Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Eterinių aliejų mišinių receptai vaikams – nuo vabzdžių įgėlimo, nerimo, užsupimo

Tėvams nėra nieko brangesnio už vaikus, todėl jie jaučia didelę atsakomybę norėdami gerai jais pasirūpinti. Saugodami vaikų sveikatą suaugusieji nuolat remiasi gydytojų patarimais ir nors šiuolaikinės medicinos privalumai mums labai naudingi, pasitaiko, kai neturime galimybės kreiptis į gydytoją ir lieka tik pasinaudoti turimomis priemonėmis ir patiems pasirūpinti vaiko sveikata.
Eterinis aliejus
Eterinis aliejus / Leidyklos nuotr.

Natūrali medicina nėra nauja. Rūpindamiesi vaikų sveikata viso pasaulio tėvai nuo seniausių laikų gamtoje rinko žoleles ir augalus. Aromaterapija – modernus požiūris į seną tradiciją naudoti tai, ką turi, kas natūralu ir tinka. Šiais laikais empirinę patirtį pagrindžia moksliniai tyrimai, o ilgas keliones į užmiestį rinkti vaistažolių atstoja patogūs gydančių augalinių eterinių aliejų buteliukai su lašintuvais. Aromaterapija labai patogi ir lanksti – tai lengviausias būdas pasinaudoti kvapiąja gamtos vaistine.

Vasarą daug keliaujant, atostogaujant, aktyviai leidžiant laiką gamtoje, vaikams didėja tikimybė susižeisti, nudegti saulėje ar jausti išsekimo dėl šilumos simptomus, kai kuriems vaikams kelionė automobiliu, laivu ar lėktuvu dėl užsupimo gali būti itin nemaloni. Tokiais atvejais ypač naudinga turėti tinkamus eterinius aliejus.

Beveik visi eteriniai aliejai veikia antiseptiškai, o atskiri aliejai turi tik jiems būdingų ypatingų gydomųjų savybių.

Beveik visi eteriniai aliejai veikia antiseptiškai, o atskiri aliejai turi tik jiems būdingų ypatingų gydomųjų savybių.

Vieni pasižymi stipriu antibakteriniu poveikiu, kiti slopina virusus, naikina grybelį, mažina uždegimą ar veikia antispazmiškai. Vieni ramina, kiti stimuliuoja.

Leidyklos „Dvi Tylos“ išleista knyga „Aromaterapija vaikams“ (autorė – Valerie Ann Worwood) pateikia sąrašą būklių ir ligų, kurioms galėti padėti aromaterapija.

Leidyklos nuotr./Knyga apie aromaterapiją
Leidyklos nuotr./Knyga apie aromaterapiją

Dalis knygos patarimų gali būti naudingi keliaujant, atostogaujant ar ruošiantis leisti laiką gamtoje su vaikais, tad dalinamės svarbiausiais:

Išsekimas dėl šilumos

Karštame ore vaikams kyla išsekimo dėl šilumos pavojus, sunkesniais atvejais – šilumos smūgis. Jei manote, kad vaikas gavo šilumos smūgį, nedelsdami kreipkitės į gydytoją.

Išsekimo dėl šilumos požymiai ir simptomai:

  • galvos svaigimas, alpulys, nuovargis, pykinimas;
  • gali pakilti temperatūra, prasidėti prakaitavimas;
  • gali troškinti arba visai nesinorėti gerti;
  • vaikas dirglus, verkia.

Išsekimas dėl šilumos atsiranda tada, kai dėl per didelio karščio perkaista kūnas, tarkim, per ilgai sportuojant saulėkaitoje ar per karštame kambaryje. Pirmiausia nuveskite vaiką į vėsią vietą, kur nėra tiesioginių saulės spindulių, geriausia į patalpą, paguldykite, nurenkite kuo daugiau drabužių ir nuolat duokite po truputį gerti. Naudinga į vandenį įberti ir gerai ištirpinti šiek tiek druskos ar cukraus.

Jei nėra kitų galimybių, šlapią vėsų medžiagos gabalėlį uždėkite vaikui ant veido, kitą – ant sprando. Sušilusius medžiagos gabalėlius atvėsinkite. Jei vaikas ima snūduriuoti, vėsa jį atgaivins.

Per greitai vėsinti kūną taip pat žalinga kaip visai nesiimti jokių priemonių, nes organizmą gali ištikti šokas. Jei vėsinate tradicinėmis priemonėmis, tokiomis kaip kompresas ar drėkinimas kempine, rinkitės vėsų, bet šiukštu ne ledinį vandenį.

Vėsinantis kompresas

Vaiko sprandą, saulės rezginio plotą ties diafragma (virš bambos) ir abu smilkinius tepkite 1 lašu tikrųjų levandų aliejaus (venkite tepti prie akių). Vaikui ant sprando uždėkite drėgną vėsų kompresą ar medžiagos gabalėlį ir užklokite plona antklode.

Kada kreiptis pagalbos? Kreipkitės į gydytoją, jei vaiko temperatūra 38 C arba aukštesnė, arba jei praėjus pusei valandos kūnas neatvėsta.

Apsauga karštame ore:

  • pasirūpinkite, kad vaikas būtų su kepure ir pridengtais pečiais;
  • stenkitės, kad vaikas kuo mažiau būtų atviroje saulėkaitoje;
  • pasirūpinkite, kad vaikas kuo daugiau gertų, geriausia vandens.
Leidyklos nuotr./Eteriniai aliejai
Leidyklos nuotr./Eteriniai aliejai

Įpjovimai, įdrėskimai

Namuose ir lauke bėgiojantiems vaikams nuolat atsitinka menkų nelaimių, per kurias vaikai dažnai įsipjauna ar nusibrozdina. Kartais įpjauta vieta labai kraujuoja, ir kol kraujavimas nesustabdytas, nežinosime, ar žaizda gili. Tokį įpjovimą reikia siūti. Tai turi padaryti gydytojas ir pageidautina per 8 val. Tačiau dažniausiai vaikai tik lengvai įsipjauna ar nusibrozdina, tad šias žaizdas galima gydyti namuose.

Jei įpjovimas labai kraujuoja, užspauskite jį švaria sugeriančios medžiagos skiautele. Jei gausiai kraujuoja iš žaizdos galūnėje, įpjautą vietą pakelkite ir šiek tiek palaikykite.

Mišinys įpjovimams ir nubrozdinimams

Nereikia nė sakyti, kad jei turite vaikų, tikrai pravers mišinys įpjovimams ir nubrozdinimams.

Sumaišykite šias paprastas sudedamąsias dalis, supilkite į buteliuką ir prireikus panaudokite:

  • 50 lašų tikrųjų levandų;
  • 50 lašų pražangialapių mirtenių.

Mišinys gali būti laikomas iki dvejų metų.

Pleistras

Užlašinkite vieną mišinio įpjovimams ir nubrozdinimams lašą (ar vieną lašą tikrųjų levandų) ant minkštos pleistro pusės, kurią dėsite ant žaizdos.

Nelašinkite eterinių aliejų tiesiai ant žaizdos, nes vaikui skaudės, perštės.

Kada kreiptis pagalbos? Nedelsdami kreipkitės į gydytoją, jei audiniai pažeisti giliau nei centimetrą, įpjovimo kraštai nelygūs ir nepavyksta tinkamai išvalyti arba jei švarios medžiagos skiautele užspausta ar aprišta žaizda po 10 min. nenustoja kraujuoti.

Kreipkitės į gydytoją, jei žaizda negyja arba jei prasideda infekcija ir ima pūliuoti, tinti, paraudimas plečiasi ir sužeistą vietą skauda labiau nei prieš tai, arba jei vaikas ima karščiuoti.

Jei matote raudonas iš įpjovimo ar nubrozdinimo nusitęsusias gijas, nedvejokite ir kuo greičiau kreipkitės į gydytoją.

Užsupimas

Vaikus gali pykinti nuo užsupimo keliaujant automobiliu, laivu, traukiniu, lėktuvu, vėžinantis pramogų parko traukinukais ar vaikų žaidimo aikštelių sūpynėse. Dažniausiai užsupa keliaujant automobiliu, o nuo užterštų kelių ar automobilio kuro garų jautrių vaikų savijauta dar pablogėja.

Pykinimas dėl užsupimo transporte kyla, kai dėl pakartotinių galvos ir kūno judesių sutrinka subtilus vidinės ausies mechanizmas su jame esančiais skysčiais. Padėtį apsunkina greitai judantys akių į smegenis siunčiami prieštaringi vaizdai.

Kai kurie vaikai įsitempia ir nerimauja vien nuo minties, kad reikės važiuoti automobiliu, todėl užsupimo transporte simptomus pajunta anksčiau, nei praveria lauko duris.

Vida Press nuotr./Verkianti mergaitė
Vida Press nuotr./Verkianti mergaitė

Požymiai ir simptomai:

  • vaikas vemia, jam bloga, silpna, svaigsta galva, jis prakaituoja;
  • vaikas mieguistas, žiovauja, sunkiai kvėpuoja;
  • oda atrodo šalta ir drėgna arba neįprastai blyški;
  • kartais gali skaudėti ausį.

Jei vaikas vemia, duokite jam skysčių, kad neprasidėtų dehidratacija

Mišinys užsupimui

Sumaišykite šiuos eterinius aliejus:

  • 10 lašų tikrųjų imbierų;
  • 4 lašus pipirinių mėtų;
  • 2 lašus spindulinių eukaliptų;
  • 2 lašus blakinių kalendrų.

Įlašinkite 2 lašus mišinio į vieną arbatinį šaukštelį augalinio aliejaus ir prieš kelionę nedideliu kiekiu patrinkite vaiko nugarą bei pilvą.

Kita:

Ant audinio skiautelės užlašinkite lašą mišinio užsupimui ir užkiškite už vaiko automobilinės kėdutės.

Ant audinio skiautelės užlašinkite 4 lašus tikrųjų imbierų eterinio aliejaus ir prireikus pauostykite.

Nerimas dėl kelionės

Prieš kelionę: į nedidelį kiekį augalinio aliejaus įlašinkite po lašą tikrųjų levandų bei maloniųjų pelargonijų eterinių aliejų ir supilkite į vonią. Aliejų mišinys plūduriuos paviršiuje. Susemkite į delną ir po vandeniu patrinkite vaiko odą. Vyresni vaikai gali pasimasažuoti patys.

Kelionės metu: į 30 ml augalinio aliejaus įlašinkite po 5 lašus vaistinių ramunių, tikrųjų levandų ir maloniųjų pelargonijų. Pasigamintą mišinį pasiimkite su savimi. Mažesni vaikai leis šiuo mišiniu pamasažuoti pėdas, o vyresniems užlašinkite 2 lašus tikrųjų levandų ant audinio skiautelės ir užkiškite už vaiko kėdės. Abu būdai padės nurimti. Jei vaiką pykina, užlašinkite 2 lašus mišinio užsupimui ant audinio skiautelės ir duokite vaikui pauostyti.

Apsauga

  • Patarkite vaikui užsimerkti ir galinėje sėdynėje išsitiesti pusiau gulomis. Nepamirškite, kad saugos diržas turi būti užsegtas. Jei neįmanoma, tegul vaikas galinėje sėdynėje atsilošia, o galvą paremkite pagalvėmis.
  • Kai kuriems vaikams keliauti automobiliu lengviau, kai jie visada žiūri tik į priekį.
  • Kartais vaikas jaučiasi geriau, jei keliaudamas kramsnoja sausainius, gurkšnoja arbatos ar vandens.
  • Atverkite langą, kad būtų gryno oro. Jei įstrigote kamštyje, langą uždarykite, kad į automobilį nepatektų užteršto oro.
  • Nekalbėkite apie užsupimą transporte prieš kelionę, nes vaikas gali susijaudinti, dėl to jį vėliau iš tiesų ims pykinti.

Vabzdžių įgėlimai

Įgėlus vabzdžiui skauda, oda darosi jautri, ją niežti, tinsta, parausta. Kas beįgeltų, kreipkitės į gydytoją, jei vaiką išberia arba jei įgelta vieta atrodo užkrėsta. Jei vaikas sunkiai kvėpuoja, nedelsdami skambinkite į skubios pagalbos telefonu.

Įgėlus vabzdžiui, dažnai kyla alerginė reakcija. Požymiai gali išryškėti per 12–24 val. Atkreipkite dėmesį, ar įgelta vieta stipriau nepatino ir neparaudo, ar neatsirado dilgėlinė. Jei pastebite nors vieną iš šių požymių arba jei vaikui skauda, jis sunkiai kvėpuoja, pykina ar skauda galvą, kuo greičiau kreipkitės į gydytoją.

Dažniausiai vabzdžio įgeltą vietą galima nuraminti uždėjus šaltą drėgną kompresą, prieš tai ant jo užlašinus po 5 lašus vaistinių ramunių ir tikrųjų levandų eterinių aliejų.

Įgėlus bitei

Įgėlus bitei, gali prasidėti karščiavimas ir galvos skausmas, o kilus alerginei reakcijai vieta gali pradėti tinti, rausti, atsirasti bėrimas.

Pamėginkite ištraukti geluonį. Ant šalto obuolių sidro acto kompreso užlašinkite kelis lašus vaistinių ramunių eterinio aliejaus ir priglauskite prie įgeltos vietos. Jei kompresas netrukdo įgeltai kūno vietai, laikykite jį kelias valandas arba kuo ilgiau. Vėliau dvi dienas tris kartus per parą ant įgeltos vietos lašinkite po vieną lašą grynų vaistinių ramunių eterinio aliejaus.

Sugėlus mašalams

Kad numalšintumėte dirginimą, sumaišykite šiuos eterinius aliejus ir patepkite visą sugeltą plotą:

  • 1 arbatinį šaukštelį obuolių sidro acto (ar citrinų sulčių);
  • 3 lašus linalolio tipo čiobrelių;
  • 1 valgomąjį šaukštą levandų hidrolato (arba gryno vandens).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius