dar toliau: pažvelkite savo baimėms į akis ir susigrumkite su jomis.

Bijote aukščio? Šokite su parašiutu. Bijote viršininko? Eikite pas jį su naujais pasiūlymais. Vengiate nepažįstamų kompanijų? Pirmyn į vakarėlį, kur nieko nepažįstate. Už komforto zonos ribų yra išbandymų ir įtampos zona, bet tik tokiu būdu eisite į priekį ir tobulėsite.

3. Ilsėkitės. Būtinai turite išmokti negalvoti vien apie darbą ir apie tai, ką dar reikia padaryti. Pailsėkite: išeikite iš namų, išjunkite internetą, tiesiog pabūkite vienumoje. Svarstykite, mąstykite, klausinėkite savęs: kas įvyko? Kodėl tai įvyko? Kas pasikeitė? kaip gyventi toliau?

Tai, kas jūsų laukia šių pratimų pusiaukelėje (šiuo atveju nekalbama apie kelio pabaigą, nes jis begalinis), viršys jūsų lūkesčius. Atlikdami šiuos paprastus pratimus, pajausite harmoniją, jėgų antplūdį, tunelio gale pamatysite takelį, kuris nurodys teisingą kryptį. Laikui bėgant takelis pavirs plačiu keliu. Skamba pretenzingai, bet, nieko nelaukdami, pabandykite!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius