Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

8 situacijos, kai vertėtų prikąsti liežuvį

Yra daugybė situacijų, kuriose labai dažnai sunku susilaikyti nuo pikto atsako kitam žmogui. Dažniausiai problematiškose situacijose impulsyvi reakcija neduoda jokios naudos. Reikėtų sustabdyti save kelioms akimirkoms ir pagalvoti, kokia reakcija būtų tinkamiausia ir kaip nepabloginti esamos padėties.
Pora.
Pora. / Shutterstock nuotr.

Štai tinklapio „Psychology Today“ pateikiamos 8 situacijos, kuomet geriausia būtų patylėti ir tiesiog nieko nesakyti.

Jei tai, ką pasakysite, įžeis ar supykdys kitą žmogų

Pasakyti žodžiai ne tik neišspręs problemos, bet ir pablogins jūsų santykius su kitu žmogumi. Galbūt jūs ištikrųjų rūpinatės tuo žmogumi ir jums svarbūs santykiai su juo. Nėra jokios prasmės pabloginti situaciją, atvirai rėžiant į akis visą tiesą ar neigiamai vertinti vienokį ar ktiokį žmogaus elgesį, nes jis gali priimti kritiką labai asmeniškai. Kai kurie žmonės yra malonūs,  ištikimi ir galintys paremti bet kokioje situacijoje, tačiau gali greitai įsižeisti ir jautriai reaguoti į kritiką. Kartais pačių žmonių griežtumas neleidžia priimti kitokios nuomonės. Todėl būtų kvaila tokiems asmenims sakyti ką nors tokio, kas galėtų juos suerzinti. Visgi, jei kitas žmogus daro kažką, kas jums nepatinka, tiesiog pabandykite žiūrėti į tai pro pirštus.

Jei jūsų žodžiai užgaus kito jausmus

Jei norite būti taktiškas ir rūpestingas, tikrai nepulsite komentuoti, pavyzdžiui, kito žmogaus šukuosenos ar išvaizdos, jei jis atrodo ir ne itin gražiai. Net jei žmogus ir nori išgirsti kokius nors komentarus, geriausia būtų kuo mažiau kreipti dėmesį į tai, kaip jis atrodo, bet pastebėti, kaip pats jaučiasi taip atrodydamas ir kaip reaguoja. Jei paaiškėja, jog žmogus turi stiprų įvaizdį ir gerą nuomonę apie save, tuomet galėsite nuoširdžiai ir atvirai viską jam pasakyti. Visgi iš pradžių vertėtų pagalvoti ir įvertinti, kaip žmogus gali sureaguoti į jūsų pastabas. Taip pat tą patį galima taikyti tokioje situacijoje, kai kitas žmogus pasakė kažką kvailo ar pats sau paprieštaravo. Ar užgausite žmogaus jausmus ir pabloginsite santykius su juo, jei pasakysite pirmus žodžius, atėjusius į galvą? Jau geriau nesakyti nieko, jei negalite pasakyti nieko malonaus.

Jei pasirodysite netolerantiškas ar net bjaurus

Jei kažkas jus kritikuoja ir duoda naudingų patarimų, tuomet geriausia būtų nuraminti savo ego ir sąžiningai įvertinti jų požiūrį ir pateiktus argumentus. Kartais geriausia yra išklausyti kito nuomonę ir tik tada pakomentuoti. Visgi, pritariate kritikai ar ne, geriausia objektyviai įvertinti kito žmogaus nuomonę. Iš pradžių galite nepritarti tam, ką girdite, bet jei pasiduosite pirmai apėmusiai emocijai ir pulsite gintis, tuomet galite neišgirsti ir tikrai vertingų patarimų.

Jei pasakyti žodžiai sustiprins kito žmogaus pyktį

Jei kitas žmogus yra pakankamai įsiaudrinęs, negali racionaliai vertinti to, ką pasakysite, geriau nieko nesakyti. Bet koks komentaras gali būti skubotas ir tik pabloginti padėtį, nes kitas žmogus pagalvos, kad nesiklausote jo. Tokiu atveju geriausia būtų išklausyti jį ir leisti išlieti visas nuoskaudas. Tik tuomet asmuo galės išgirsti ir galbūt kitokią jūsų nuomonę. Taip pat geriausia yra vengti skubotų komentarų, nes tai gali tik dar labiau paaštrinti kito žmogaus emocijas. Kai matote, kad kitas žmogus pernelyg jautriai reaguoja, tiesiog stenkitės suprasti, ką norima pasakyti, ir išklausykite. Tokiu būdu turėsite daugiau šansų ir patys būti išgirsti. Stenkitės pernelyg jautriai nereaguoti į žmogaus žodžius, kuriais jis gali kaltinti jus, nes tai gali neturėti jokio pagrindo ir jus įžeisti.

Jei tai sustiprins jūsų pačių pyktį

Jei impulsyviai sureaguosite į kito žmogaus žodžius, tai tikrai pablogins situaciją. Įvairios emocijos, pavyzdžiui, pyktis ar nerimas, turėtų būti reiškiamos saikingai. Kuomet jos yra reiškiamos per daug stipriai, galite sureaguoti visai ne taip, kaip reikia, ir paskui gailėtis. Geriau prikąsti liežuvį ir nusiraminti, giliai kvėpuoti ar pagalvoti nei iškart išlieti emocijas ant kito žmogaus, kuris jus išprokavo. Žinoma, kartais tiesiog neįmanoma protingai įvertinti situacijos, kuomet jaučiatės tuoj pratrūksiantys. Visgi geriau stebėkite savo reakciją: jaučiate kaip širdies ritmas padažnėja, veidas parausta, dreba rankos ar skrandyje skraido drugeliai? Tuomet gali būti, jog jus gali užvaldyti emocijos ir bus sunku priimti logiškus sprendimus. Giliai įkvėpkite ir racionaliai įvertinkite padėtį.

Jei bus duodamas pagrindas piktiems komentarams

„Shuterstock“ nuotr./Pyktis gali būti destruktyvus
„Shuterstock“ nuotr./Pyktis gali būti destruktyvus

Nėra jokios priežasties ką nors sakyti žmogui, kurio pagrindinis tikslas yra jus suerzinti. Kada kitas žmogus, apimtas priešiškumo ar neapykantos, garsiai jus menkina, jūsų atkirtis gali duoti kito žodžiams svarumo, kurio jie tikrai neverti. Geriausia būtų sakyti: „Aš gal nieko nekomentuosiu“. Kai kam gali pasirodyti, kad atsisakote reaguoti ne dėl to, kad žodžiai būtų teisingi, bet dėl to, kad žodžių negalima pateisinti ir jie nėra argumentuoti. Ironiška, tačiau sėkmė bus jūsų pusėje, jei tiesiog ignoruosite nepagrįstus įžeidinėjimus. Kai kuriose situacijose jūs nesate įpareigoti atsakyti į agresyvią ir nekonstruktyvią kritiką. Jei jus kas nors be pagrindo kritikuoja, nėra prasmės gintis ar pulti atsikirsti atgal. Tokiu atveju tyla tikrai reiškia gerą bylą.

Jei yra tikimybė pakliūti į kitų spąstus

Jei kažkas išprovokuoja jus ir užkimbate ant to kabliuko, tai suteikia kitiems pasitenkinimą. Jei pasiduosite kitų įtakai, nusileiste iki kito žmogaus lygio, tai jau yra pralaimėjimas. Markas Twainas yra pasakęs: „Niekada nesiginčykite su kvailais žmonėmis“. Tuomet tapsite tokiais pat kvailiais ir būsite nugalėti dar didesnės jų patirties. Jei vis dėl to jau buvote išprovokuoti atsakyti ką nors, tuomet geriau atsitraukti ir nesileisti kvailinamam bei neįsitraukti į beprasmiškas diskusijas.

Jei žodžiai paskatins elgesį, kurį reikia keisti

Jei jūsų vaikus apėmė staigus įniršis ar pyktis, tuomet ignoravimas – puiki išeitis, jei norite kontroliuoti situaciją. Geriausia nereaguoti į tokį nesuvaldomą ir nepaklusnų suaugusiųjų ar vaikų elgesį, tiesiog taktiškai ignoruoti, nes koks nors atsakas gali dar labiau sustiprinti jų emocijas. Vaikai turi suprasti ir išmokti, kaip kovoti su gyvenimiškais ir kasdieniais nusivylimais. Jei vis dėlto jų elgesys priverčia jus nusileisti ir daryti tai, ko jie nori, tuomet suteiksite jiems galimybę laimėti ir taip elgtis visada, tačiau vargu ar jums tai bus į naudą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius