-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

EKSPERIMENTAS: Ar sunku mesti rūkyti?

Rūkymas, kaip žinia, tikrai prastas įprotis: brangiai kainuoja, kenkia sveikatai, o ką jau kalbėti apie raukšles, pageltusius dantis ir pirštus. Nepaisant pasekmių, atsikratyti šio įpročio nėra lengva tiek fiziškai, tiek psichologiškai. Ar iš tiesų taip sunku mesti rūkyti, jei dūmas traukiamas ne vienerius metus? Su kokiais iššūkiais susiduriama?
Cigaretės
Cigaretės / Fotolia nuotr.
Temos: 1 Eksperimentas

Teorijų šia tema daug ir įvairių. Tačiau teorijos lieka teorijomis. Kaip byloja sena gera Rytų išmintis: „Kas paragauja – žino.“ Taigi nutarėme praktiškai išsiaiškinti, ar iš tikrųjų sunku mesti rūkyti? Kaip jaučiasi žmogus, iš kurio gyvenimo po daugelio metų staiga dingsta cigaretės? Visą mėnesį galėsite skaityti mūsų eksperimente sutikusios dalyvauti merginos Viktorijos (nuoširdžiai ir iš visų jėgų spaudžiame jai dešinę už ryžtą atsisakyti cigarečių!) įspūdžius ir sužinoti, kaip keičiasi pojūčiai, emocijos, kai tavo gyvenime nelieka dūmo...

E. Paukštės nuotr./Viktorija Bankaitė
E. Paukštės nuotr./Viktorija Bankaitė

Taigi – PRADEDAME!

Eksperimento dalyvė: Viktorija Bankaitė.
Amžius: 25 metai.
Kaip meta rūkyti: pagal Alleno Carro metodą. Jis pasirinktas dėl to, kad visame pasaulyje garsėja veiksmingumu. (Teigiama, kad pasiteisina kone 90 procentų!) Ar jis padės Viktorijos atveju, netrukus galėsime įsitikinti.

Teiraujamės Viktorijos, kokie jausmai užplūdo pirmosiomis dienomis be cigaretės?

„Greičiausiai savo pasakojimą reikėtų pradėti nuo to, kad net nenorėjau ir nebuvau apsisprendusi mesti rūkyti. Net kai dabar pagalvoju, ši susidariusi situacija man kelia šypseną. Todėl vadinamajam „metimui“ net nesiruošiau... Viskas išsirutuliojo savaime.

Rimtai pradėjau rūkyti nuo penkiolikos metų. Niekada nekilo mintis atsikratyti šio įpročio, nedariau jokių pauzių. Tačiau neseniai pradėjau dirbti naujoje įmonėje, kurioje nėra daug rūkančių žmonių. Niekas nevaržė mano įpročio, bet vieną dieną bendradarbiai man lyg tarp kitko pasiūlė nueiti į specialius rūkalių kursus. Gal susigundysiu? Pirma į galvą šovusi mintis buvo tokia: „Tikrai ne! Man tiesiog patinka rūkyti, ir tiek.“ Galiausiai buvau įkalbėta nueiti į kursus bent jau pasiklausyti, apie ką ten kalbama. Pirmąją dieną mums uždavė klausimų, apie kuriuos dažniausiai net nesusimąstai: kaip jautiesi parūkęs? Koks skonis? Ką gero duoda rūkymas ir pan.? Apie tai kalbėdamas pradedi suvokti, kad nieko gera iš to įpročio negauni, o kai kurie atsakymai netgi skamba juokingai. Šiandien dar negaliu pasakyti, kad mečiau rūkyti. Mano būseną greičiau būtų galima įvardyti „dabar nerūkau jau savaitę“. Nesakau, kad visai nesinori, tačiau sutramdai save ir pagalvoji, kad be cigaretės daug geriau.

O jei kalbėčiau visai atvirai, galiu prisipažinti – aš tų kursų netgi vengiau, nes bijojau, kad apsilankiusi juose iš tikrųjų galiu mesti rūkyti. Kaip matote, taip ir nutiko! O nerūkymo įspūdžiai iškart kelia šypseną. Pirma, galėjau pasimėgauti ta mintimi, kad visai neblogai save pažįstu. Antra, nerūkymą priėmiau kaip iššūkį. Taigi – mane užvaldė azartas. Nepaisant pagerėjusios nuotaikos, susidarė įspūdis, kad įvyko fizinės energijos proveržis. Atrodo, tarsi pražydau iš naujo! Norisi išlieti susikaupusias jėgas, sportuoti... Be to, susitvarkiau daug daugiau reikalų, nes nebereikėjo eiti parūkyti... Negalėjau nustygti vietoje! Jausmas toks, kad gali nuversti kalnus!
Štai tokia pradžia.“

Asmeninio archyvo nuotr./Evaldas Žvirblis
Asmeninio archyvo nuotr./Evaldas Žvirblis

Kuo išsiskiria šis rūkymo metimo būdas, kalbamės su Evaldu Žvirbliu – Allen Carr’s Easyway centre Londone jį studijavusiu lektoriumi, taip pat darbuotojų asmeninio ir profesinio tobulėjimo programų bendraautoriu, LEAN/6 Sigma ir pokyčių valdymo praktiku.

- Pristatykite Alleno Carro rūkymo metimo būdą.

- Allen Carr’s Easyway metodas iki šiol yra kone vienintelis, kuris, praktiškai nereikalaudamas valios pastangų ir jėgų kovoti su savimi, suteikia galimybę atsikratyti poreikio ir noro rūkyti visam laikui. Procesas yra paprastas ir prieinamas visiems norintiesiems, įkvepiantis ir smagus. Naudojantis šiuo metodu, nekonfliktuojama nei su savimi, nei su aplinkiniais.

- Kuo jis skiriasi nuo kitų metodų?

- Šis metodas veikia priešingai valios metodui. Mes nesikoncentruojame į priežastis, dėl kurių rūkantysis neturėtų rūkyti: pinigai, pavojus sveikatai, priklausomybė, gėda ir t. t. Rūkaliai patys jas kuo puikiausiai žino. Mes susitelkiame ties tuo, kodėl jie ir toliau rūko nepaisydami įvairių nepatogumų.

1983 m. Allenas Carras sukūrė metodą, padedantį žmonėms mesti rūkyti. Nuo tada organizacija paplito po pasaulį ir dabar jau dirba daugiau nei 60-yje valstybių. Daugelyje šalių šis žmogus pripažintas kaip geriausias metimo rūkyti ekspertas. Tokia reputacija buvo pelnyta dėl to, kad metodas veikia! Kiek mums žinoma, esame vienintelė organizacija, kuri siūlo pinigų grąžinimo garantiją, jei nepavyksta padėti mesti rūkyti. Šio  metodo sėkmė – daugiau nei 90 procentų!

- Koks šio rūkymo metimo būdo veikimo principas?

- Pirmiausia šis metodas padeda susidaryti teisingą požiūrį į rūkymą, vėliau, vadovaujantis paprastais nurodymais, pasiekti norimo rezultato. Teisingai vykdant instrukcijas, fizinės atpratimo nuo nikotino kančios būna beveik nepastebimos!

- Ar daug žmonių nustoja rūkyti? Ar visiems tai padaryti pavyksta iš pirmo karto?

- Seminaruose absoliuti dauguma lankytojų meta rūkyti iš pirmo karto ir dauguma nebesikreipia dėl papildomos pagalbos. Tačiau per tris mėnesius mes esame pasiruošę pagelbėti iškilus sunkumams, klausimams ar tiesiog siekiant užtvirtinti, kad rezultatas bus ilgalaikis. Pagrindinė tam prielaida – visą laiką mėgautis nerūkančiojo gyvenimu ir neapgaudinėti savęs. Kad ir kaip paprasta viskas atrodytų – tai tėra vienintelė problema, su kuria susiduriame.

- Kas vyksta žmogaus organizme nustojus rūkyti? Kokia fizinė ir psichologinė savijauta?

- Daugelis medicininių tyrimų aprašo fizinius savijautos pokyčius pirmas 72 valandas.

Pagrindinė statistika:

Praėjus 20 minučių: jūsų kraujospūdis ir širdies susitraukimų dažnis vėl tampa normalūs.
8 valandoms: normalizuojasi jūsų kraujyje esantis deguonies kiekis.
1 dienai: iš organizmo pašalinamas anglies monoksidas (CO); po truputį pradeda valytis plaučiai.
2 dienoms: paaštrėja uoslės ir skonio pojūčiai.
3 dienoms: atsipalaiduoja bronchai, tampa lengviau kvėpuoti.
2–12 savaitėms: pagerėja viso kūno kraujotaka.
3–9 mėnesiams: pradeda nykti tokie simptomai kaip kosulys, dusulys. Plaučių funkcija pagerėja bent 10 procentų.
1 metams: palyginti su rūkančiaisiais, per pusę sumažėja miokardo infarkto rizika.
10 metų: palyginti su rūkančiaisiais, per pusę sumažėja plaučių vėžio tikimybė.
15 metų: rizika susirgti miokardo infarktu visiškai sumažėja ir susilygina su nerūkančiųjų tikimybe.
Tačiau svarbiausi yra psichologiniai pokyčiai, kurie buvusį rūkalių padaro laimingu nerūkančiuoju.

DĖMESIO! KONKURSAS!

Jūs taip pat svajojate atsikratyti seno blogo įpročio rūkyti? Turite progą tai padaryti tiesiog DABAR! Laimėkite kvietimą į seminarą, kuriame galėsite atsikratyti įpročio rūkyti lengvai ir be kančių pagal Allen Carr’s Easyway metodą (plačiau apie šį metodą www.allencarr.lt). Ženkite vieną lemtingą žingsnį ir jus pasitiks naujas gyvenimas, kuriame galėsite iš naujo atrasti skonius, kvapus ir malonumą lengvai kvėpuoti.

Jums tereikia el. paštu ji24.lt@zlg.lt iki lapkričio 1 d. atsiųsti savo rūkymo istoriją: kada, kaip ir kodėl pradėjote rūkyti; ar kada bandėte mesti, kaip tada jautėtės; kodėl norite daugiau neberūkyti ir pan.

Visas istorijas publikuosime portale JI24. Laimėtoją išrinksime burtu keliu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius