-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

5 požymiai, aplinkiniams išduodantys jūsų menką savivertę

Savęs vertinimas itin svarbus faktorius tiek asmeniniame gyvenime, tiek darbinėje ir profesinėje aplinkoje.
Moteris
Moteris / Vida Press nuotr.

Savivertė gali pasireikšti keliais būdais: ji būna adekvati, pernelyg žema arba pernelyg aukšta. Natūralu, kad adekvati savivertė yra pati geriausia jausena, siekiantiems harmonijos. Tačiau kad ir kaip gaila, daugelis mūsų kenčia būtent dėl per mažos savivertės, nepasitiki savimi, turi daug kompleksų, baimių ir taip savo gyvenimą atiduoda į kitų rankas.

Kokie požymiai išduoda, kad metas keistis?

Jūs negalite pasakyti „NE“

Jums sunku ištarti šį žodį. Kažko paprašyti, kad ir kaip to nenorėtumėte, jūs puolate vykdyti. Jūs norite būti visiems geri, net jeigu dėl to nukentėsite patys, pavyzdžiui, laiką, skirtą šeimai, paaukosite kolegos darbo tobulinimui. Vadinasi, norite būti geri visiems, bet ne sau.

Kaip tą pakeisti? Pirmiausia, klauskite savęs – ko norite jūs.

Jūs pavydite kitiems žmonėms

Pavydas – savęs nevertinančių žmonių dalia. Juk kam žmogus dažniausiai pavydi? Tiems, kurie yra laimingesni ir sėkmingesni nei jie patys. Pavydo šaknys slypi tame, kad giliai viduje jūs jaučiate nepasitenkinimą savimi, tuo, ką esate pasiekę šiuo metu.

Kaip tai pakeisti? Liaukitės save lyginti su kitais. Vienintelis žmogus su kuriuo jūs turite lyginti save – tai jūs patys praeityje. Įvertinkite savo pokyčius ir pasiekimus ir sugebėkite tuo pasidžiaugti.

Baimė išsakyti savo norus

Baimė išsakyti savo norus ir poreikius yra labai panaši į baimę pasakyti „NE“. Dažniausiai už to slypi noras visiems įtikti, patikti, paaukoti savo interesus dėl aplinkinių. Tai – aukos psichologija.

Kaip tai pakeisti? Drąsiai kalbėkite apie tai, kas jums patinka ir kas nepatinka.

Jus kamuoja įkyrios mintys dar labiau sulieknėti

Ar kitaip „pagerinti“ savo išvaizdą. Jūs visą laiką save tobulinate visais įmanomais būdai, nes manote, kad dar neatrodote tobulai, nepasiekėte savo tikslo. Už viso šito desperatiško noro slypi viena paslaptis – jūs per mažai save vertinate ir mylite.

Kaip tai pakeisti? Priimkite save tokiais, kokiais esate. Neskubėkite imtis drastiškų priemonių – pirmiausia pamilkite savo ypatingumą.

Jūs visą laiką prašote patarimų

Jums labai sunku priimti sprendimus patiems, todėl turite su kuo nors pasitarti dėl menkiausių dalykų. Be to, jūs nuolat dar ir keičiate nuomonę, atsižvelgę į tai, ką pasakė mama, vyras, draugai, sesuo ar vaikai. Tai išduoda, kad jūs nepasitikite savimi, o savo likimą atiduodate į svetimų žmonių rankas.

Kaip tai pakeisti? Išmokite sprendimus priimti patys – iš pradžių tai gali atrodyti sudėtinga, tačiau rezultatas ilgainiui tikrai nudžiugins.

Apskritai, menka savivertė – tai diagnozė, žalojanti jūsų gyvenimą. Ne visada simptomus galite įveikti patys, todėl visada verta pamąstyti apie specialisto pagalbą, kuri padės atrasti harmoniją su savimi ir jus supančiu pasauliu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius